Groenlinks Kamerlid Lisa Westerveld over haar awayday met De Graafschap
Er was één fragment dat hoop gaf in het vragenuur over voetbalsupporters in de Tweede Kamer, naar aanleiding van de ongeregeldheden rondom Ajax – Feyenoord afgelopen weekend. Hierin vertelde Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) over haar hele andere ervaring met voetbalsupporters die zondag. Zij bezocht namelijk met de supporters van De Graafschap een awayday in Maastricht. Een ervaring die positief verraste en haaks lijkt te staan op de manier waarop de groep “voetbalsupporters” momenteel wordt gekarakteriseerd.
Het is een geluid dat recht doet aan de ervaring die wij al jaren hebben. Dat het overgrote deel van de fanatieke supporters goedwillend is en niks liever wil dan hun club achterna reizen en steunen. Dat dat geluid eens te horen is in de Tweede Kamer, waar vaak op populistische wijze over supporters wordt gesproken, is erg verfrissend. Genoeg reden om eens contact te zoeken met Westerveld over haar ervaring met de supporters van De Graafschap in Maastricht.
Buscombi naar Maastricht
Lisa Westerveld is namens Groenlinks en de PvdA in de Tweede Kamer onder meer actief als sportwoordvoeder. Vanuit die functie is dan ook het bezoek aan de Graafschap ontstaan, vertelt Westerveld. “Ik heb ook onder meer jeugdzorg in mijn takenpakket zitten, waardoor ik dus vaak werkbezoeken doe bij scholen en onderwijsinstellingen. Voor sport hoort dat dan eigenlijk niet anders te zijn”. Vanwege haar eigen Achterhoekse afkomst valt de keuze op De Graafschap.
Na wat contact wordt er een afspraak gemaakt met OldiesDTC. “Ik vind het heel relevant om met supporters zelf te praten. Je wilt als politicus dat er oplossingen komen en dan is het te makkelijk om maar te roepen dat “mensen gestraft moeten worden”. Dat gesprek heeft mij heel erg geholpen om te begrijpen wat er leeft onder de supporters en om een stukje perspectief te krijgen”. Een verhelderend gesprek met nog één belangrijk advies. Om ook eens een keer mee te gaan met een buscombi naar de uitwedstrijd om écht te kunnen ervaren hoe dat is. Een afspraak die bij MVV – De Graafschap wordt gerealiseerd.
Een stukje begrip
Het is een bezoek dat geleid heeft tot nieuwe inzichten. “Ik was echt onder de indruk van de sfeer. Zo’n belevenis in de supportersbus en het uitvak is heel anders dan wanneer je in de Business Seats zit, want ik word natuurlijk ook weleens uitgenodigd naar de KNVB. Normaal ga ik naar het stadion om goed voetbal te zien, maar nu heb ik gemerkt dat zo’n wedstrijd veel meer is dan die wedstrijd. Het is een dagje uit. Nu ik zo’n buscombi heb meegemaakt snap ik wat het betekent voor supporters. Ik ben OldiesDTC daarom ook heel dankbaar voor de uitgestoken hand en de gastvrijheid”.
Buiten de positieve indrukken, blijft er echter ook een ander gevoel hangen bij Westerveld: begrip. “Ik heb nu wel meer begrip voor de frustratie van sommige supporters, ja. Je bent de hele dag bezig voor zo’n wedstrijd. Je hebt nul controle over waar je onderweg mag stoppen of hoe laat je het stadion betreedt. Je wordt best wel stevig behandeld en dan gaven de supporters aan dat de ontvangst deze wedstrijd nog vriendelijk was ook. Ik snap dat de politie en de beveiliging er zijn om alles onder controle te houden, maar een dergelijke onvriendelijke behandeling creëert juist ook weer een bepaalde sfeer”.
Digitale meldplicht
Het is een verhaal dat wij als site zwaar onderschrijven, maar waar helaas in de rest van de Tweede Kamer maar weinig aandacht voor lijkt te zijn. Westerveld: “Tegelijkertijd is dit wél een probleem dat ook op het bordje van de politiek ligt. Dus ik kaart het ook aan in debatten. Het is alleen te makkelijk om het maar te laten bij one-liners en ‘de supporters’ in algemene zin de schuld te geven. Op die manier wordt de kloof tussen politici en supporters alleen maar groter. Terwijl er ook genoeg politici zijn die zelf ook voetbalsupporter zijn. Maar ik mis vaak nog de nuance in dit debat. Om te roepen dat je geen supporters meer kan toelaten bij het betaald voetbal is absurd. Na een incident is iedereen volop aan het woord, maar concrete oplossingen blijven achter”.
Die concrete oplossingen moeten we volgens Westerveld zoeken in een dadergerichte aanpak. “In 2020 is er een pilot gestart voor een dadergerichte aanpak met onder andere een digitale meldplicht. Inmiddels zijn we drie jaar verder, heb ik er regelmatig naar gevraagd, maar zijn er nauwelijks concrete verbeteringen. Ik snap dat zoiets tijd kost, maar er wordt inmiddels al zo lang over gesproken en niks mee gedaan. Vandaar dat ik er in maart ook kamervragen over heb gesteld. Als het fout gaat in het stadion moeten de middelen er zijn om te kunnen straffen. Maar dan wel gericht op de daders. Daar ligt wat mij betreft de oplossing, niet bij het collectief straffen van grotendeels goedwillende supporters zoals ik bij De Graafschap heb meegemaakt”.
Het zijn uitspraken die ons hoopgevend in de oren klinken. Misschien nog wel het mooiste aan het verhaal is dat de ervaring van Westerveld een doorsnee-ervaring is. De wedstrijd tussen MVV en De Graafschap is er eentje zoals er in Nederland wekelijks tientallen worden gespeeld. Je zou het soms bijna vergeten, maar het gaat bij voetbal nog altijd vrijwel elke keer góéd. Het is te hopen dat de Tweede Kamer en de media dat ook gaan begrijpen. Het bezoek van Westerveld is daarin alvast een belangrijke stap!
Het was een hele mooie dag! #samenallesgevenvoordeclub#AwaydaysAreTheBestDays #mvvGRA ⚪️ #OldiesDTC pic.twitter.com/47Gw2i2ylL
— (@OldiesDTC1) September 24, 2023