Voetbal in Engeland

Fulham – West Ham United: awayday met de boot

‘I live by the river’ zong The Clash in London Calling. En zo is het maar net. Londenaren, of we nu in het Oosten, Westen, Noorden of Zuiden van de stad leven, we wonen allemaal aan de Theems. Toen bekend werd dat onze club West Ham vriendschappelijk ging spelen in en tegen Fulham werd al snel afgesproken om met z’n allen de boot naar West Londen te pakken. Niets nieuws. Doen we al jaren als we tegen Chelsea spelen. Maar het blijft leuk.

West Ham

Zaterdagochtend werd al vroeg verzameld in North Greenwich. Overal om je heen schudden volwassen mannen elkaar de hand. Velen zien elkaar voor het eerst sinds de laatste wedstrijd van het vorige seizoen. De boot vertrekt om tien uur. Keurig op tijd. Al snel is het dringen geblazen aan de bar. We varen eerst naar het Oosten, richting de Theems Barrier. Daar keren we om en vanaf dan wordt het een grote sightseeing tour naar West Londen. We komen onder andere langs Royal Naval College Greenwich, de Cutty Sark, O2 Arena en de Tower Bridge. London blijft een fantastische stad. Ondertussen wordt er luidt meegezongen met classics van typisch Engelse bands zoals The Jam, The Smiths, Madness en natuurlijk The Clash. Ook Bubbles komt regelmatig voorbij.

Pre-season

Eenmaal in Fulham aangekomen leggen we aan bij de Star & Garter, zo’n typische Londense pub. We drinken nog wat en lopen dan via Putney Bridge naar Craven Cottage, een van de mooiste stadions van Engeland, en zeker het meest pittoresque. De wandeling door Bishops Park naar het uitvak is echt een wereld van verschil met de steriele tocht van Stratford Underground naar het London Stadium.

De wedstrijd zelf is echt zo’n potje uit de voorbereiding. Beide teams beginnen in een sterke opstelling en Sebastien Haller maakt zijn debuut voor de Hammers. Lanzini maakt al snel de 1-0 voor West Ham. In de tweede helft wordt er veel gewisseld en 1-0 is uiteindelijk ook de eindstand. Hoogtepunt voor mij is de non-stop singalong van de ruim 4.000 West Ham fans die voor een fantastische sfeer zorgen. Zelfs de zware regenbuien kunnen de pret niet drukken.

Na afloop gaat iedereen tevreden naar huis. Leuke wedstrijd gezien in een tof stadion. Het enig minpuntje is dat we met de District Line naar huis moeten. De boot was een enkele reis. Roll on the new season!

Dit is een ingezonden artikel van Marc Wolterink. Hij woont al 20 jaar in Londen en West Ham United is zijn local.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %