Voetbalsupporters

GruppaOF komt met lijst van 30 beste hooligans in de Benelux

Het Instagram- account GruppaOF is internationaal gezien waarschijnlijk het meest populaire kanaal op het gebied van hooliganisme. Bosgevechten, stadiongevechten, gestolen spandoeken. Alles komt voorbij op de Instagram en Telegram van Gruppa. Er kan nergens in Nederland een voetbalgerelateerde klap vallen zonder dat het op GruppaOF verschijnt zullen we maar zeggen. Gisteravond bracht het account een lijst uit met de 30 beste hooligans van de Benelux. Interessant om te zien!

Hierbij staat alvast genoteerd dat GruppaOF bij hun ranglijst alleen rekening houdt met bosgevechten en verdere activiteit in de laatste 3/4 jaar. Reputaties vanuit het verleden spelen dus geen rol. Alle factoren bij elkaar opgeteld leidt dat het Instagram-account al met al tot onderstaande lijst met beste hooligangroepen van de Benelux:

 1. Feyenoord Rotterdam
 2. Anderlecht + La Louvière
 3. Willem II + Royal Antwerp
 4. FC Dordrecht
 5. FC Utrecht
 6. Racing Genk + Fortuna Sittard
 7. Roda JC + Aachen
 8. Ajax
 9. Sparta Rotterdam
 10. AZ Alkmaar
 11. Charleroi
 12. PEC Zwolle + Ahlen
 13. Standard Luik
 14. RFC Liège
 15. ADO Den Haag
 16. MVV Maastricht
 17. FC Den Bosch
 18. Gent
 19. KV Kortrijk
 20. PSV Eindhoven
 21. Vitesse
 22. FC Twente
 23. Lierse SK
 24. NAC Breda
 25. Club Brugge
 26. FC Groningen + Beerschot
 27. Almere City
 28. Cercle Brugge
 29. Sint-Truiden
 30. Mechelen

Aan de lijst valt ook wel te zien dat bosgevechten een van de belangrijkste graadmeters is geweest. Voor mensen die zich niet in die scène hebben verdiept zal de hoge notering van Dordrecht, Sparta en AZ Alkmaar verrassend zijn. Echter hebben al deze clubs in het bos prima groepen die regelmatig in actie komen. Clubs als FC Twente (22e), NEC (buiten de lijst) en Go Ahead Eagles (buiten de lijst) zijn hier dan weer minder actief in, terwijl zij in en rondom het stadion wel weer een reputatie hebben. Een lijst waar iedereen het mee eens is zal sowieso nooit ontstaan, maar toch is dit een mooie blik op de Nederlandse en Belgische hooliganscene.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %