Actueel

Germania Leer – einfach geil

Ook een ervaren groundhopper staat nog regelmatig voor verrassingen. En dat is maar goed ook, want zo blijft de hobby uitdagend. Zo belandde ik afgelopen vrijdag in Leer, gelegen in Ost-Friesland, zeg maar het Duitse equivalent van Oost-Groningen: kaal polderlandschap, plakkerige kleigronden, eenvoudige roodbakstenen rijtjeshuizen en een merkwaardig binnensmonds dialect dat meer op plat-Gronings lijkt dan op Duits.

P8230312

Het begon al goed. Naast de stadionpoort deed kruidenierswinkel Sandra Lütjes Laden je terugvoeren naar lang vervlogen tijden. Op het moment dat ik aan het loket een kaartje kocht voor de Landesliga-Derby (6e niveau) VfL Germania Leer 1915 tegen TuS Pewsum fietste een oude man juist het hek door. Op een poster aan het loket stond “Glotze aus, Stadion an” (TV uit, stadion aan), iets dat normaalgesproken een supporters-statement is. Pas halverwege mijn eerste rondje om het sfeervolle complex, kwam een clubofficial mij tegemoet om het ticket te ‘entwerten’.

In het Fanblock “Basis Leer” was de ghettoblaster op tien gezet: underground-muziek schalde door de oude volkswijk rond de Hoheelernstraße. Een paar forse meiden dronken halve liters cola uit blik. Een meisje met het Down-Syndroom stond al op één van de trommels te rammen. Ik werd hartelijk ontvangen met bier ‘aus Holland’. Waar wij Oost-Groningers massaal de Duitse grens over trekken om goedkoop bier te halen in de ‘Getränkehalle’, doen de Duitsers dat bij de Aldi in Nieuweschans…

De doelpalen waren geel uitgeslagen; dat had iets met het grondwater te maken. Eén van de kerels vertelde dat er onvrede was geweest binnen de club, waarna twee leden van de harde kern nu tot het clubbestuur waren toegetreden. Ze hadden besloten dat ze wel hun eigen bier mee mochten nemen naar de wedstrijd. Diezelfde clubbobo overlegde even later met zijn collega over het tijdstip dat ze hun pyro vanavond zouden afsteken, om vervolgens een kwartier lang vol trots filmpjes te tonen, waarbij de halve tribune in rook was gehuld na weer een pyro-actie.

De wedstrijd begon, en de 12 man sterke harde kern (volgens hen waren het er normaal wel 35, maar waren enkelen ziek en anderen moesten werken enzo) ging er vol overtuiging tegenaan. Er werd een microfoon tevoorschijn gehaald waardoor het gezang van “Basis Leer” in het ‘Gästeblock’ weer uit de speakers knalde. Geniaal! De meest merkwaardige liederen werden ingezet, die je nou niet zo één twee drie in Ost-Friesland zou verwachten; zoals bijvoorbeeld ‘Aux armes’ en ‘You’ll never walk alone’…

Het voetbal was ‘sau schlecht’. Beide clubs bungelden een beetje onder in de Landesliga Weser-Ems en dat was te zien ook, maar mocht de pret niet drukken. De Kapitein-Iglo look-alike als Germania-verzorger maakte al dat gepruts op het middenveld meer dan goed. De halve tweede helft zongen we vol overtuiging aan één stuk door Forza Germania (filmpje!). De volgende dag was ik nog schor… De fakkels bleven allemaal in de reusachtige sporttas achter in de tribune. Dat was ongepast bij de bloedeloze 0-0, aldus de ‘clubvoorzitter’.

Toen ik naar de auto liep knalde Rage against the machine uit de stadionspeakers. Mijn op knappen staande blaas leegde ik in de heg van de parkeerplaats, en een ogenblik staarde ik door het stadionhek naar de nog brandende ranke lichtmasten. Onverwacht had ik een uiterst merkwaardige en daardoor waanzinnig leuke avond beleefd bij de gastvrije ‘Traditionsverein’ in Ost-Friesland: ‘VfL Germania Leer ist einfach geil!’

Foto’s: Tom Bodde

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %