GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #18: De Christelijke club van Lissabon

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 18: De rijke historie van Casa Pia.

Een nieuwe zondag betekende voor mij weer een nieuwe club. Casa Pia, een ploeg die nog meestreed om het kampioenschap op het derde niveau, nam het op tegen laagvlieger Moncarapachense. Een thuisoverwinning was dus vrijwel verzekerd en een goede reden voor mij om even te gaan gloryhunten bij het Christelijke Casa Pia.

Gouden tijden

Tegenwoordig is Casa Pia een weinig opvallende club. Eigenlijk is de club erg stabiel. Ze heeft haar thuisbasis in de derde divisie en dit is ook waar ze qua supporters en financiële middelen thuishoort. De clubgeschiedenis is er, om het hard te zeggen, een van ongekende saaiheid. Er is maar één periode waarin de club echt een rol van betekenis speelde in Lissabon en in Portugal. Vlak na de oprichting in de jaren 20 was Casa Pia het vlaggenschip van het Portugese voetbal. Mede door haar goede afkomst en de aanwezigheid van de meeste spelers in de hogere kringen was Casa Pia het exportproduct van Portugal.

In die jaren 20 was Casa Pia de eerste club die internationaal actief was. De club werd uitgenodigd voor allerlei buitenlandse toernooien. In haar eerste anderhalf jaar als voetbclub was ze al in Parijs, San Sebastiaan en Sevilla geweest. In Parijs werd onder andere gespeeld tegen de kampioen van Frankijk. Met een nipte 2-1 ging Casa Pia op eerste kerstdag 1920 ten onder tegen Cercle Athletic de Paris. Verder was Casa Pia de eerste club uit Portugal die de eilandengroep de Azoren bezocht om te gaan voetballen. Hoe meer voetbal echter een sport van het volk werd, hoe meer invloed Casa Pia verloor. De opkomst van Benfica, Sporting en Belenenses bleek de ondergang voor Casa Pia. Sindsdien is de club een grijze muis in het Portugese voetballandschap.

Fotogeniek stadion

Ik verwachtte dus weinig van mijn bezoek aan het Estadio Pina Manque van Casa Pia. Eenmaal aangekomen in het Noord-Westen van Lissabon bleek echter dat het Pina Manique een heerlijk stadion is. Gelegen in een bosrijke omgeving is de thuisbasis van Casa Pia erg fotogeniek. Wat me ook opviel bij aankomst was dat er nog steeds veel Christelijke symbolen aanwezig zijn in en rondom het stadion. Het stadion was gelukkig erg vrij om rond te lopen, iets wat zorgde voor mooie foto’s vanuit alle zijdes van het stadion.

Ik had ook genoeg tijd om te fotograferen, aangezien er op het veld vrij weinig spanning was. Casa Pia overklaste haar tegenstander compleet. De wedstrijd was nauwelijks eerlijk. Nadat ik in 90 minuten heel het stadion had vastgelegd stond er een 5-0 eindstand op het bord. Casa Pia was zonder meer een leuke club om te bezoeken, maar een tweede keer bezoeken was het zeker niet waard.

Foto’s

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %