Groundhopping

Finale van de Arnhem Cup: pure voetballiefde

Gisteravond werd de finale om de Arnhem Cup gespeeld op Sportpark Over het lange water van volksclub Eendracht Arnhem. In 49 jaar Arnhem Cup was het pas de tweede keer dat vierdeklasser Eendracht Arnhem de finale haalde. Tegenstander was tweedeklasser AVW uit Westervoort. Al met al werd het een heerlijk avondje vol met voetballiefde. Ongeveer 500 supporters hadden de gang gemaakt naar Presikhaaf om getuige te zijn van de finale.

De Arnhem Cup

De Arnhem Cup is een beker met een rijke geschiedenis voor de clubs in en rondom Arnhem. Al 49 jaar lang betwisten ongeveer 20 clubs de strijd om zich de beste club van Arnhem te mogen noemen. Naast de eer om zichzelf een jaar lang te presenteren als de beste van Arnhem staat er voor de winnaar ook een wedstrijd tegen Vitesse op het programma. Zeker voor de Arnhemse clubs in de lagere klassen is de Arnhem Cup geen lachertje. De afgelopen jaren is de cup echter steeds buiten de handen van Arnhem gevallen. De afgelopen drie jaar ging de beker elke keer naar VV Duno uit het nabijgelegen Doorwerth.

Organisator en thuisbasis van de cup is Eendracht Arnhem. Eendracht Arnhem pendelt al jaren heen en weer tussen de vierde en de vijfde klasse. Ook dit seizoen is de club nog volop aan het vechten tegen degradatie naar de vijfde klasse. Des te verassender is het dat de club de finale van de Arnhem Cup heeft weten te bereiken. Onder andere stuntploeg MASV van Jhonny van Beukering werd onderweg uitgeschakeld. Voor Eendracht, een echte volksclub uit de buurt Presikhaaf, zou de Arnhem Cup zonder twijfel een hoofdprijs zijn. Zeker aangezien de wedstrijd op haar eigen complex gespeeld wordt. Voor tegenstander AVW zou het winnen van de Arnhem Cup een leuk toetje zijn aan het einde van een sterk seizoen in de tweede klasse.

Geweldige sfeer

Het feit dat de wedstrijd op het eigen complex wordt gespeeld, het lekkere zomeravondweer en het feit dat de competitie op zijn einde loopt had ervoor gezorgd dat er ongeveer 500 supporters naar het sportpark waren gekomen. Ik was zelf als amateurvoetballer in de regio wel eens op Sportpark Over het lange water geweest, maar had eigenlijk nooit veel aandacht aan het complex geschonken. Nu liep ik wel een uitgebreide ronde en kwam ik tot de conclusie dat Eendracht eigenlijk een best mooi sportpark had. De hoofdtribune was erg apart en daardoor fotografisch interessant. Achter het ene doel liep de snelweg, wat ook de kans bood tot enkele leuke foto’s. Mijn persoonlijke hoogtepunt waren twee zwarte adidasschoenen die letterlijk aan de wilgen waren gehangen.

Op het veld zelf waren de verhoudingen snel duidelijk. AVW was overduidelijk technisch en conditioneel gezien veel beter dan tegenstander Eendracht. Eendracht wist dit echter te compenseren met veel passie, strijd en fysiek voetbal. Zo ontspon zich dus een interessante strijd op het veld. In de rust leek het er echter op dat techniek makkelijk zou winnen. De ruststand was namelijk 0-2 voor AVW, een kansloze tweede helft gloorde voor Eendracht Arnhem. Hoogtepunt van de rust was een iets te enthousiaste reservespeler die de bal zo hoog over schoot dat hij in een boom bleef zitten.

In de tweede helft maakte Eendracht er nog een spannende wedstrijd van. AVW verzuimde de wedstrijd makkelijk te winnen door enkele gigantische kansen te missen. Na 65 minuten scoorde Eendracht dus de aansluitingstreffer en ineens leefde de wedstrijd weer. Het publiek begon zich weer te bemoeien en de laatste 25 minuten vlogen voorbij. Eendracht kreeg zelfs nog een paar kansen om een verlenging af te dwingen. Helaas voor het publiek viel de gelijkmaker niet meer. AVW wist de Arnhem Cup voor de derde keer in de geschiedenis te winnen. De Eendracht-supporters staken nog wat vuurwerk af en AVW mocht de beker in ontvangst nemen. Ik pakte ondertussen de fiets en keerde weer voldaan terug richting huis.

Foto’s

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %