Groundhopping

GHVV: Ode aan dorpsvoetbal

In de Hekken Shop

Het is koude, gure zaterdag eind februari. Het is een inhaaldag met maar één wedstrijd GHVV-VDL, een minuscuul amateurclubje. Maar wel op een heerlijk old-school voetbalterrein met een knollenveld, een bruine kantine en los zittende tegels. Puur voetbal.

GHVV’13

En dat terwijl GHVV eigenlijk een fusieclub is. De twee voetbalclubs uit Heenvliet en Geervliet fuseerden in 2013 de jeugd waarna enkele seizoenen later ook de senioren samengingen. De bouw van het nieuwe hypermoderne sportpark liep flinke vertraging op waardoor de fusieclub anno 2020 nog altijd op twee terreinen acteert.

Sportpark Toldijk

Voor deze inhaalwedstrijd is gekozen voor het Sportpark Toldijk. Deze ligt in het dorp Geervliet, waar zo’n 1600 mensen wonen. De vereniging ligt in het oude centrum waardoor parkeren een drama is en je midden in een woonwijk je auto moet neerzetten. Tussen de scheefstaande huisjes door, loop je naar de ouderwetse ingang van het voormalige PFC terrein.

 

PFC

De Puttense voetbalclub is in 1917 opgericht en heeft net het 100-jarig bestaan niet gehaald. Ondanks dat hangen vier jaar na definitieve fusie nog altijd enkel PFC vaantjes en andere prullaria in de bruine, donkere kantine. De mevrouwen achter de bar zullen inmiddels tot het meubilair behoren.

Iets na half drie wordt de wedstrijd GHVV – VDL afgetrapt. Een harde wedstrijd volgt. Goed voetbal zien we mede door een gure wind en een voetbalveld c.q akker niet. De wedstrijd kent een hoge amusementswaarde omdat de arbiter het spoor na een kwartier al helemaal bijster is. Zo laat hij een verzorgde VDL speler zonder toestemming in het veld komen, een fopduik maken, een vrije trap meekrijgen om hem vervolgens weer buiten het veld te sturen omdat hij nog geen toestemming had om terug te komen. De vrije trap voor VDL blijft staan. Tot groot gelach én irritatie op de tribune.

Goed is het allemaal niet, leuk wel. Na 90 minuten kou lijden staat er een 0-2 eindstand op het scoreboard.

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.
Ook leuk om te lezen...
België & NederlandOde aan het amateurkampioenschapReportage

Fotoverslag: Pure voetbalcult bij kampioenschap in de 5e klasse

België & NederlandGroundhopping

Rotterdams amateurvoetbal: 8 doelpunten, 3 penalty's & Turks als voertaal

In de actualiteit

Italiaanse amateurvoetballer laat zichzelf als afscheid kidnappen door helikopter

België & NederlandDerby DaysReportage

De derby van Hellevoetsluis