Actueel

Geen uitsupporters bij Limburgse Derby

Volgende week is het weer tijd voor een van de meest verhitte derby’s in het Nederlandse betaalde voetbal; de strijd tussen de club uit de mijnwerkersstreek en de sterrendragers uit het Bourgondische Maastricht. Op papier een prachtig affiche tussen twee clubs en supporters die elkaar niet kunnen luchten of zien. Een confrontatie die in het verleden al veel commotie heeft opgeleverd en nooit rustig verloopt. Behalve volgende week zondag. De wedstrijd zal namelijk gespeeld worden zonder supporters uit Maastricht. Eeuwig zonde, maar een statement van de supportersgroepen uit een van de oudste steden van Nederland.

Tijdens de finale van de play-offs voor promotie naar het hoogste niveau speelden de twee clubs in het seizoen van 2016/2017 tegen elkaar en ging het in Maastricht mis. De wedstrijd werd stilgelegd omdat tijdens de rust supporters van beide ploegen elkaar uitdaagden. Zo waren er een aantal MVV fans terug te vinden op het veld en vlak voor het uitvak waar ze provocerende gebaren maakten. Er werd ook met de nodige voorwerpen naar elkaar gegooid. We zagen zelfs een kale man in ADO shirt het veld op komen die waarschijnlijk zin had in een ouderwets middagje herrie schoppen in het stadion. Voor diegenen die zich dit niet meer kunnen herinneren of gemist hebben hoef je deze wedstrijd alleen maar te googlen op YouTube. Het leverde beelden op die nog maar eens aantoonden hoe diep de haat tussen deze twee clubs zit. De wedstrijd werd uiteindelijk wel uitgespeeld en eindigde in 0-0. Roda JC wist zich thuis ternauwernood te handhaven door een 1-0 overwinning. In Maastricht viel een droom in duigen om de aartsrivaal de loef af te steken. En dat deed pijn bij de Maastrichtenaren.

Boycot

Desondanks degradeerde Roda JC afgelopen seizoen alsnog uit de Eredivisie en was de Keuken Kampioen Divisie weer een mooie derby rijker. Maar, zonder bezoekend publiek in Kerkrade dus. De fans van MVV hebben de wedstrijd namelijk geboycot vanwege de beslissing van het Roda JC bestuur om slechts 400 kaarten beschikbaar te stellen voor deze wedstrijd, terwijl het stadion plaats biedt aan 1.000 bezoekende fans. Een doorn in het oog van de Maastrichtenaren, die zich de laatste jaren sowieso al niet juist behandeld voelden in Kerkrade. De beslissing van de Kerkraadse club om slechts 400 kaarten aan de fans van MVV te geven leek een represaille. Eerder in het seizoen waren er namelijk ook maar 400 kaarten beschikbaar in De Geusselt voor de Roda-fans. Echter, dit betrof een door de KNVB opgelegde maatregel omdat MVV anders niet de veiligheid kon waarborgen. Deze maatregel geldt overigens ook al voor andere wedstrijden in De Geusselt en heeft dus niets te maken met deze specifieke confrontatie.

In Maastricht waren ze woedend en verontwaardigd en het duurde dan ook niet lang voordat er een gezamenlijke boycot kwam. ‘’We gaan met zijn allen, of we gaan niet’’ luidde het devies. De supporters verklaarden zich solidair met elkaar en tonen hier mee aan dat ze zich niet laten behandelen als honden. Roda pareerde de kritiek in eerste instantie en hield voet bij stuk, maar er was geen maatregel vanuit de KNVB dat er maar 400 supporters uit Maastricht welkom waren. En dus, na een aantal weken relatieve stilte, besloot de Kerkraadse club deze week alsnog 1.000 kaarten beschikbaar te stellen voor de bezoekers uit Maastricht.

Groot scherm

Ondertussen had MVV al een alternatief verzorgd en kunnen de supporters in De Geusselt de wedstrijd op een groot scherm volgen. Resultaat? De boycot blijft staan. Een prachtige derby vol passie zal dus worden gespeeld met een leeg uitvak. Eeuwig zonde. Eenieder zal hier zijn of haar eigen mening over hebben, maar het lijkt een begrijpelijke en goede beslissing van de Sjengen. Zij geven aan dat ze zich in Kerkrade moeten schamen omdat ze zijn gezwicht voor de publieke opinie. Daarnaast stellen ze nu duizend kaarten beschikbaar onder de noemer “wij denken met jullie mee”.

Kort gezegd, dé Limburgse derby van 2019 is dood. Waar gaat het naar toe met onze voetbalcultuur als de mooiste wedstrijden in ons land worden ontsierd door de afwezigheid van supporters van een van de twee clubs? Laten we hopen dat een boycot als deze zoden aan de dijk zet, maar dat lijkt op dit moment vooral wishful thinking.

Dit artikel is ingezonden door Sjors Hendriks, waarvoor dank!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %