In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 19: De White Angels van Vitoria de Guimarães

In sportief opzicht en ook qua sfeer in het stadion draait de Portugese competitie om Benfica, Sporting en Porto. Er is echter één supportersgroep die een positieve uitzondering vormt ten opzichte van alle andere clubs. De White Angels van Vitoria de Guimarães zijn misschien wel de meest sfeervolle supporters van heel Portugal. Waar bijna alle andere teams last hebben van lage supportersaantallen en een tamme sfeer zorgen de White Angels ervoor dat de stad Guimarães een club heeft om trots op te zijn.

De lichtmast van het Estádio do Bonfim

De positieve uitzondering

Op 14 April 1999 werd in Guimarães officieel de White Angels opgericht. De suppertersgroep stelde zichzelf als doel om de sfeer in het stadion te verbeteren. Een nobel doel, zeker aangezien dit iets is wat veel supportersgroepen zich voornemen. Bij andere clubs is dit tot op heden nog nauwelijks gelukt, mede door een gebrek aan supporters. Waarom dit bij Vitoria de Guimarães anders is heeft misschien te maken met de trots voor de stad. In de meeste steden kiezen de voetballiefhebbers voor het succes en worden ze supporter van één van de grote drie clubs. In Guimarães bestaat er echter wel zoiets als lokale trots. Vandaar dat de club qua supportersaantallen positief boven haar concurrenten uitsteekt.

Sinds de oprichting van de White Angels is de sfeer ongetwijfeld toegenomen. In de laatste 20 jaar heeft Vitoria de Guimarães zich ontwikkeld tot de vierde club van Portugal qua sfeer en supporters. Gemiddeld zitten er 13.000 supporters op de tribune, voor Portugese begrippen een geweldig hoog aantal. Hoewel streekgenoot en rivaal Sporting Braga het sportief beter doet, kan zij niet tippen aan de 13.000 supporters. Ook wat betreft sfeer en passie zijn de White Angels het boegbeeld van Portugal. Op YouTube staan talloze filmpjes van vette pyro in de derby tegen Braga of één van de Europese wedstrijden van Vitoria.

Een avond in het uitvak

Nadat ik gehoord had van de White Angels moest ik natuurlijk een wedstrijd bezoeken. Een tripje naar Guimarães bleek echter financieel niet haalbaar. Dus richtte ik mijn pijlen op een avond in het uitvak met de White Angels. De wedstrijd tegen Vitoria Setubal op 3 december (2017 jl.) leek mij de perfecte aangelegenheid om de White Angels van dichtbij in actie te zien. Na eerst de middag te hebben doorgebracht in Setubal, een sfeervolle stad vol met kerstverlichting, zette ik koers richting het Estádio do Bonfim. Het betreden van het uitvak is niet erg lastig in Portugal. Bij de bilheteira even aangeven dat ik graag twee kaartjes voor het uitvak wilde en vijf minuten later zat ik te wachten op de andere supporters van Vitoria de Guimarães.

Een respectabel aantal van 200 supporters had de 3-uur durende reis gemaakt vanuit Guimarães op deze koude zondagavond. Echt vuurwerk bleef helaas achterwege. Dit was ook wel logisch, aangezien er een nietszeggende wedstrijd op het programma stond. Vocaal gezien was echter wel te zien hoeveel beter de White Angels waren dan haar concurrenten. Bij geen enkele andere wedstrijd van een team buiten de top drie hoorde ik zulk hard en passievol gezang. Zelfs tijdens deze uitwedstrijd wisten de White Angels de supporters van Vitoria Setubal vocaal te overtreffen.

Ook op het veld was Vitoria de Guimarães duidelijk de betere ploeg. Onder leiding van de Braziliaanse vleugelflitser Raphinha werd, tot grote vreugde van de uitsupporters, met 1-2 gewonnen van de mannen uit Setubal. De sfeer was ondanks de ijskoude zondagavond geweldig en de supporters maakten er een feest van. Een kwartier na de wedstrijd mochten we als uitsupporters het stadion alweer verlaten. Het was een geweldige avond. De derby tussen Vitoria de Guimarães en Sporting Braga staat na vanavond zeker weten op mijn verlanglijstje.

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.