Als er tijdens een vakantie in Zuid-Polen even géén interessante wedstrijd te vinden is, is een stap de grens over zo gemaakt. Midden in het industriële hart van Tsjechië vind je de derde stad van het land. Gelegen aan een zeer oude Barnsteenroute, florerend als belangrijk mijnbouwcentrum. Dit is Ostrava, de thuishaven van FC Banik Ostrava.

Als ik op een zonovergoten zaterdagochtend rond uurtje of half elf door het centrum loop is het praktisch uitgestorven. De uitgangsstraat plakt letterlijk onder mijn voeten van de drank. Het is vast gezellig geweest de avond ervoor. Winkels zijn nog gesloten. De eens zo statige huizen zien er verwaarloosd uit. Dat Ostrava betere tijden heeft gekend is duidelijk.

Nieuwe tijden in Ostrava

Van de eens zo florerende stad lijkt weinig meer over. Een deel van de metaalindustrie is sinds de fluwelen revolutie in 1989 verdwenen. De laatste mijn werd in 1994 gesloten. Maar vergis je niet, de stad heeft veel meer te bieden dan op het eerste oog lijkt. De plakkerige uitgaansstraat is legendarisch in zowel Tsjechië als Polen. En binnen de oude industriële en mijnbouwgebieden krijgen creatieve ondernemers de ruimte.

Het is dan ook wachten tot FC Banik Ostrava eveneens de weg omhoog weer weet te vinden. Eind jaren 70 en begin jaren 80 speelde de cub mee om de titel. In 1976, 1980 en 1980 pakken ze het kampioenschap. Sindsdien wist Baník pičo alleen nog in 2004 de grootste prijs, en in 2005 de beker te winnen. Het dieptepunt bereikte de club in 2016. Naast enorme financiële problemen degradeerde de club ook nog eens kansloos. Met de Tsjechische miljonair Václav Brabec als nieuwe eigenaar zoekt het de weg terug naar succes.

Banik Ostrava Ultras

Aan de fanatieke supporters ligt het in ieder geval niet. Ondanks de beroerde competitiestart, en er maar 50% van de stadioncapaciteit  mag worden bezet, is de achterban volop aanwezig. Loyaal zijn ze absoluut. Het kleine FK Pardubice is vandaag de tegenstander. Vanaf de eerste minuut geven de ultras vol gas. Ook fantastisch om te zien hoe ze de interactie zoeken met de jeugd in het naastgelegen kindervak. De jeugd heeft immers de toekomst.

De jonge fanatiekelingen zingen hartstochtelijk mee en komen in de tweede helft zelfs met een sfeeractie. Op een groot doek staat Magere Hein afgebeeld die afrekent met het Corona-virus. Het kan op goedkeuring rekenen van de ultras. Ondertussen is hun ploeg onderweg naar een eenvoudige eerste overwinning van het seizoen. Zo’n tien minuten voor tijd nog een fantastisch toetje als het ultras-vak zich vult met talloze vlaggen en fakkels. Als afsluiter nog eenmaal juichen als de 3-0 valt in blessuretijd.

Het zou voor de Tsjechische competitie beter zijn als deze club meer weerstand kan gaan bieden aan de overheersing uit de hoofdstad. Een club met zo’n loyale achterban verdient dat stiekem ook.

Bezoekers uit Pardubice

En de bezoekers? Die probeerden zich met een handje vol staande te houden in het uitvak.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.