EredivisieVoetbal in NederlandVoetbalboeken

Feyenoord Europa Cup 1: voor altijd de eerste

Hoe het voelt als jouw club zo’n grote prijs wint is maar moeilijk voor te stellen. De winst van de UEFA Cup in 2002 is ook al weer bijna 20 jaar geleden en had een wat andere lading door de moord op Pim Fortuyn. Hoe verplaats je jezelf dan in de winst van de Europa Cup 1 nu al weer 50 jaar geleden. De goal van Kindvall kan ik inmiddels dromen, ondanks dat ik er niet bij was. Maar verder? Ellen Mannens en Robert van Brandwijk hebben op fantastische wijze vorm gegeven aan de beleving rond de Europa 1 winst van Feyenoord: voor altijd de eerste.

Dat het er 50 jaar geleden heel anders aan toe ging dan nu het geval zal zijn is een understatement. Een Burgemeester die op de Coolsingel op de schouders wordt genomen door uitzinnige supporters? Toen gebeurde dat, nu zit alles en iedereen veilig in het Stadhuis bij een huldiging. In de avonduren van 6 mei 1970 veranderde Rotterdam van spookstad tot één groot gekkenhuis wat minimaal 24 uur duurde. Tijdens de wedstrijd zat iedereen binnen aan de buis gekluisterd, maar na het laatste fluitsignaal ging iedereen massaal de straat op. “Het was gebeurd!”

Een attente Rotterdamse mevrouw meldde in de nacht van 6 op 7 mei 1970 telefonisch een merkwaardig voorval bij de politie. In haar straat, zo zei ze, werd een auto beklad met rode en witte verf. Kon dat zomaar? De agent van dienst stelde haar gerust. “Feyenoord, mevrouw. Feyenoord heeft de Europa Cup gewonnen.”

Nieuw soort voetbal

Als je een jaar eerder had gezegd dat een club uit het nietige Nederland de grootste Europese prijs kon winnen, werd je opgesloten. Feyenoord versloeg in dat seizoen grootmachten AC Milan en, in de finale, Celtic. En dat was niet door omdat Feyenoord een gelukkig seizoen draaide. Nee, Europa maakte voor het eerst echt kennis met het Nederlandse totaalvoetbal. “We waren een revolutie aan het meemaken”, zegt Angelo Sormani, destijds speler van het grote Milan.

De club presteerde het onmogelijke met hardwerkende jongens van vlees en bloed. Enkelen hadden naast het voetbal nog gewoon een winkel, zoals Coen Moulijn. IJzeren Rinus verkocht in zijn zaak zelf de kaarten voor de Europese wedstrijden van Feyenoord. Iets wat je jezelf nu niet meer kan voorstellen. Maar het waren die ‘gewone Rotterdamse Jonges’ die de wereld versteld lieten staan. Die bijzondere opmars wordt van het begin tot eind beschreven in dit boek. Niet alleen spelers, maar ook tegenstanders en andere mensen die het van dichtbij meemaakten.

In de Hekken - Voor Altijd de Eerste

Prachtig beeldmateriaal

Alleen al de verhalen en interviews met de spelers doen je fascineren, soms ook glimlachen. Een boek dat bol staat van het Rotterdamse karakter, maar ook achtergronden en de humor ontbreekt niet. Als buitenstaander geeft het je de mogelijkheid om je helemaal in te leven. Het zijn wel de prachtige foto’s en afbeeldingen die de puzzel compleet maken.

Het is het plakboek van supporter Cor van Veldhuizen die het boek nog net een beetje extra geeft. Creatieve verzamelingen van krantenknipsels, foto’s, kaartjes en zelfs pagina’s uit spaarbankboekjes. Die moest de toen 18-jarige gebruiken om guldens om te wisselen naar Italiaanse Lire. Hij was er op jonge leeftijd bij in Milaan toen zijn club, ondanks het betere spel, toch met 1-0 verloor. Geen schande tegen de regerend Wereldkampioen.

In de Hekken - Voor Altijd de Eerste

Huldiging op de Coolsingel op een ansichtkaart

Voor altijd de eerste

Het boek lees je in één adem uit. Het neemt je mee terug in de tijd alsof je er zelf bij bent geweest. Je leert de mens achter de spelers kennen, ook zij die een minder prominente rol hadden maar evenzo onmisbaar waren. Door de invalshoeken vanuit zowel spelers, tegenstanders als supporters geeft je een unieke totaalbeleving. Onmisbaar in de boekenkast van elke Feyenoorder, maar de voetballiefhebber zal dit boek ook zeker omarmen.

Voor Altijd De Eerste is nu al online te bestellen via www.ad.nl/eerste. Vanaf 2 mei is Voor Altijd De Eerste ook verkrijgbaar bij onder andere AKO, Bruna en verschillende geselecteerde boekhandels.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %