Voetbal in Denemarken

FC Midtjylland: De Deense underdog in Poule D van Ajax

FC Midtjylland rolde begin oktober als vierde team uit de koker in Poule D bij Liverpool, Atalanta en Ajax. De Deense fusieclub is pas 21 jaar oud. Toch plaatste het zich voor het eerst in de historie voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Maar de vraag is: wie zijn de Denen eigenlijk?

Clubgeschiedenis FC Midtjylland

Midtjylland is een Deense omnisportvereniging uit Herning die vooral bekend staat van haar voetbalafdeling. De club kwam in juli 1999 tot stand na een fusie tussen Ikast FS en Herning Fremad. Zo was er ook een handbalteam onder de naam van Midtjylland: FC Midtjylland Håndbold. De club had zelfs een racingteam die uitkwam in de Superleague Formula.

FC Midtjylland

FC Midtjylland werd opgericht door Johnny Rune, een timmerman en eigenaar van een privébedrijf in de houtvoorzieningsindustrie, en Steen Hessel, een geautoriseerde Mercedes-Benz-dealer. De twee mannen wilden de voetbalclubs Ikast FS (opgericht in 1935) en Herning Fremad (opgericht in 1918) verenigen – clubs die decennialang sterke rivalen waren, maar nooit een rol van betekenis hadden gespeeld in het Deense voetbal.

Ikast FS had enig succes in de late jaren ‘ 70 en ’80 en speelde drie finales in de Deense beker, maar was nooit een topteam in de Deense competitie. Het duurde uiteindelijk tien jaar dat de twee clubs het niet eens konden worden over een fusie, maar op 6 april 1999 werd een deal afgerond.

Progressie

In 2000 promoveerde Midtjylland naar de Deense Superliga na een seizoen waarin het team meer punten had verzameld dan enig ander team in de geschiedenis van de eerste divisie.

Matthew Benham wordt in juli 2014, eigenaar van het Engelse Brentford, de meerderheidsaandeelhouder van het moederbedrijf FCM Holding van Midtjylland. In het seizoen 2014-2015 wonnen ze voor het eerst de Deense landstitel. Later wonnen ze twee landstitels in 2017–18 en 2019–20, waarna ze zich voor het eerst in hun geschiedenis kwalificeerden voor de groepsfase van de UEFA Champions League 2020–21.

Scouting

Midtjylland heeft een reputatie opgebouwd met het vinden en ontwikkelen van veelbelovende talenten, en heeft een hoog aangeschreven jeugdacademie. In juli 2004 was Midtjylland de eerste Deense club die een eigen voetbalacademie oprichtte, vergelijkbaar met die van het Franse Nantes. De academie trekt spelers uit heel Denemarken aan, evenals spelers van FC Ebedei, een partnerclub in Nigeria. De club heeft een netwerk van meer dan 100 clubs ontwikkeld in het westelijke deel van Jutland.

Stadion

In 2004 verhuisde het team naar een nieuw stadion in Herning met een capaciteit van ongeveer 12.000 toeschouwers. Midtjylland was de eerste Deense club die de naamgevingsrechten van het stadion verkocht aan een sponsor, wat resulteerde in de naam “SAS Arena” die sindsdien is veranderd in MCH Arena.

MCH Arena: de thuishaven van FC Midtjylland 

De totale capaciteit tijdens binnenlandse wedstrijden is precies gezegd 11.432 toeschouwers met 7.070 zitplaatsen (westelijke en oostelijke tribunes en gedeeltelijk noordtribune), waarmee het het negende grootste voetbalstadion in Denemarken is. Bij internationale FIFA- en UEFA-wedstrijden wordt de capaciteit van de vier overdekte tribunes met één niveau teruggebracht tot 9.430, wanneer de terraces op de noordelijke en zuidelijke tribunes worden omgezet in een ‘all-seater-modus’.

Supporters

Black Wolves is de officiële fanclub van FC Midtjylland. Het werd opgericht begin augustus 1999, toen de officiële fanclub van Ikast FS 1993 “Yellow Flames” hun naam veranderde. Ultra Boys Midtjylland is de eerste ultrasgroep van de club, opgericht in 2007 en later omgedoopt tot Ultras Midtjylland. In 2014 kreeg Midtjyland zijn tweede ultrasgroep, een jeugdsector genaamd Midtjylland Ungdom.

De belangrijkste rivaal van de club is Viborg FF, de derby is de op een na grootste in Denemarken na FC København en Brøndby IF.

De Deense bekerfinale tussen Brøndby IF en FC Midtjylland (© Ultras Tifo)

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Reageren is niet mogelijk.

0 %