Voetbal in Polen

Geluidsorkaan en pyrostorm; vriendschapswedstrijd Legia Warschau

Ze zijn volgens velen misschien wel de beste ultras van heel Europa. De supporters van Legia Warschau hebben een indrukwekkende reputatie opgebouwd op supportersgebied. Ze staan bekend om schitterende, creatieve doeken die soms net over het randje gaan en massale pyroshows. Bij menig top-10 lijstje scoren de Polen een toppositie. De club stond daarom al jaren op het wensenlijstje en vorige week vrijdag kwam het er eindelijk van. 

Op het veld was het afgelopen seizoen een dramatisch seizoen voor Legia Warschau. Als regerend kampioen flirtte de Wojskowi lange tijd met degradatie om uiteindelijk ergens onder de middenmoot te eindigen. Op supportersgebied was het wél weer regelmatig genieten, met als hoogtepunten een anti-Poetin spandoek tegen Lech Poznan en de “kneel before his majesty” tifo tegen Leicester City. Sfeeracties die zich kunnen meten met sommige van de beste van Legia ooit. Denk bijvoorbeeld aan de “and the fine goes to” anti-UEFA tifo of het schitterende grafische spandoek over de Warsaw Uprising.

Echte vrienden

Het ontbreken van Europees voetbal zorgt er natuurlijk ook voor dat er wat minder speciale gelegenheden zijn voor de supporters om groots uit te pakken dit seizoen. Gelukkig is de wedstrijd van vanavond wél een van deze momenten. Legia Warschau neemt het namelijk op tegen Radomiak Radom en beide supportersgroepen hebben een hechte vriendschap met elkaar. De bekendste vriendschap van Legia is voor ons Nederlands natuurlijk met ADO Den Haag, maar daarnaast is de club ook goede vrienden met Radomiak Radom en Zaglebie Sosnowiec. Niks vergeleken met het rijtje vijanden van de recordkampioen trouwens: Polonia Warszawa, Cracovia, Lech Poznań, Arka Gdynia, ŁKS Łódź, Widzew Łódź, Jagiellonia Białystok, Śląsk Wrocław, Wisła Kraków, Ruch Chorzów, Górnik Zabrze en GKS Katowice.

Vooraf gaan er al geruchten rond dat de supporters van Legia voor de vriendschapswedstrijd van vandaag groots willen gaan uitpakken. Dit vermoeden wordt een halfuur voor de aftrap definitief bevestigd. Er rolt namelijk een spandoek over de gehele tribune heen. Dan is er geen genie voor nodig om te bedenken wat er aan zit te komen: pyro! Dat wordt helemaal duidelijk wanneer het doek enkele minuten voor de aftrap weer omhoog gaat. Dan verschijnen er plots zestig ultras met bivak en balaclava op. Een schitterend gezicht.

Geluidsorkaan

En een pyro bij Legia Warschau kan natuurlijk nooit klein zijn. De volledige rij bedekte supporters neemt schouder aan schouder de eerste rij in. Allemaal hebben ze enkele strobo’s, een RDG met witte rook en twee fakkels in de hand. Als de spelers het veld betreden begint de groep met het afsteken van de witte rookpotten en de flitsende strobo’s. Hierna draait de boel zich om en worden 100+ felgroene fakkels afgestoken. De combinatie van verschillende soorten vuurwerk geeft een gigantisch mooi beeld van één grote lichtgekleurde pyroshow. Het hele stadion is bedekt in rook. De aftrap loopt een ruime tien minuten vertraging op.

Na de pyro-actie is het tijd voor de supporters van Legia Warschau om haar andere kwaliteit te laten zien. Vanaf minuut één knalt er een ware geluidsorkaan van de tribunes af. Waar veel vriendschapswedstrijden vaak een gezapige sfeer kennen – er is immers geen vijand om het vocaal tegen op te nemen – is daar vandaag geen enkele sprake van. De supporters geven vol gas en regelmatig komen “gezamenlijke” liedjes van Legia en Radomiak voorbij. Ook hangen overal spandoeken van Radomiak, wat laat zien hoe hecht de vriendschap is.

Ook buiten de vele vriendschapsverwijzingen hangt er vandaag een fantastische sfeer. Zowel beide ringen op de korte zijde als het overgrote deel van de lange zijde doen de hele tijd gepassioneerd mee. Door de capo van zowel Legia Warschau als die van Radomiak Radom en de aanwezigheid van meerdere trommelaars wordt de boel dan ook constant opgezweept. Ook op de tweede ring staan nog enkele “losse” capo’s. Zo is het een strak georganiseerde boel die zorgt voor een gigantische golf aan geluid.

Bijzondere avond

In de rust zien we ook even hoe groot de club Legia Warschau is. Afgezanten van alle sporten (tafeltennis, rugby, schermen etc.) betreden het veld. Legia Warschau is van alle markten thuis en is ook echt de club van de mensen. Na rust is het weer tijd om verder te gaan op de voet van de eerste helft. Er hangt vanavond een fantastische sfeer in Warschau. Ik heb ondertussen al veel mogen zien en horen in Europa, maar het geluid wat ze bij Legia Warschau doorlopend weten te produceren is zonder twijfel een van de allerbeste van het continent.

Op het veld komt Legia vlak voor tijd op een 1-0 voorsprong. Ikzelf heb dit pas door wanneer ik de supporters voor me allemaal zie juichen. Hoewel de wedstrijd al 82 minuten bezig is heb ik namelijk geen minuut naar het voetbal gekeken. De tribune zelf is zo veel interessanter dan wat er op het veld gebeurd. Ondanks dat het een vriendschapswedstrijd is en de supportersgroepen gewoon door elkaar heen zitten wordt de voorsprong toch wel uitbundig gevierd. Legia doet dit seizoen weer bovenin mee en een overwinning vandaag zou een belangrijke 3 punten betekenen.

En zo geschiedde. Het late doelpunt blijkt ook het enige doelpunt en bezorgt Legia Warschau drie hele belangrijke punten. Het matige vorige seizoen lijkt definitief op een toevallige inzinking want de club nestelt zich met deze winst weer op de (gedeelde) koppositie. De spelers worden dan ook uitgebreid bedankt door de supporters, waarbij het ook mooi is te zien dat de spelers uitgebreid de tijd nemen voor dit ritueel. Zo komt er uiteindelijk een einde aan een bijzondere vriendschapswedstrijd bij een van de vetste clubs van Europa. Misschien toch nog maar eens terugkeren voor een hatelijke wedstrijd tegen Lech Poznan of Widzew Lodz…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %