Voetbal in Duitsland

Gemeenteraad München wil regenboogstadion wedstrijd tegen Hongarije

De gemeenteraad van München heeft de hoop uitgesproken dat tijdens de laatste wedstrijd in de poulefase van het EK tussen Duitsland en Hongarije de Allianz Arena in regenboogkleuren gestoken kan worden. De thuisbasis van Bayern München heeft een systeem dat het mogelijk maakt de buitenkant in aller kleuren te verlichten. In het verleden heeft het stadion op die manier al vaker de regenboogkleuren gedragen. De gemeenteraad hoop dit voor het EK nogmaals te doen als protest tegen de antihomoseksuele wet die recentelijk in Hongarije werd aangenomen.

Regenboogband

Vorige week nam het Hongaarse parlement een wet aan waarmee het verboden wordt om homoseksualiteit te ‘promoten’ aan jongeren onder de 18 door middel van boeken, films en reclames. De Europese Unie dreigt vanwege deze nieuwe wet met sancties, zeker omdat de LHBTI-rechten in Hongarije al langer onder grote druk staan. De gemeenteraad van München heeft als reactie op deze wet de wens uitgesproken de Allianz Arena, locatie van Duitsland-Hongarije, tijdens de wedstrijd in de regenboogkleuren te steken. Als steun aan de LHBTI-gemeenschap in Hongarije. “Wij staan voor diversiteit, tolerantie en echte gelijkheid in sport en in de gehele maatschappij” is het statement van de gemeenteraad.

In Duitsland is de voetbalwereld al langer bezig met het actief uitspreken voor LHBTI-rechten. Zo draagt Manuel Neuer, aanvoerder van het Duitse elftal, tijdens dit EK een regenboogband. Recentelijk deed de UEFA nog onderzoek naar deze aanvoerdersband om te beoordelen of deze niet te ‘politiek’ is. Hoewel besloten werd dat Neuer de band mag blijven dragen, is de kans wel aanwezig dat de bond onder het mom van ‘geen politiek’ een stokje steekt voor het stadionplan van München. Hierover valt ergens deze dagen een beslissing.

Online is ook een petitie gestart met hetzelfde doel. Die is inmiddels door meer dan 90.000 mensen ondertekend en is hier te vinden!

Bron: ProShots

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %