3a2bbe2e01a411e3b44922000a1fb8f9_7We gaan enkele weken terug in de tijd: KAA Gent ontvangt KV Mechelen in de gloednieuwe ‘Ghelamco Arena’. Op het veld valt er bitterweinig te beleven, de thuisploeg wint de partij met veel geluk. In de tribunes maken de bezoekende fans zoals wel vaker de sfeer.  Een doordeweekse voetbalavond zou je denken… Niets is echter minder waar,  althans dat vond de Gentse clubleiding. Zoals de traditie het wou,  lieten de bezoekende supporters hun naamkaartje in de vorm van stickers achter. Voor vele supporters is dit de normaalste zaak ter wereld, maar blijkbaar viel dit in minder goede aarde bij de Gentenaars. Na afloop van de wedstrijd, werden de Mechelse fans net niet tot staatsvijand uitgeroepen. Om sancties te vermijden,  kwam het zo ver dat een groep Mechelse vrijwilligers terug diende te keren naar Gent om alle stickers te verwijderen.

Binnenkort zakken de Limburgers van Racing Genk af naar de Arteveldestad.  In de aanloop naar deze wedstrijd  ontvingen de bezoekende supportersclubs een communicatie waarin werd gewaarschuwd voor het kleven van stickers… de voetbalwet zou zelfs worden ingezet. De betuttelende en repressieve maatregelen vanwege de Gentse bestuurlui, hebben een averechts effect op de sfeer en zijn ongetwijfeld een doorn in het oog van de fanatieke supporters. Staanplaatsen wou  men in Gent nooit overwegen;  op de eerste rijen van de ‘spionkop’ is het zelfs streng verboden om recht te staan. Twintig euro kost het goedkoopste zitje in de Ghelamco Arena, vlaggen boven een bepaalde lengte worden aan de ingang geconfisqueerd en tot voor kort durfde men zelfs geld aanrekenen voor een plasje. De aanwezigheid van een peperduur toprestaurant zou dit alles moeten goedmaken?  Ik dacht het niet! De leidende Gentse fanbeweging (Buffalo Indians) heeft in haar hele bestaan nooit één kritisch woord richting beleid geuit en maakt bijgevolg geen deel uit van de oplossing. Al dit voorgaande doet mij luidop afvragen of deze fonkelnieuwe arena nu eigenlijk een voetbalstadion of een gevangenis is. Een stadion gevuld met sofasupporters is de natte droom van menig voetbalbureaucraat, laat ons hopen dat het nooit zover komt!

(Foto via @kvmechelen)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.