De kogel is door de kerk. De Duitse Bundesliga trapt op 16 mei a.s. weer af. Zonder publiek op de tribunes. Daarmee het eerste Europese land wat professioneel voetbal weer van start laat gaan. Vele landen zullen de komende weken gaan volgen. Hoewel er wel wat voor te zeggen valt, laat het vooral zien hoe scheef de commercie binnen de grootste volkssport op aarde is gegroeid. Het voetbal is de afgelopen decennia afhankelijk geworden van televisierechten, sponsoren en andere commerciële partijen. In plaats van oog te hebben voor hervorming en terug te gaan naar de basis, zijn de supporters de lul. Voor zover “Football without fans is nothing”.

Men zal vooral wijzen naar het maatschappelijk belang. Je kan er namelijk niet omheen dat er veel werkgelegenheid is gekoppeld aan het voetbal en andere sporten. En dan bedoel ik niet die duurbetaalde spelers. Echter, zonder supporters op de tribunes heeft is veel van de werkgelegenheid ook niet van toepassing. Niemand die een biertje of broodje braadworst komt halen. Waarom dan toch voetballen voor lege tribunes? Omdat door allerlei wurgcontracten rond uitzendrechten er gevoetbald moet worden waarbij clubs veel te afhankelijk zijn van de miljoenenbedragen die eruit voortkomen. De omzet uit kaartverkoop is nog maar een fractie van het jaarlijkse budget van voetbalclubs.

Doorgeslagen gekte

De Premier League is misschien wel het beste voorbeeld. Het hele bestaansrecht is afhankelijk geworden van de uitzendrechten. Partijen als SkySports bepalen de koers. De schade voor de Premier League door het eventueel niet uitspelen van de competitie zou meer dan een miljard Euro betekenen, puur op basis van uitzendrechten en commerciële contracten. De bakermat van het voetbal overgeleverd aan de bobo’s van de TV. Nergens wordt er gesproken over het belang van supporters op de tribunes.

En als er dan gevoetbald gaat worden, dan moeten daar nog extra regels aan verbonden worden. Niet spugen op de grond en niet meer delen van waterflesjes is nog tot daar aan toe, maar als een speler scoort moet hij alleen juichen. Wat een klinische bedoening is dat dan. Al valt er natuurlijk weinig te juichen voor lege tribunes. Maar het allerbelangrijkste, wat zal er in Liverpool gebeuren als zij straks na 30 jaar weer officieel kampioen zijn? Het zou mij verbazen als er dan niet een massaal volksfeest losbarst op straat. Of is dat dan ineens weer een probleem van de maatschappij v.w.b. veiligheid? Moeten dan supporters hun gezond verstand gebruiken en dan maar even hun voetballiefde in de ijskast zetten?

In de Hekken - Football without fans is nothing

KPMG berekende de financiële schade voor de 5 grootste competities in Europa bij het niet uitspelen van de competitie. Ligue 1 is inmiddels een streep door gezet.

In de Hekken - Football without fans is nothing

Clubs op omvallen

Het is als al je geld op één nummer inzetten op de roulettetafel in het casino. Jezelf afhankelijk stellen van slechts enkele financiële partijen in plaats van varen op de loyaliteit van je supporters. Schalke ’04 bleek één van de eerste clubs te zijn die op de rand van de afgrond bungelt. Spelend in een hypermodern stadion, daar waar met regelmaat miljoenentransfers plaatsvinden. Een club die nu de supporters smeekt om alsjeblieft niet te vragen om een restitutie van hun seizoenskaart.

Voor de duidelijkheid 99 van de 100 supporters denkt er niet eens over nadenkt om geld terug te vragen. Dat heet namelijk clubliefde. Blijkbaar is dat besef bij de hoge heren van voetbalclubs zo ver weg gezakt, dan met niet meer in ziet hoe cruciaal supporters eigenlijk zijn in het bestaansrecht van clubs. Alles moet meer, meer en meer. De financiële huishouding krijgt geen moment rust, laat staan stabiliteit. Geld moet rollen, grote risico’s zijn de standaard geworden. Heel misschien kunnen we die speler van 20 miljoen straks wel slijten voor 30 miljoen. Maar liefst 13 van de 36 clubs in de twee hoogste Duitse competities komen in acute nood bij het niet uitspelen van de competitie. Daar ligt dus de motivatie om het wel uit te spelen.

En in Nederland gebeurt precies hetzelfde. Notabene tijdens crisistijd. In Rotterdam gaan ze rustig door met de nieuwbouwplannen van een stadion van een half miljard, met De Kuip als onderpand wat diepe rode cijfers draait. Feyenoord heeft zelf geen Euro op de bank staan. Maar dat nieuwe stadion moet er komen, ondanks dat Nederland straks in een gigantische economische recessie duikt. Hoe lang die gaat duren is maar de vraag. De financiële ellende zal zo groot zijn, dat het nog niet te voorspellen is. Waar moet straks zo’n nieuw stadion op leven? Elitaire grootheidswaanzin in optima forma.

Duitse Ultras in protest

Het uitspelen van de Bundesliga is voor 13 clubs de absolute reddingsboei. Supporters dreigen hun clubs dus kwijt te raken door de commerciële miljoenenzucht van passanten en televisiezenders. Liever zogeheten ‘spookwedstrijden’ spelen, dan spelen met publiek. Enkele weken geleden zorgde de situatie ervoor dat de Duitse Ultras en andere supportersgroepen massaal in verweer kwamen. Zij vinden niet alleen dat supporters een integraal onderdeel zijn van het voetbal, maar ook dat de huidige situatie juist zou moeten leiden tot hervormingen. Het professionele voetbal is al ziek genoeg en zou op zijn eigen manier in quarantaine moeten.

Het professionele voetbal heeft een diepgaandere problematiek. Er is totaal geen sprake van duurzame beleidsvoering. Fanszenen Deutschlands zegt ook: “Het is een systeem waarin men al jaren zwemt in het geld wat voor anderen niet te bevatten is, maar wat binnen een maand al op instorten staat.” Het voetballen achter gesloten deuren is ook een symptoom van de ziekte waaraan het professionele voetbal lijdt. Er is nooit gekeken naar het business model van clubs, geen (financiële) visie voor de lange termijn. De voetbalindustrie heeft zichzelf aan een permanent financieel infuus gelegd.

“The clubs have made themselves dependent on television money and investors. The responsible organizations have never asked critical questions of their business model or of the crisis they now find themselves in. They only ever think of the next, small step while avoiding a discussion of the actual causes”, aldus Unsere Kurve namens diverse Duitse supportersgroepen.

Football without fans is nothing

Op de korte termijn is het logisch dat men probeert te redden wat er te redden valt, maar op de lange termijn zal er veel moeten veranderen. Het is ook niet nieuw wat supporters zeggen. In Duitsland wordt dit al jarenlang aangekaart. Het moet anders. Zie bijvoorbeeld te recentelijke protesten tegen Dietmar Hopp, eigenaar van Hoffenheim. De zakelijke belangen zijn te groot. Zelfs de 50+1 regel kwam onder druk te staan. Ook de vele wedstrijden op maandagavond. Allemaal signalen dat het voetbal veel te veel door commerciële hebzucht wordt geleid.

Hoe ironisch is het dat juist de supporters iedereen ter verantwoording roept. Fundamentele verandering is noodzakelijk. De DFB moet met plannen komen die meer gericht zijn op duurzaamheid, minder op risico. Voorbeelden die worden genoemd zijn onder andere striktere licentie eisen die sturen op gezondere financiële beleidsvoering. Daarnaast meer transparantie over het wel en wee van clubs. Als laatste ook meer betrokkenheid van de supporters. Daarmee creëer je veel meer een eenheid, begrip en de achterban is een onmisbare schakel in de duurzaamheid. Immers, football without fans is nothing.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.