Daar gingen we weer. Het doel van ons uitje was die dag de Europa League wedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en ACF Fiorentina. We rijden bij mij de straat uit en al direct is het merkbaar dat volwassen mannen van middelbare leeftijd veranderen in losgeslagen pubers als ze naar het voetbal gaan! De platte maar humorvolle opmerkingen vliegen over en weer en we lachen ons krom bij elke flauwe opmerking. Het commentaar over elkaars overgewicht is al snel niet meer bij te houden. Af en toe ontschiet er een luide boer en na enkele kilometers wordt met veel haast een autoruit naar beneden gelaten omdat het interieur van de auto zich vult met lichaamsgassen die doen vermoeden dat een agrariër zojuist een mestkar heeft geledigd!

Als zo vaak maken we er een dagje uit van. Comfortabel rijden we richting Venlo om daar de grens te passeren naar Duitsland. Zodra het bord verschijnt met “Welkom in de Bondsrepubliek Duitsland” gaat het gaspedaal merkbaar verder naar beneden en rijden we een snelheid die in ons kikkerlandje niet getolereerd wordt. De laatste kilometers vliegen onder ons door. We stoppen eerst bij het “Jahnstadion” in Mönchengladbach. Groundhoppen hoort er een beetje bij maar niet in het extreme.

Jahnstadion (Mönchengladbach)

Jahnstadion (Mönchengladbach)

Jahnstadion (Mönchengladbach)

Jahnstadion (Mönchengladbach)

Jahnstadion (Mönchengladbach)

Jahnstadion (Mönchengladbach)

Er zijn fanatieke figuren die tien wedstrijden in een weekend bezoeken, zo fanatiek zijn wij niet. Het voetbalstadion dat wordt bespeeld door een regionale voetbalclub stamt uit begin van de vorige eeuw en ademt vergane glorie. Het oogt niet alleen bouwvallig maar dat is het ook echt, en het hele tribunedeel is groen van het gras en mos. Helaas is alles hermetisch afgesloten met hoge hekken en ijzen deuren en kunnen we het voetbalterrein niet op.

Met wat gevloek en getier dat we dit stukje historie niet kunnen betreden besluiten we om naar het nabij gelegen “Grenzlandstadion” te gaan, waar de dames van Borussia Mönchengladbach hun thuiswedstrijden afwerken. Het is onvoorstelbaar hoe netjes het terrein er bij ligt. Het veld, dat op dat moment gemaaid wordt, is zo glad als een biljartlaken en de sintelbaan toont de veelzijdigheid van dit stadion. Menig tweede divisie voetbalclub in Nederland zou een accommodatie zoals deze wensen.

Grenzlandstadion

Grenzlandstadion

Grenzlandstadion

Grenzlandstadion

Grenzlandstadion

Grenzlandstadion

We zijn aangenaam verrast en begeven ons weer naar de auto om naar het nabijgelegen centrum te vertrekken. Ook in Mönchengladbach is ondanks de aantrekkende economie zichtbaar door de leegstand van menig winkelpand dat kleine ondernemers het zwaar hebben. Daarentegen is het moderne overdekte winkelcentrum “Minto” prachtig en het bezoeken waard. Zeker ook omdat daar een “kleine” fanshop zit van de thuisploeg.

We begeven ons dus eerst naar de “Fohlenshop” en kopen een sjaal als aandenken voor de wedstrijd die nog gespeeld moet worden. Vele “Die Hard” clubsupporters verafschuwen de half om half sjaals die exclusief worden gemaakt voor speciale wedstrijden omdat je niet met de naam en embleem van een andere voetbalclub kan rondlopen maar wij als voetballiefhebbers denken daar anders over en zien deze sjaals als een ultiem souvenir.

Na het bezoek aan de fanshop lopen we als uitgehongerde wolven naar de foodcorner. Na een korte maar hevige discussie of we typisch Duitse Braadworst of Doner Kebab eten kiezen we voor het altijd smakende Turkse vleesgerecht. Vanavond in het stadion scoren we dan nog wel een worst! Als een stel beesten vallen we aan op de smakelijke uitziende broodjes en na het nodige luide gesmak en de daar bijhorende binnensmondse oprispingen lopen we lachend en met het vet van het gerecht nog om de mond terug naar de auto om ons dan eindelijk naar het “Borussia Park” te begeven.

Buiten vragen enkele Fiorentina supporters de weg naar het centrum en maken we een kort maar gezellig praatje over de wedstrijd die aanstaande is. Omdat we op tijd zijn met parkeren stellen we de auto (5,- euro!) zo tactisch mogelijk op zodat we vanavond na de wedstrijd niet eerst het mega parkeerterrein over hoeven te rijden. De ervaring leert dat je soms wel tot meer dan een uur vast staat.

Groundhop Borussia MönchengladbachHet zonnetje is inmiddels doorgebroken en de temperatuur is zeer aangenaam. Gezamenlijk lopen we druk pratend, lachend en gebarend richting het stadion. Voor het stadion, waar normaal gesproken bijna vier-en-vijftig duizend bezoekers in passen maar bij Europese wedstrijden wordt de “Nordkurve” van staantribune omgebouwd naar zitplaatsen en zodoende gaan er nog maar zes-en-veertig duizend supporters in, is sinds kort een “biergarten” ingericht. Overal zitten en staan supporters van de Duitse thuisploeg en de Italiaanse bezoekers bij elkaar en genieten van de pizza punten, Bratwurst, patat en het bier. Sonja Bakker of de term dieet is hier niet gewenst! De sfeer is ontspannen en gezellig.

We kunnen het niet laten om ook hier even de mega-Fohlenshop te bezoeken. De winkel is echt afgeladen vol met bezoekers en de vakkenvullers kunnen de vraag naar artikelen niet bijhouden. Tien van de twaalf kassa’s draaien op volle toeren en uit de pinautomaten komt rook, zo veel wordt er afgerekend!

Klanten, van jong tot oud, staan ruim vijf-en-twintig minuten in de rij om de tassen vol met BMG artikelen die ze kopen te betalen! Hier word vandaag echt een mega omzet gedraaid. Dit is wel heel wat anders dan bij Telstar of onlangs bij Waasland-Beveren waar de shop voor de wedstrijd gewoon gesloten was. We vluchten de warme en overvolle winkel uit en mengen ons buiten tussen de supporters. We bestellen een biertje en een “frisje” voor de Bob en maken links en rechts een praatje met Belgen, Duitsers, Nederlanders en Italianen. Een wedstrijd als deze trekt vele nationaliteiten.

De enorme stoet met bezoekers wordt steeds groter en ook wij begeven ons naar de Sud-Tribune. Helaas is men bij het stadion met bouwwerkzaamheden bezig en moeten wij om het hele stadion lopen. Gelukkig kunnen we snel doorlopen bij de ticketcontrole en sluiten we aan bij een Bratwursten tent. De gegrilde worsten veroorzaken zoveel rook dat het lijkt op een serieuze bosbrand. We kopen snel nog een frisje en zoals helaas blijkt een evenementen biertje. Bij Europese wedstrijden mag in het stadion geen alcohol worden verkocht. Deze smakeloze troep is echt niet weg te krijgen en ik doe met deze ene beker dan ook de hele wedstrijd.

Groundhop Borussia MönchengladbachVoordeel van zo weinig bier nuttigen is dat je tijdens de wedstrijd niet minsten vier keer naar het toilet hoeft te lopen en zo wellicht doelpunten mist, wat in het verleden nog wel eens voorgekomen is! We lopen naar onze zitplaats achter het doel en genieten van de “Nordkurve” aan de overzijde.

Het stadion is goedgevuld met bijna twee-en-veertig duizend bezoekers. Het bezoekersvak dat goedgevuld is met Fiorentina supporters is minstens zo fanatiek als de harde kern van de thuisploeg. De Italianen zingen, klappen en schreeuwen aan een stuk door. De met ontkleed bovenlijf springende ultra’s hebben een buslading aan vuurwerk het vak ingekregen wat zorgt voor een echt voetbalsfeer, en een rookontwikkeling dat doet vermoeden dat er ook Bratwursten worden gegrild!

Groundhop Borussia Mönchengladbach
De wedstrijd verloopt de eerste helft met de nodige kansen voor de thuisploeg dat aantrekkelijk en aanvallend spel vertoond maar BMG krijgt de Italiaanse deksel op de Duitse neus als vier minuten voor de rust “La Viola” met een vrije trap, de bal met een prachtige krul in de kruising weet te plaatsen. Op dat moment gaan de supporters van de “Paarsen” in het uit vak totaal uit hun dak. De tweede helft is qua spel een stuk minder maar dat maakt de sfeer in het stadion er niet minder op.
De stand van 0-1 blijft zoals die is en “Die Fohlen” zullen straks in het Stadio Franchi flink aan de bak moeten wil het deze ronde overleven.

Na de wedstrijd bekijken we de vertrekkende mensenmassa en begeven ons in de drukte en lopen naar de auto. De parkeerplaats is een zee van lopende stadionbezoekers en stilstaande auto’s, die muurvast staan. Het is zo te zien onmogelijk om het immense parkeerterrein te binnen een uur verlaten. Omdat we een aardig stuk moeten lopen duurt het even voordat we bij de auto zijn. Omdat de bolide tactisch staat opgesteld zijn we binnen no-time van het terrein af en zitten binnen enkele minuten op de Autobahn. Daar gaat het gas flink onderin en vliegen we bijna de grens over. Ondertussen is het merkbaar dat we wat vermoeid zijn van de lange dag. Vanzelfsprekend rollen de schuine opmerkingen over en weer door de auto maar zo scherp als dat de dag begon zijn we niet meer.

Thuis aangekomen neem ik afscheid van Wim en spreken we af voor de volgende wedstrijd. Almere City tegen FC Oss in het Yanmar Stadion!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.