Voetbal in Duitsland

FSV Zwickau: “voetbal behoort aan de supporters!”

De Duitse voetbalclub FSV Zwickau worstelt met aanzienlijke financiële uitdagingen na hun degradatie uit de derde divisie. Veel waarnemers zagen een externe investeerder als de enige uitweg. Desondanks zijn de club en haar supporters erin geslaagd om deze invloed te weerstaan. Het resultaat? Een club die onafhankelijk is, maar ook beladen met schulden.

Fußball gehört den Fans

In hun streven om zelfstandigheid te behouden en uitsluiting uit het Duitse clubregister te voorkomen, lanceert de club een campagne. Met de slogan “Fußball gehört den Fans” (Voetbal behoort aan de supporters) richten ze zich tegen investeerders. Ze pleiten voor duurzaam en eerlijk voetbal. Maar ze hebben hulp nodig. Het doel? Het verzamelen van 500.000 euro in slechts acht weken, en ze hopen dit te bereiken door voetbalsupporters in heel Europa te overtuigen om te doneren of zelfs regelmatig wedstrijden te bezoeken.

>>> Crowdfunding Fußball gehört den Fans <<<

Ze zijn zich bewust van de strijd die bij vele clubs in vele landen gevoerd wordt, of wellicht in de nabije toekomst zal plaatsvinden. Het huidige voetbalsysteem, verstikt door het grote geld, lijkt een doodlopende weg voor veel clubs.

Supporters, die de levensader van elke club zijn, zijn essentieel in dit proces. Zwickau toont aan dat verandering mogelijk is. Ze zijn erin geslaagd om het nieuwe seizoen te beginnen zonder investeerder en zonder hun integriteit op te geven. Georganiseerde supporters hebben nu een stem in het bestuur van de club. Dit gevecht is het waard om te voeren en kan als een nieuw voorbeeld dienen voor supporters in heel Europa.

Wat gebeurt er met het geld?

Ze willen het geld gebruiken om hun club te behouden, een startplek te verzekeren in de Regionalliga voor het seizoen 2023/24, en om te investeren in structurele projecten.

Wie staat achter dit project?

De Förderverein FSV Zwickau (supportersvereniging) heeft deze crowdfundingcampagne gelanceerd om een breed signaal van solidariteit en het belang van eerlijk voetbal aan het publiek te sturen.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %