Feyenoord door het oog van Piet BoutsEen week lang deed Wim Geeratz er over om het archief van Piet Bouts’ foto’s van de zolder naar beneden te halen. Geeratz was de nieuwe man van Bets, weduwe van de in 2005 overleden Piet Bouts. Het gehele archief van Bouts, die als vrijwillige hoffotograaf van Feyenoord in de periode 1957-2005 honderdduizenden prachtplaten schoot, werd overgedaan aan de Feyenoord Supporters Vereniging. De mannen van die vereniging Bouts op hun manier vervolgens geëerd door de vele negatieven in digitale vorm op te slaan en ze vervolgens in een boekvorm samen te binden. Het resultaat mag er absoluut wezen.

Bijna een halve eeuw was Piet Bouts vrijwillig actief voor zijn grote liefde Feyenoord. Hij genoot er gewoon van, deed het niet voor het geld, maar dat hadden ze hem best mogen geven. Kijk, ik kan best begrijpen dat een Ajacied niet zit te wachten op dit boek, maar net als dat ‘Avondje NAC’ van Sjoerd Mossou voor iedere voetbalsupporter een must-have is, is deze bundeling dat ook. In chronologische volgorde zijn honderden historische foto’s te zien; van een uitverkochte Kuip tijdens Feyenoord – SC Enschede (1-1) in 1958 tot aan een ijskoud duel met Vorwärts Berlin (1-0) in 1970. De foto’s bezorgen kippenvel, over het hele lichaam. Bijna kwijlend heb ik naar de tientallen foto’s zitten kijken.

Waar Feyenoord was, daar was Piet Bouts. Op 6 mei 1970, toen Bouts 48 jaar oud werd en de visite thuis op hem zat te wachten, was ‘Ome’ Piet “gewoon” in het San Siro in Milaan. Hij zag zijn Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup I pakken en legde het hele gebeuren vast. Ove Kindvall op de schouders van Henk Wery, een juichende Moulijn en Guus Haak die volledig buiten zinnen is.

Tenslotte ontbreken ook talloze spelersportretten en elftalfoto’s niet. Natuurlijk niet, want ‘Bouts drukte vaker af dan alle spitsen van Feyenoord bij elkaar’. Van Joop van Daele tot Regi Blinker en van Ab Fafié tot Thijs Libregts; geen enkele Feyenoorder ontbreekt. Bijgestaan door korte beschrijvingen zijn de vele fraaie afbeeldingen te bewonderen.

‘Feyenoord door het oog van Piet Bouts’ is werkelijk een geschenk uit de hemel en mag absoluut niet ontbreken onder de kerstboom.

Surf snel naar www.kickuitgevers.nl om hem toch als een van de eersten te bemachtigen!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.