Voetbal in Polen

GKS Tychy wint belangrijke degradatiekraker tegen Gornik Leczna op sfeervolle middag

Eigenlijk is de IJshockeytak van GKS Tychy vele malen succesvoller en bekender dan de voetbalvariant. Op het ijs is in de afgelopen jaren namelijk viermaal het landskampioenschap binnengesleept. Daar behoort Tychy tot een van de topclubs van Polen. Toch kent de stad met een club op het tweede niveau ook een meer dan prima voetbaltak. Hoe lang dat nog duurt is wel een beetje de vraag van dit seizoen. GKS Tychy vreest momenteel met grote vrezen voor het welbekende degradatiespook…

Investment groups

Een lot dat vlak na de oprichting in de jaren 70 ondenkbaar was voor de club. Rond die periode ontstaat GKS Tychy namelijk dankzij een fusie van meerdere lokale clubs omdat het stadsbestuur de wens heeft voor één succesvolle club. Dit voornemen slaagt vrijwel onmiddellijk en in de jaren 70 speelt Tychy enkele jaren in de Ekstraklasa. Na een onverwachte degradatie is dit succes helaas sneller dan gewenst afgelopen. Als er in de jaren 90 wederom een club wordt toegevoegd aan de originele fusie keert het succes weer terug en speelt de club opnieuw een tijd op het hoogste niveau. Een prestatie die sindsdien niet meer gelukt is.

Is weer een club erbij fuseren dan ook de oplossing voor de huidige sportieve problemen? De club probeert het ditmaal in ieder geval op een andere manier en is sinds deze maand overgenomen door een buitenlandse investeerder. GKS Tychy is nu in handen van twee investeringsgroepen die onder meer FC Den Bosch, AS Nancy, Kaiserslautern, FC Thun, Barnsley en KV Oostende al in de portefeuille hebben. De geldstromen gaan schijnbaar lopen vanuit de Britse maagdeneilanden. Al met al is het verhaal zoals altijd een goed teken voor de stabiele toekomst van een voetbalclub…

Degradatiestrijd

De noodgreep richting een buitenlandse investeerder is deels genomen door de huidige sportieve malaise. Waar GKS Tychy in 2021-21 nog de play-offs bereikte voor promotie naar de Ekstraklasa staat het vandaag de dag op een plek die recht geeft op rechtstreekse degradatie naar het derde niveau. Met slechts 31 punten na 29 wedstrijden zit de club middenin een  zware degradatiestrijd. Een verlies vandaag tegen Gornik Leczna, met 34 punten een van de belangrijkste concurrenten in deze strijd, zou een flinke klap zijn voor de overlevingskansen van de club.

Het stadion is dan weer van een dusdanig niveau dat een degradatie naar het derde niveau bijna lachwekkend zou zijn. De in 2013 gebouwde moderne bak biedt plaats aan 15.000 supporters. Het is echter veels te groot voor de huidige status van de club. Ook voor de degradatiekraker van vandaag tegen Gornik Leczna is het allesbehalve dringen om een plaats. Wanneer de spelers een halfuur voor de wedstrijd het veld opkomen van de warming-up zitten er 50 supporters in het stadion… Tegen de tijd dat de wedstrijd begint is dit aantal gegroeid naar ongeveer duizend supporters.

De ekte ekte

Hieronder zijn ook 40/50 bezoekers van Gornik Leczna. Zij hebben de lange reis van bijna 450 kilometer gemaakt om hun ploeg te ondersteunen in deze belangrijke uitwedstrijd. Bij een overwinning is de mijnwerkersclub uit Leczna vrijwel verzekerd van handhaving in de I Liga. Waar het bij de thuissupporters vlak voor de wedstrijd nog altijd rustig is, zijn ze in dit uitvak al hun groepsdoek op het opvangen. Wij nemen daarom in eerste instantie plaats onder het gigantische vak voor de bezoekers. Een vak dat wel een schitterende locatie heeft zo recht achter het doel. Een uitverkocht uitvak hier zou een mooi plaatje geven.

Vol is het zeker niet in het uitvak maar de aanwezige supporters doen er wel alles aan om hun club te ondersteunen. Alle supporters die er zijn, zijn ook fanatiek bezig met klappen en zingen onder leiding van een capo en trommelaar. Dit zijn toch wel de ekte ekte supporters zo. Het parcipatiepercentage is vandaag 100%. Deze support wordt na 12 minuten beloond als de bal via de kluts en de knie van een eigen speler achter de keeper van GKS Tychy beland. Na een halfuur wordt de voorsprong compleet terecht verdubbeld, maar helaas voor de bezoekers vervolgens weer teruggedraaid door de VAR vanwege een eerdere overtreding.

Sfeervolle middag

Inmiddels zijn er ook enkele (gedrukte) spandoeken voor het thuisvak gehangen en na de afgekeurde 0-2 besluiten we daar maar eens te gaan kijken. Precies op tijd, want redelijk uit het niets valt de gelijkmaker. Onze aanwezigheid bij een zijde lijkt tot nu toe een garantie op succes. In tegenstelling tot bij het vak van Gornik Leczna, ligt de gemiddelde leeftijd hier relatief laag. Een legaal drankje nuttigen lijkt er nog niet echt in te zitten. Wel mooi is het hoge aantal vrouwen op de tribune – ook allemaal fanatiek meezingend. Ook dit vak is allesbehalve vol, maar doet vocaal wel erg haar best om het stadion zo veel mogelijk te vullen met geluid.

Nee, een gekkenhuis is het vandaag zeker weten niet. Maar door de aanwezigheid van beide fanatieke groepen ontspint zich zeker een leuke en sfeervolle middag. Terwijl wij zitten te genieten in het zonnetje zien we dat de middag voor de thuissupporters nog iets mooier wordt. GKS Tychy komt na een uur spelen op voorsprong en weet die overwinning tot het einde vast te houden. De opluchting is voelbaar na afloop en de jongste supporters krijgen een handje van de spelers. Dankzij deze overwinning zet GKS Tychy een reuzensprong richting lijfsbehoud op het tweede niveau. Terecht ook, want daar hoort deze club zeker thuis!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %