Groundhoppers lopen vaak warm voor Belgische en Duitse stadions, maar Nederland heeft ook een boel pareltjes liggen. Gorinchem is een van die plekjes waar voetbalschoonheid te vinden is. Het Sportpark Molenvliet is intussen al meer dan 50 jaar de thuisbasis van GVV Unitas. Een eeuwigheid voor velen, maar voor de stokoude ploeg nog niet eens de helft van haar bestaan.

In 1898 werd GVV Unitas al boven de doopvont gehouden. Al meer dan 120 jaar spelplezier zonder naamswijzigingen, zonder fusies, zonder overnames. Zeker in deze moderne tijden is dat al een prestatie op zich. En GVV Unitas heeft het niet eens zo slecht gedaan in die vele jaren.  In die eerste jaren speelde Unitas wel enkel vriendschappelijke wedstrijdjes en beschikte het nog niet over een vaste thuisbasis. Een eerste echte stadion werd pas in 1922 gevonden, De Toekomst. Tegen 1905 wist Unitas wel de tweede klasse te halen. Een reeks waar ze nog bijna 20 jaar zouden blijven.

Kort na het betrekken van De Toekomst wist de Gorcumse ploeg zich te plaatsen voor de eerste klasse. Jammer genoeg zou dat verblijf maar twee jaar blijven duren. Kort daarna beschikte Unitas over een speler waar de meeste trots rond bestaat. Frank Wels werd Nederlands international en ging met de nationale ploeg zelfs naar twee WKs (’34 en ’38). Hij miste zelf de promotie naar eerste klasse in 1956. Intussen was het professioneel voetbal van start gegaan en was die eerste klasse niet langer de hoogste divisie. In 1975 werd de Hoofdklasse ingevoerd en haalden ze ook onmiddellijk. In de 15 jaren die erop volgden, speelden ze 12 jaar in de Hoofdklasse.

Intussen was de ploeg al verhuisd naar sportpark Molenvliet. Al die jaren in de Hoofdklasse en eerste klasse brachten heel wat vreugdemomenten met zich mee, maar met de wissel naar het nieuwe millennium kwamen barre tijden de kop op steken. In 2000 degradeerde Unitas naar de tweede klasse en geregeld moest het daar stevige duels uitvechten om terug te keren naar eerste klasse of hoger. Pas de laatste jaren leek de zon weer te schijnen. In 2017 verdienden ze promotie naar eerste klasse en een jaar later promoveerden ze weer naar de Hoofdklasse. Nog eens een jaar later kwam daar plots een stap naar de Derde divisie, de voormalige topklasse. Een mijlpaal in de geschiedenis van de ploeg.

Het Molenvliet stadion heeft heel wat niveaus gezien in al die jaren, maar we hebben het gevoel dat de successen nog niet helemaal voorbij zijn. Wie weet welke divisies de hoofdtribune en charmante gradins nog allemaal te zien krijgen.

Je kan alle artikels van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.