Voetbalsupporters

Gezocht: bestuurders en supporters met lef!

21 September 2008 juichten er voor het laatst Ajacieden in het uitvak van de Kuip. Voor goals van Sarpong en Huntelaar. Ik heb het geluk gehad een van de 1.600 Ajacieden te zijn geweest die Feyenoord tegen Ajax nog vanuit een van de over twee ringen verdeelde uitvakken te mogen meemaken. Vijf Klassiekers heb ik de treincombi meegemaakt. Naar de wedstrijd van het jaar. Naar het hol van de leeuw. Toen niet wetend dat het merendeel van het huidige uitvak van Ajax er alleen nog maar over zou kunnen fantaseren.

Over de boot die we de dag ervoor vaak afhuurden. Het vroege verzamelen om maar vooraan te staan.  De sprint naar trein 1 zodat je zeker was van een plek in het uitvak op de eerste ring. De wandeling over het stadionplein. De verwensingen met liefde incasserend. En dan dat stadion in. Gedreven door passie. De wil om te winnen. Geen wedstrijd waar de sfeer goed was. Wel een waar de beleving puur was. Ontlading met hoofdletter O en af en toe frustratie met hoofdletter F.

De Klassieker

Veertien jaar. Opgebouwd uit een straf van vijf jaar, uitgesproken door burgemeesters Cohen en Aboutaleb. Daarna negen jaar met heel veel drogredenen en excuses. Zoals in 2014. Toen Ajacieden tijdens de bekerfinale tegen PEC tientallen rookpotten op het veld gooiden. Reden voor de toenmalige Ajax directie om het verbod met drie jaar te verlengen. Veertig verdachten werden opgepakt. Een aantal veroordeeld. Maar hele groepen werden gestraft. Of de kosten-batenanalyse van Feyenoord directeur Jan de Jong in 2018. Uitfans zouden te weinig opleveren.

Bij ADO – Ajax zijn zelfs al sinds februari 2006 geen uitsupporters aanwezig. Nadat een groep Ajax supporters het supportershome van ADO aanviel twee dagen voor de competitiewedstrijd tussen beide clubs. Dat is dus inmiddels meer dan 16 (!) jaar geleden. Er staan nu bij beide clubs supporters in het uitvak die toen nog niet eens geboren waren. Maar die nog wel elk seizoen worden gestraft voor de gebeurtenissen die ze zelf niet eens hebben meegemaakt.

Veel meer voorbeelden

En dit zijn dan de wedstrijden waar ik zelf voor word gestraft. Maar het verbod op uitsupporters is een maatregel waar veel meer burgemeesters of clubs naar grijpen. Zo werden bijvoorbeeld de wedstrijden tussen Willem II en NAC in de play-offs van 2016 zonder uitsupporters gespeeld. Mocht NEC niet met uitfans afreizen naar Arnhem in de tweede helft van vorig seizoen. Bij supporters van Den Bosch en Oss was het tussen 2014 en 2017 raak bij de onderlinge duels en ook MVV was een tijd niet welkom bij Helmond Sport. Over MVV gesproken; ook de Limburgse derby tussen MVV en Roda moet het voorlopig zonder uitsupporters doen.

En deze week dus de mededeling dat er geen PSV supporters welkom zijn bij de volgende editie van Ajax – PSV in november. Dit omdat, volgens de Amsterdamse driehoek, er sinds de editie in 2017 structureel anti-semitische teksten worden gezongen. En laat ik duidelijk zijn, ook ik heb de teksten tijdens de bekerfinale gehoord. Ook ik heb gehoord dat Ihatarren een “vieze vuile kankerjood” was die “dood” moest. En dat een groot deel van het uitvak dat over Bergwijn zong tijdens de Johan Cruijff Schaal is ook schandalig. Net zoals “kankerboer” of “Aidshoven” ook gewoon niet kunnen. Maar dat maakt niet dat collectief straffen goed te praten is. Er worden mensen gestraft die erbij waren maar niets hebben gedaan of zelfs helemaal niet bij de wedstrijd waren.

Of zoals vandaag bekend werd; Cambuur dat geen supporters meeneemt naar de Johan Cruijff Arena 3 september. “We moeten eerst de hand in eigen boezem steken” begint het statement van de club en de supportersverenigingen. “Het wangedrag van enkele individuen aan onze eigen zijde is onacceptabel en hierover zullen we met elkaar het gesprek moeten blijven voeren. Verder is er vanuit onze supporters een hoop aan te merken op de ontvangst in Amsterdam”.

Over de grens

Vrijwel elke grote derby in Europa kan met publiek. Ik heb de Revierderby tussen Schalke en Dortmund in een uitvak met zes duizend Dortmund fans gevolgd. The Old Firm tussen Celtic en Rangers de rivalen gescheiden zien worden door een rijtje stewards. Zingende Arsenal fans rondom Wembley tegen Spurs en dan nog derby’s in Dublin, Belfast en Antwerpen bezocht. Gaan daar geen dingen fout? Absoluut. Maar vrijwel overal, Antwerpen uitgezonderd, worden de daders aangepakt. Zoals het in een rechtstaat wat mij betreft ook hoort.

Iets wat politici met elke ander bevolkingsgroep veroordelen is bij voetbalsupporters gemeengoed geworden. Het straffen van hele groepen. Ongeacht of je er bij was of niet. Al was je aan de andere kant van de wereld toen het gebeurde en soms zelfs nog niet geboren.  Of er daders worden gepakt en veroordeeld doet er niet toe. Velen van ons worden gestraft voor handelingen die we niet hebben gedaan.

LEF in plaats van LAF

Maar ligt het dan alleen aan de burgemeesters? Nee natuurlijk niet. Het begint bij ons als supporters. Waarom geven we burgemeesters aanleiding om met verboden te strooien? Want is het gebruik van joden op zichzelf anti-Semitisch? Nee natuurlijk niet. We gaan naar de joden, omdat een stadion in of achter de Joodse wijk ligt, is niet anti-semitisch. Dat honderden er vervolgens songs bij maken waar ze Hamas of Gas eraan toe voegen is gewoon ontzettend stom. Want daarmee maak je het wel degelijk anti-semitisch. Is het gebruik van Boeren kwetsend? Nee. Maar als je er kanker voor zingt dan kwets je mensen. Kap daar dan ook gewoon mee. Verzin eens iets ludieks in plaats van geaardheid, geloof of ziektes.

En dat terwijl PSV zich daar juist in onderscheidde. Toen Utrecht met “Mijn vader zat bij de commando’s” kwam counterde PSV origineel met “Mijn vader die werkte bij Philips. Mijn moeder die werkt op Strijp S. En samen maken ze daar lampen. Van Philips die branden het best!”. Prima! Hetzelfde als dat niemand in Eindhoven zich zal hebben gestoord aan het tekstdoek “Boer zoekt vrouw” met een grote pijl richting uitvak. Maak elkaar op een ludieke manier helemaal kapot, maar hou het daarbij.

Het wordt al met al tijd dat we Laf door Lef vervangen. Dat supportersverenigingen met hun achterban in gesprek gaan. Dat we ons gedrag gaan normaliseren. En dat we dan samen een vuist maken voor normalisatie. Spreek elkaar aan zodat we vervolgens samen onze bestuurders aan kunnen spreken. Zowel die van onze clubs als onze gemeenten. Kap nou met het geven van een aanleiding voor dit soort idiote straffen. Als we dat niet doen dan worden uitsupporters uiteindelijk zeldzamer dan bestuurders met lef. En daar hebben we er verdomd weinig van.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %