Columns

Geloof

Arnhem mijn bedevaartsoord.
Het water van park Sonsbeek mijn Lourdes.
Het GelreDome mijn kerk.
De selectiespelers van Vitesse mijn heiligen.
De Korenmarkt mijn Klaagmuur.

Hoor hier de uitleg van mijn ware geloof. Ik verkondig het al mijn leven lang en zal dit tot de dood blijven doen. Zie het als mijn ultieme pelgrimstocht. Ik ben die Jehovagetuige die de deuren langs gaat, om af en toe zijn voet ertussen te zetten.

Bekeren

Mogelijk heeft mijn geloof raakvlakken met het geloof dat jezelf nu aanhangt. Opvoeding, plaats van geboorte of kleurenblindheid zijn mogelijk gevolgen voor de keuze van dit geloof. Niets moet en alles mag, zolang het maar niet beledigend is. Daarom hier mijn preek om te kiezen voor mijn geloof. Misschien win ik er alleen maar sympathie mee, dat is dan ook maar mooi meegenomen.

Sympathisanten

Mijn geloof heeft volgens andere maar weinig volgers. Dit in vergelijking met andere geloven. Deze conclusie trekken mensen, omdat ze vanuit hun luie stoel via de televisie veel lege plekken zien in mijn kerk. Toegegeven, het Vitesse-geloof is niet voor slappelingen. Vele mensen die mijn kerk de rug toegekeerd hebben. Een mooie, maar ook bittere levenswandel die dalen en veel hobbels kent.

Mijn geloof leidt ook tot veel weerstand bij andere vanwege haar houding. Veel beloven, weinig waarmaken. Kortom: Geen makkelijk geloof en daar ben ik blij mee. De aanwezige in kerk GelreDome zijn dan namelijk echte gelovigen en geen sympathisanten. Vreselijk lijkt het me, om tienduizenden sympathisanten te hebben en deze als mijn geloofsbroeders te moeten omarmen. Wel geloven, maar niet in de kerk aanwezig zijn, dan ben je geen echte. Moeite doen om de afstand te overbruggen naar de kerk en daar op tijd aanwezig te zijn. Giften te geven in de vorm van een seizoenkaart, bier en sjaals te kopen. Altijd maar een rotsvast geloof erin hebben dat het echt een keer goed gaat komen. Vooralsnog is de openbaring 1x per 125 jaar. Op 30 april 2017 was daar de zaligverklaring.

De dienst

Geloven is bidden en geloof me, dat wordt ieder seizoen weer hartstochtelijk gedaan op de stoelen van mijn kerk. Het wedstrijdboekje is de liturgie in onze handen. De GelreDome wallet onze bijbel. Een sigaret wordt opgestoken alsof het om een kaarsje gaat. Een doelpunt wordt gevierd met bier over onze hoofden, het heilige doopwater. Liederen die wij zingen tijdens onze 90 minuten durende dienst zijn soms grappig, soms ter aanmoediging, soms om ons geloof te verkondigen en soms ter belediging tegen andere geloven. De man is het zwart is degene die bepaald wat goed is en wat slecht is tijdens de dienst. Vooral het slechte laat hij tijdens de dienst meermaals goed horen.

Bijgeloof

Bijgeloof is om tijdens het aantrekken van mijn zondagse kloffie voor het naar de kerk gaan het nummer `Arnhem` te draaien van de groep Stern. Het is ook een vader te hebben die jarenlang dezelfde geel/zwarte onderbroek droeg, terwijl het door slijtage en vele wasbeurten meer een niemands dalletje geworden was. Geen dag gaat er voorbij dat ik niet aan mijn geloof denk of er actief iets mee doe. Iets actiefs ermee doen is op nieuwjaarsnacht mijn mede gelovige vader opbellen. Uiteraard heem de beste wensen te geven om daarna direct de wens uit te spreken dat het met ons geloof maar goed mag gaan in het nieuwe jaar.

Hemel

Ik droom elke nacht in geel en zwart. En mocht ik er over heel veel jaren niet meer zijn, dan reken ik erop dat in de hemel het Ernems de voertaal zal zijn en dat we iedere dag van geel en zwarte gestreepte gedekte tafels eten.

Wees welkom in onze herberg GelreDome, er is immers plek zat.

A(rnhe)men.

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Reageren is niet mogelijk.

0 %