Voetbal in Duitsland

Groundhop: Telekom Cup

Langzaam begint de malle molen van het betaalde voetbal weer te draaien. Spelers keren terug van vakantie uit zonnige oorden. Clubs starten hun voorbereiding op hopelijk weer een aantrekkelijk en succesvol voetbalseizoen. Oefenwedstrijden tegen amateurverenigingen worden afgewisseld met serieuze potjes voetbal tegen gerenommeerde voetbalclubs, binnen- en buiten onze landsgrenzen.

Ver weg van hier in landen zoals China, Amerika of Singapore organiseren grote multinationals nietszeggende voetbaltoernooien. Hier kunnen clubs zoals Chelsea, Manchester United, Inter en Barcelona naast een foeilelijke en qua formaat reusachtige bokaal ook miljoenen euro’s bij elkaar spelen om de toch al ruim gevulde clubkas verder te spekken.

Omdat het bij sommigen van ons toch begint te kriebelen, en we het al te lang zonder voetbal moeten doen, besluiten we om de landsgrens over te gaan voor een bezoek aan Borrusia Monchengladbach. Hier vind het toernooi om de Telekom Cup plaats. BMG neemt het op tegen TSG Hoffenheim, Werder Bremen en regerend landskampioen Bayern München. Allen voetbalploegen van naam en een prachtige historie! En voor vijfentwintig euro heb je een heerlijke voetbalmiddag.

Ver rijden is het niet. We gaan bij Venlo de grens over en enkele tientallen kilometers verderop nemen we de afslag bij het “Borrusia Park Stadion”. Voordat we de auto parkeren vullen we de tank met betaalbare benzine (tja, we blijven zuinige Hollanders!). We zijn onder de indruk van een zo te zien zeer fanatieke “Fohlen” supporter die zijn Audi A4 cabrio zo heeft aangekleed dat van veraf duidelijk is dat het hier een BMG liefhebber betreft!

We parkeren de auto op de immense parkeerplaats bij het stadion. Voor deze gelegenheid is het parkeergeld met een eurootje verhoogd en zo stopt de club een redelijk jaarsalaris extra in de kas. Het is niet normaal om te constateren dat een kleine twee uur voordat dit voetbaltoernooi aanvangt er al zoveel bezoekers zijn. Behalve bezoekers uit Bremen en München ontdekken we kentekenplaten uit België, Frankrijk, Zweden en zelfs uit Rusland!

Voor de voetbaltempel is het druk.

De fanzone, waar eten en drinken in overvloed te verkrijgen is, raakt gezellig vol.


Voor kinderen zijn er activiteiten geregeld, maar menig ouder trapt zo te zien ook graag tegen een balletje of wil op de foto met een kartonnen afbeelding van hun voetbalheld.  Of een tattoo!


Wij lopen eerst even naar de “Fohlenshop”.

Bij elk bezoek verbaasd het ons weer hoe druk het er is en hoeveel merchandise over de toonbank gaat. Hele gezinnen kopen tassen vol met de allernieuwste voetbalshirts, jassen, truien of goedbedoelde onzin! Twaalf kassa’s draaien aan één stuk door!

We lopen via de fanzone naar de ingang. Het mooie is dat alle supporters van de deelnemende ploegen dwars door elkaar heen lopen of naast elkaar genieten van het prachtige weer en grote bekers Duits bier. Overal wordt gelachen en willen groepen liefhebbers met elkaar op de foto. Voetbal verbroederd! Althans vandaag wel! Daarnaast is het verbazingwekkend hoeveel Bayern supporters er zijn! Je bent voor ze of je haat ze, maar de liefde voor deze club moet enorm zijn als ik zie hoeveel mensen in de clubkleuren van deze club hier rondlopen.

Na het nuttigen van een overheerlijke “currywurst mit Pommes” en een halve liter “Bitburger” lopen we naar onze plek op de “Nordkurve”. Normaal gesproken staat hier de fanatieke aanhang van de ”Fohlenelf”, de Nordkurve Ultra’s, en de mannen van Sottocultura, die zorgen voor een heerlijke voetbalsfeer en de prachtige aankleding van dit gedeelte van het stadion!


Voor dit toernooi zijn er stoelen geplaatst maar bij elke (competitie) wedstrijd staan hier een kleine zestienduizend fanatieke liefhebbers!

De stadionspeaker pept het publiek op en roept luid naar de thuissupporters “Seit ihr bereit? (zijn jullie er klaar voor) Als de rockmuziek begint te dreunen en iedereen de club hymne “Elf vom Niederrhein” meebrult dan zit de sfeer er al snel goed in.

De onderlinge wedstrijden die elke vijfenveertig minuten duren zijn vermakelijk. Uit elke confrontatie moet een winnaar komen en bij een gelijkspel moeten daarom penalties genomen worden.


Ondanks dat het een nietszeggend voetbaltoernooi betreft reageren de supporters van alle deelnemende ploegen fanatiek. “Bayern, wir ziehen euch die lederhose aus” zingen “Die Borussen” luid naar de München aanhangers die met een luid fluitconcert antwoorden en iets terugroepen om hun goedgevulde prijzenkast, wat de aanhang van de andere clubs weer beantwoorden met boegroep, middelvingers en veel “Scheisse”!

De wedstrijdjes die de thuisploeg op de prachtige voetbalmat legt geven niet de hoop dat aankomende seizoen gestunt gaat worden.


Gevloek en getier in het Duits wordt afgewisseld met krachttermen uit Nederland, Engeland, en een voor mij niet thuis te brengen taal maar dat kan van invloed zijn op de “dubbele tongval uitspraak” van de man schuin achter mij.


Daarentegen laten de spelers van Bayern München een niveau zien wat vele aanwezigen doet duizelen. Voor mijn gevoel heb ik hier de aankomende landskampioen van de Bundesliga zien spelen. Wat een snelheid, wat een finesse, wat een buitenaardse kwaliteit!

Wat vooraf eigenlijk al vaststond komt uit en de club uit München is winnaar van de (spuuglelijke) Telekom Cup 2017 bokaal. De huldiging is er eentje van snel afhandelen, inpakken en wegwezen. Gelukkig wel voorzien met veel keiharde muziek en een enorme hoeveelheid confetti, rook en een lichtshow!

Na de huldiging verlaten we het stadion en sluiten aan in de lange rij(en) bij de drank- en etenswaar verkooppunten.  Naast mij ontwaar ik een Feyenoorder en verderop zie ik ADO supporters staan, herkenbaar aan hun petjes maar wel met een splinternieuw voetbalshirt aan van de club uit Monchengladbach.


Eindelijk zijn we aan de beurt en pakken snel een vette hap en ons laatste biertje voordat we naar huis gaan.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %