Voetbal in Duitsland

FCN derbysieger in Frankenderby

De Frankenderby behoort tot één van de meest gespeelde derby’s van Duitsland met meer dan 250 ontmoetingen tussen SpVgg Greuther Fürth en 1. FC Nürnberg. Het betreft een burenruzie met een enorme rivaliteit. De haat is groot. Iets wat vanaf de eerste seconde dat ik voet zette in de Trolli Arena (wat tussen 1997 en 2010 het Playmobil-Stadion heette…je verzint het niet) duidelijk voelbaar en zichtbaar was. Twee uur voor de wedstrijd waren beide harde kernen al in het stadion aanwezig, die direct verbaal de confrontatie met elkaar aangingen. Enkele Nürnberg supporters klommen zelfs uit het uitvak om een enkeling op de lange zijde met een bezoekje te vereren, echter stewards wisten een fysieke confrontatie te voorkomen. De toon was gezet.

Ook ik had kaarten vlakbij het uitvak. Naarmate het stadion voller begon te lopen, viel het mij op dat er ook steeds meer Nürnberg supporters om mij heen plaats namen op het thuisvak. De één neutraal gekleed, de ander duidelijk zichtbaar aanhanger van de Der Club. In alle opzichten waren ze in ieder geval duidelijk aanwezig. Iets wat mij enorm verbaasde gezien de rivaliteit en haat. In Nederland zouden de autoriteiten een acute rolberoerte krijgen, in Duitsland kan het gewoon. Dat resulteerde dan ook in een geweldige sfeer door beide kampen gecreëerd.

De Kleeblätter zijn het seizoen niet goed begonnen. Met slechts 4 punten uit 7 wedstrijden staan ze op een degradatieplaats. Nürnberg doet het stukken beter. Sterker nog, een overwinning brengt ze naar de tweede plaats in de 2. Bundesliga. Hoewel het seizoen nog jong is, is er al genoeg om voor te spelen. Echter telt vanmiddag maar één ding, die nummer 1 in Franken iets wat het uitvak duidelijk kenbaar maakt met een tifo van sjaals. Ook bij de groen-witten een duidelijk signaal op een tifo met sjaals: Derbysieg! Vandaag gaat het alleen maar om de winst.

Nürnberg begint furieus aan de wedstrijd. Nadat ze eerst de paal raken, schiet Ishak de uitploeg op voorsprong. Het uitvak en een deel van het thuisvak ontploffen. De thuisploeg is compleet van slag. Ze komen lange tijd niet verder dan een paar corners die niets opleveren. Ze mogen dan ook blij zijn dat de aartsrivaal vergeet door te drukken om nog voor rust de wedstrijd te beslissen. Sterker nog, een enorme pegel van afstand zorgt bijna voor de gelijkmaker.

In de rust is het lang wachten op het broodje bratwurst waar ik me al de hele eerste helft op zat te verheugen. De voetbalpuristen die wel eens de grens over gaan voor een potje voetbal bij de Oosterburen weten precies wat ik bedoel. Het is niet culinair hoogstaand, maar oh zo lekker! Bij Greuther Fürth hebben ze de catering echter niet ingericht op de hoeveelheid mensen. De gehele lange zijde moest zijn natje en droogje namelijk bij slechts twee verkooppunten halen. Dat is minutenlang wachten op je broodje een lijdensweg, zeker als de heerlijke geuren van de bakplaat je neus teisteren.

De tweede helft begon vrij rustig, waar ik eigenlijk had verwacht dat de thuisploeg er vol op zou klappen. Hoewel ze wel probeerden, grossierden ze vooral in fouten. Iets wat na een uur spelen ook voor de 0-2 van Teuchert zorgde. Op dat moment leek de wedstrijd absoluut gespeeld. Ook bij het thuispubliek was er geen geloof meer in een goed resultaat. Tot ineens de spits van SpVgg voor de keeper opduikt en wordt gevloerd binnen de 16. Je kon het al van mijlen ver zien aankomen en hoewel er sprake is van licht contact wordt de penalty wel heel makkelijk gegeven. De Anschlusstreffer! De wedstrijd staat ineens volledig op zijn kop. Het geloof bij de thuisploeg is terug. De keeper van Nürnberg ronselt echter een paar ballen knap uit het doel. En waar de gelijkmaker miraculeus uitblijft, valt de 1-3 in blessuretijd. 1. FC Nürnberg is derbysieger in de Frankenderby en dat zullen ze weten ook.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %