AmateurvoetbalVoetbalderbys

Gigantische pyroshow bij derby van Zevenaar

Eind vorig jaar zijn we aanwezig bij de terugkeer van de derby van Zevenaar tussen DCS en OBW na 4 jaar afwezigheid. Gigantisch kutweer en een vuurwerkverbod door het bestuur van DCS zorgen er voor dat de terugkeer nét niet helemaal perfect is. Gelukkig is er altijd nog de return. Tijd voor een nieuwe Zevenaarse derby!

Sinds de eerste derby, die door OBW werd gewonnen, is er veel veranderd op de ranglijst. Waar DCS nog serieus mee doet voor een plaatsje in de top 3, moet OBW ondanks een geweldige start inmiddels vrezen voor play-offs tegen degradatie. Sportief is DCS vandaag dus de favoriet, maar revanche voor de eerdere derby is zeker geen gegeven. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen ditmaal aanzienlijk beter en hetzelfde geldt voor de pyrovoorspellingen.

Want waar DCS tijdens de heenwedstrijd het braafste jongetje van de klas wilde zijn, willen ze bij OBW nog wel iets de andere kant op kijken. Zolang er maar geen knalvuurwerk wordt afgestoken op het sportpark mag er verder een mooie derbysfeer worden gecreëerd. Dit laten beide kanten zich geen twee keer zeggen en voor de aftrap zijn de voorbereidingen al in volle gang om de spelers te verwelkomen.

Pyroshow

Op de lange zijde hebben de supporters van DCS een stuk of 30 rookpotten verdeeld. Deze worden allemaal afgestoken wat direct zorgt voor een gigantische gele muur. Daartussen wordt de boel met nog een paar losse fakkels in de brand gezet, terwijl achter de hekken meerdere sierpotten worden afgestoken om ook in de lucht nog wat extra spektakel te krijgen.

Op de korte zijde steken de supporters van OBW dan weer 22 blauwe RDG’s af, waarna verdeeld over de hele korte zijde zo’n 30 fakkels tegelijkertijd worden afgestoken. Het blauw van de rook komt, mede door de gunstige wind en goede kwaliteit pyro, perfect boven de rode gloed van de fakkels uit. Een schitterend plaatje. De pyro brandt zo goed dat een deel van het blauw-witte doek ook in rook op gaat. Ach, kleinigheidje hou je toch.

Ook op het terras voor de kantine worden nog een paar fakkels afgestoken en het geheel van beide clubs samen is zonder twijfel een van de beste sfeeracties die ik op amateurniveau heb gezien. Het duurt nog vele minuten totdat het veld eindelijk compleet rookvrij is en de aftrap genomen kan worden.

Topdrukte

Het betere weer – koud, maar in ieder geval droog – heeft er voor gezorgd dat het Sportpark Hengelder aanzienlijk beter is gevuld dan tijdens de vorige editie. Op vrijwel elke zijde staat het meerdere rijen dik aan mensen. Ook rondom het terras op de kantine is er sprake van topdrukte. Veel mensen kiezen ervoor om de derby te combineren met het nuttigen van een paar biertjes. De mooie tribune met houten bankjes en stenen muurtje zit tevens afgeladen vol. De uitsupporters hebben zich vooral verzameld op de lange zijde onder het scorebord.

Deze uitsupporters zien hoe hun ploeg uit de startblokken vliegt en de blauw-witten van OBW geen enkele kans laat. Na zeven minuten spelen staat het 0-1. Na een kwartier spelen staat het 0-2. Een voorsprong waar niks op valt af te dingen en die de rest van de wedstrijd eigenlijk niet meer in gevaar komt. DCS lijkt revanche te gaan halen voor de verloren derby in eigen huis.

Gemoedelijk

Langs de kant blijft het verder, ondanks de 0-2 stand, allemaal gemoedelijk. Als een jongetje bij zijn buurman informeert of het misschien nog vechten wordt is het antwoord veelzeggend. “Waarom zouden we? We kennen elkaar toch allemaal!”. En daarmee wordt de sfeer wel goed samengevat. Met respect voor elkaar is er een mooie pyroshow gegeven, tijdens de wedstrijd heerst er rivaliteit, maar na de wedstrijd duikt iedereen dezelfde kantine in voor een feest tot in de late uurtjes.

Dat feest kan beginnen wanneer de scheidsrechter na 90 minuten voetbal affluit bij een duidelijke 0-3 stand. Hiermee stijgt DCS naar een gedeelde tweede plaats, terwijl OBW nog vaster op plek 9 komt te staan. Aan het einde van het seizoen goed voor play-offs tegen degradatie. Het korte termijn voortbestaan van de derby van Zevenaar staat dus weer op de tocht. Mocht de wedstrijd volgend jaar niet gespeeld worden kunnen ze bij DCS in ieder geval nog wat langer pochen met de status “baas van Hengelder”.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %