Actueel

“Grenzeloze hypocrisie”

maxresdefault

In september schreef ik een artikel over het falende supportersbeleid bij het Oost-Vlaamse KAA Gent. Het is echter niet enkel het fanbeleid dat twijfelachtig is, ook het management van de club is voer voor discussie. Dit schrijven is het gevolg van de opmerkelijke uitspraken van Manager Michel Louwagie. KV Oostende plaatste zich onlangs ten koste van de Buffalo’s voor de finale van Play-off II. Volgens Louwagie zouden de ‘Kustboys’ deze finale echter niet mogen spelen. Dit aangezien de ploeg geen Europese licentie heeft en dus bijgevolg geen aanspraak kan maken op Europees voetbal. Louwagie insinueert dat KAA Gent benadeeld wordt door de voetbalbond. Als je deze gedachtegang volgt dan tellen de resultaten op het voetbalveld niet meer. Primeert het sportieve dan niet? Zou de goede man het dan eerlijker vinden mochten de verliezers doorgaan naar de finale? De uitspraken van Louwagie zijn niet enkel misplaatst, ze getuigen tevens van een grenzeloze hypocrisie.

KAA Gent en de oprichting van de Play-offs

Gent-voorzitter Ivan De Witte stond tussen 2007 en 2011 aan het hoofd van de ‘Pro League’. Het was onder diens bewind dat de Play-offs het levenslicht zagen. Officieel diende deze nacompetitie de sportieve spanning te verhogen. In de praktijk spreken criticasters echter over een drukkingsmiddel ten bate van hogere tv-inkomsten. Het is toch erg vreemd dat de club die aan de basis lag van de Play-offs zich nu aan dergelijke uitspraken waagt? Bovendien getuigt het feit dat Ivan De Witte jarenlang het ambt van clubvoorzitter kon combineren met dat van sterke man van de Pro League niet meteen van benadeling jegens Gent.

Wintermercato

Bij het ingaan van de winterstop stonden de Buffalo’s mijlenver van een deelname aan Play-off 1 en Europees voetbal. Tijdens de wintermercato besloot het Gentse bestuur om maar liefst 5 inkomende transfers te doen. Met Habib Habibou (Zulte-Waregem) en Danijel Milicevic (Charleroi) werden zelfs 2 sterkhouders van de concurrentie binnengehaald. Transfers tijdens de winterpauze zijn uiteraard niet illegaal, al weten we allemaal dat ze de geloofwaardigheid van het voetbal onderuithalen. Met deze transfers slaagde Gent er echter nog steeds niet in om zich te plaatsen voor Play-off 1. Zou het kunnen dat het mislopen van Europees voetbal niet de schuld is van de voetbalbond? Zou het kunnen dat de oorzaak bij een falend sportief beleid te zoeken is?

Hein Vanhaezebrouck

Onlangs raakte bekend dat Hein Vanhaezebrouck (Kortrijk) de nieuwe trainer wordt in Gent. Op zich niets bijzonders zou je denken. Pittig detail is echter wel dat bij het tekenen van het contract de competitie nog niet afgelopen was. Hein Vanhaezebrouck is op het moment van schrijven met KV Kortrijk actief in de finale van Play-off 2. Vormt deze manier van werken geen (potentiële) bedreiging voor de sportieve integriteit van KV Kortrijk? Welke club is de benadeelde in dit verhaal?

Overheidssubsidies

Ongeveer een maand geleden communiceerde KAA Gent dat het een subsidie van maar liefst 2,5 miljoen Euro ontving vanwege de Vlaamse regering. Deze subsidie is bedoeld voor werkzaamheden aan de fonkelnieuwe ‘Ghelamco Arena’. Alweer is hier niets illegaal aan, al zal een subsidie aan een ‘commerciële instelling’ (helaas zijn profclubs dit anno 2014) bij velen de wenkbrauwen hebben doen fronsen. Niet alle clubs die een dossier indienden bij de Vlaamse overheid ontvingen de benodigde subsidies. Ondermeer tweedeklasser Antwerp ving bot, een grondige renovatie van het legendarische Bosuilstadion dringt zich echter op. Op de website van ‘Het Laatste Nieuws’ overweegt stadionverantwoordelijke Dirk Piens om een deel van de subsidie te besteden aan het helpen afdwingen van een rookverbod binnen de Arena. Geld nuttig besteden kan ik dit bezwaarlijk noemen. Ik wil allerminst beweren dat de Buffalo’s hun subsidies onrechtmatig zouden verkregen hebben. Al kan je toch weer moeilijk van benadeling spreken.

Omkoping?

Vorig jaar won Gent na een kwakkelseizoen alsnog de finale van Play-off 2. Barragewedstrijden tegen Standard dienden te beslissen over Europees voetbal. De heenwedstrijd, tevens het afscheid van het Jules Ottenstadion, werd met het kleinste verschil gewonnen. In de terugwedstrijd werd de kelk echter geleegd tot de bodem…het werd maar liefst 7-0. Na een zwakke competitiestart dit seizoen uitte voorzitter De Witte de vrees dat de wedstrijd op Standard wel eens vervalst zou kunnen geweest zijn. Deze uitspraak deed hij maanden na datum. Terechte bedenking of afleider voor alweer een mislukte seizoensstart? Vreemd genoeg nam de voorzitter enkele dagen later al afstand van zijn uitspraken.

De conclusie van mijn betoog is duidelijk. Manager Michel Louwagie heeft allesbehalve recht van spreken. Zijn club wordt niet benadeeld, het tegendeel is misschien wel waar. Uiteraard is de Belgische voetbalbond niet altijd vrij van zonde, maar dat is de Gentse bestuursploeg al evenmin. Vooraleer men in de Arteveldestad nog eens suggereert dat het verloop van de competitie oneerlijk zou zijn, gelieve eerst de hand boven het eigen hoofd te houden. Het afschuiven van sportief falen op de voetbalbond of andere instanties vind ik getuigen van een hoog Calimero-gehalte!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %