Fotoreportages

Floodlight Friday: ode aan het avondvoetbal

Talloze fotografen leggen wekelijks de charme van het voetbal vast op de gevoelige plaat. En dan niet zozeer wat er op het veld gebeurd. Nee, juist alles wat er rond het veld te vinden is. Het karakter van een stadion, de ziel van een staantribune of het statige van de lichtmast. Zeker die laatste verdwijnt steeds meer in het hedendaagse voetval. De romantici houden elke vrijdag de lichtmasten in ere via de hashtag “Floodlight Friday”. Een ode aan het voetballen in de avonduren.

Persoonlijk kan ik mezelf hier ook heel erg in vinden. Oudere voetbalstadions vertellen een verhaal ook al zijn er geen supporters aanwezig. Het zijn open geschiedenisboeken die tot de verbeelding spreken. Ik kan soms uren verdwalen op de tribunes om elk hoekje te ervaren, te fotograferen. Maar de voorpret begint al met het aanschouwen van de lichtmasten. Zodra je die in de verte ziet branden begint het al te kriebelen. Vele lichtmasten zijn uniek en dat maakt ze ook fotogeniek. Of ze nu branden of niet.

Floodlight Friday door de jaren heen

Wanneer je door de jaren heen inmiddels enkele honderden stadions hebt gezien, kom je de nodige lichtmasten tegen. Vanuit mijn fotoarchieven heb ik een selectie gemaakt.

Lichtmasten van Han Balk

Han is een liefhebber pur sang. Van stadions tot amateurvelden, hij fotografeert het. Ook bij hem hebben lichtmasten iets speciaals. Regelmatig komen zijn foto’s voorbij via social media.

“Voor mij hebben echte lichtmasten iets magisch. Steken ver boven de skyline van de stad uit en zijn zeker als ze branden al op kilometers afstand te zien. De tekst van Feyenoord spreekt boekdelen. Ik ben in een flat op 500 meter van de Adelaarshorst geboren en kon vanaf mijn kamer de lichtmasten zien, en het stadion horen. Als Go Ahead supporter vind je die masten op een gegeven moment heel gewoon, ze staan er immers al 55 jaar. Helaas is dat niet meer zo gewoon. De verlichting onder het dak is helaas gemeengoed geworden, maar is slechts een slap aftreksel”.

Ook hem heb ik gevraagd om een selectie van zijn mooiste Floodlight Friday foto’s

Ingezonden foto’s

Na onze eerdere oproep kregen we via de e-mail ook nog een aantal foto’s binnen. Dank daarvoor Sam Caluwaerts, Erik Haverkamp en Jord Wever!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %