Actueel

Geachte heer Marcouch

Geachte heer Marcouch,

Woensdag 27 november was u te gast bij Pauw & Witteman om alhier te discussiëren met Feyenoord-hooligan Youri Kievits over hooliganisme. Ik moet meteen zeggen dat ik vanaf de eerste seconde met kromme tenen zat te kijken. De uitzending was eerder opgenomen om ernstige rellen te voorkomen. Alsof niet een hooligan werd geïnterviewd, maar Mohammed B. voordat men er in Vught achter kwam dat hij voortvluchtig was. De toon was direct gezet. Voetbalfans zijn levensgevaarlijke irreële wezens waardoor dit wereldschokkende interview in het geheim plaats moest vinden. Vervolgens voltrekt zich een standaarddiscussie waarin de clichés over en weer over de tafel vliegen. Ja, geweld moet worden afgekeurd. Nee, niet alle voetbalsupporters zijn hooligans. Tijdens de uitzending liet u blijken dat een groep hooligans niets minder is dan een bende. Zware woorden, maar afijn het zijn uw woorden en niet de mijne. Wat stuitend is dat u zegt dat er grote aanwas is onder kinderen. Welke kinderen en waar dan meneer Marcouch? Stadions zijn nog nooit veilig geweest als vandaag de dag. Waar vindt u deze gewelddadige kinderen? En mochten er gewelddadige kinderen zijn, komt dit door hooliganisme of wellicht door verruwing van de samenleving?

Een paar honderd idioten verzieken het volgens u elk weekend weer voor miljoenen supporters. Ik twijfel er niet aan dat er af en toe sprake is van geweld in of rond een voetbalstadion, zoals er ook regelmatig sprake is van geweld rondom uitgaansgelegenheden. Maar elk weekend? Echt meneer Marcouch? Gelooft u daadwerkelijk dat het elk weekend misgaat? En erger nog, gelooft u echt dat het juist de politie is die escalatie voorkomt en de veiligheid garandeert?
U slaat de plank volledig mis door te stellen dat de politie de voetbalbeleving veiliger maakt. Juist het excessieve geweld van de politie-eenheden neemt toe, terwijl het supportersgeweld enorm afneemt. 662 Incidenten waren er over het seizoen 2012/2013, op een totaal van 7,5 miljoen bezoekers. In totaal zijn hierbij 642 mensen aangehouden, wat procentueel betekent dat 0,000092% van de bezoekers is aangehouden. Hiervan zijn 187 strafrechtelijk vervolgd en kregen slechts 74 ook daadwerkelijk een straf opgelegd. Ter vergelijking, tijdens Oud en Nieuw zijn er 616 mensen aangehouden. Zoveel incidenten zijn er dus niet rondom voetbalwedstrijden.

Ik ben het met u eens dat er geen plaats is voor geweld, ik ben het ook met u eens dat het beveiligen van voetbalwedstrijd te veel geld kost. Het is ook niet normaal dat er zoveel beveiliging is. Laten we dan ook zorgen dat er minder beveiliging wordt ingezet. De daling van het aantal serieuze incidenten moet worden beloond met het nog verder verminderen van de politie-inzet. Hoewel de hoeveelheid ingezette politie-uren de laatste jaren met 15% is afgenomen van 331.164 uren in 2009/2010 naar 281.522 afgelopen seizoen is de inzet op basis van het incidenten nog altijd disproportioneel groot. We moeten af van het stereotype dat de voetbalsupporter gewelddadig is. We moeten af van de bizarre veiligheidsmaatregelen omtrent een voetbalwedstrijd. Doordat er in de politiek wordt gedaan alsof elke voetbalsupporter een potentiële terrorist is zitten we in dit land opgescheept met bizar veel politie-inzet, combi-regelingen, clubcards en nog meer ellende.

Het wordt tijd dat de politie normaliseert. Heeft u enig idee wat voor angst een cordon ME’ers oproept op gezinnen? Weet u wat het doet met deze gezinnen als er door deze ME’ers wordt gedreigd met inzetten van een waterkanon alleen maar omdat mensen naar de eigen auto’s toe willen lopen? Meer dan eens begint geweld niet bij de voetbalsupporter, maar is de politie de schuldige. Zij zijn geïndoctrineerd met het idee dat elke supporter levensgevaarlijk is en handelen hier ook naar. Volgens u ontziet de politie de goedwillende voetbalsupporter steeds beter. Vindt u het erg als dit voor mij erg vreemd in de oren klinkt? U hoeft het nieuws maar in de gaten te houden om te lezen dat geweld wel degelijk afkomstig is van de zijde van de politie. U kunt niet enerzijds het (zwaar overtrokken) geweld van de kant van de voetbalsupporters veroordelen en anderzijds omtrent geweld van de zijde politie de kop in het zand steken. De politie ontziet de goedwillende supporter niet steeds beter, u bent selectief in het tot u nemen van informatie.

Het wederom wapperen met het wetsontwerp voor een strengere voetbalwet is leuk en doet het vast goed in politieke kringen. Maar kunt u mij garanderen dat goedwillende supporters niet nog meer gaan lijden onder strengere regelgeving? Het is tegenwoordig onmogelijk geworden om op een normale manier je favoriete ploeg achterna te reizen. Je wordt uitgebreid geregistreerd, in een bus gepropt, naar een stadion gereden, door de ME het uitvak ingejaagd, waar je dikwijls in een slecht uitvak zit met netten en weerspiegelende ramen, om vervolgens na de wedstrijd meteen weer als een slachtvee de bus in te worden geduwd. Dat is het bezoeken van een uitwedstrijd anno 2013. Ook voor een thuiswedstrijd is uitgebreide registratie nodig, waardoor het juist de gezinnen zijn die u zo graag in het stadion wilt zien die wegblijven. Van maar één club mag een clubcard worden aangevraagd, waarmee in sommige gevallen slechts één kaart mag worden aangevraagd. Een vader die in een spontane bui besluit om zijn zesjarige zoontje eens mee te nemen naar een voetbalwedstrijd zal zich in de praktijk dus moeten laten registreren. Mensen willen zich niet meer overal voor laten registreren, maar gewoon naar een kassa toe gaan en een kaartje kopen. Het is niet waar dat mensen met een stadionverbod met de clubcards buiten het stadion blijven, het enige dat wordt bereikt is dat gematigde voetbalsupporters die geen zin hebben in een papieren rompslomp dan maar helemaal wegblijven.

Ik ben het met u eens op een aantal punten, maar ik zou graag willen dat u uw huiswerk in vervolg beter doet. Door de stellen dat het ‘Celtic-geweld’ in Amsterdam het werk is van hooligans geeft u aan dat u de materie onvoldoende kent. Dat er zogenaamde hooligans zijn veroordeeld zegt meer over de subjectieve verdachtmakingen die het OM hanteert dan over objectieve rechtspraak. Het is een schande dat hierbij slachtoffers zijn veroordeeld en daders niet alleen vrij rondlopen maar nog aanspraak maken op schadevergoeding ook. Het is overigens ook niet de eerste keer dat u uw huiswerk niet op orde heeft. Op 11 januari 2012 werd volgens u de benefietwedstrijd tussen IJsselmeervogels en Feyenoord verstoord door ‘ladderzatte en doorgesnoven hooligans’. Na alarmerende berichten in de media over onder andere een kort en klein geslagen kantine vond u het nodig Kamervragen te stellen over dit incident. Zoals zo vaak het geval is bij voetbalgerelateerd geweld was de waarheid een stuk genuanceerder dan de media wilden doen geloven. Alleen een spiegel en een handdoekenautomaat in één van de wc’s was gesneuveld. IJsselmeervogels sprak zelf over een ‘gezellige sfeer in de kantine waar de Feyenoordsupporters zich voor, tijdens en na de wedstrijd zich prima hebben gedragen.’ Het is goedkoop scoren over de rug van een voetbalsupporter. Was dit echt dusdanig belangrijk dat u het nodig vond om hier Kamervragen over te stellen? Waren er echt geen belangrijkere dingen in het land om u druk over te maken?

Meneer Marcouch, laat me nog één keer proberen duidelijk te maken dat er een verschil is tussen een fanatieke supporter en een hooligan. De voetbalsupporter is niet kwaadwillend maar wil genieten van het wel en wee van zijn of haar favoriete voetbalclub. U doet voorkomen alsof hooligans het plezier ernstig verstoren. Dit is onjuist. Kom daarom ook alstublieft niet met nieuwe en strengere wetgeving, maar beloon de voetbalsupporter eens voor zijn goede gedrag. Het is nog nooit zo veilig geweest in de stadions als nu. Desondanks nemen de noodverordeningen en combi-regelingen toe. Wanneer beseft men zich in Den Haag eens dat er een discrepantie bestaat tussen voetbalcultuur en hooligancultuur. Die laatste vindt men niet meer in de stadions. Concentreert u zich liever op het excessieve geweld van de politiediensten jegens de voetbalsupporters. Beloon de voetbalsupporters voor hun goede gedrag en zorg er alstublieft voor dat er minder in plaats van meer regelgeving komt.

Met vriendelijke groet,

Wouter Schollema

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %