In de actualiteit

FC Emmen doelman Kjell Scherpen belaagd op Instagram; “Niet welkom!”

In de Hekken Shop

Het gerucht dat Ajax interesse zou hebben in FC Emmen doelman Kjell Scherpen ging al even rond. Nu die interesse serieuze vormen begint aan te nemen lijkt niet iedereen hier even blij mee te zijn. De sluitpost zijn liefde voor aartsrivaal Feyenoord is de F-Side in het verkeerde keelgat geschoten. De harde kern van Ajax kwam woensdag via Instagram met een duidelijk statement: “Niet welkom!”  

Tweets en interviews

De inmiddels achttienjarige Scherpen stak zijn liefde voor Feyenoord, en haat jegens rivaal Ajax, op elfjarige leeftijd al niet onder stoelen of banken. Zo plaatste hij berichten op Twitter met termen als ‘kut Joden’, ‘lucky Ajax’ en ‘kut club’. Nogmaals, het gaat hier dus om tweets van een jongen van ELF (!). Deze berichten op Twitter leken lang geleden al te zijn verwijderd, maar zijn toch weer boven komen drijven. Ook in interviews sprak Scherpen zijn voorkeur duidelijk uit. “Mijn eerste doel heb ik bereikt. Mijn volgende doel? Vaste doelman worden van Feyenoord, mijn favoriete club.”

Dit lijkt op het eerste oog niet heel anders dan de situatie rondom Frenkie de Jong, waarvan bekend is dat hij vroeger lekker in zijn Feyenoord pyjama sliep. Maar toen De Jong als het nieuwe toptalent werd binnengehaald van Willem II hoorde niemand een wanklank vanuit de supporters. Toen hij vervolgens doorbrak in het eerste werd er ook met geen woord over gerept. En toen De Jong Ajax 80 miljoen opleverde, liet geen enkele supporter het woord “Feyenoord” vallen. Maar nu het gaat om “maar” een keeper van FC Emmen staan alle supporters ineens vooraan om hun mening duidelijk te maken.

Instagram

Het keiharde statement van de F-Side heeft op Instagram veel losgemaakt. De Instagram van Scherpen wordt sindsdien bestookt met een bootlading aan haatberichten van anonieme accounts die zich daarna verschuilen achter een slotje op het profiel. Zo werd er op verschillende berichten van hem gereageerd met ‘Niet welkom’, ‘jij bent niet welkom kakkerlak’ en ‘Kanker lak’. De allerergste opmerking is helaas “”Oprotten ga maar lekker naar je broer kanker kakkerlak” van @colin_026. Deze anonieme held heeft ondertussen zijn account verwijderd.

Gelukkig is er, vooral over die laatste opmerking, namelijk veel ophef ontstaan. Veel mensen reageren vol ongeloof en spreken schande van de opmerkingen die Scherpen virtueel naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Goed om te zien dat de sociale controle nog aanwezig is. Tevens heeft Ajax1.nl een column geplaatst waarin zij Scherpen juist welkom heten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Jij bent niet welkom in Amsterdam #lekkerwegblijven

Een bericht gedeeld door F-SIDE (@fside) op

Privé situatie

De opmerking over de broer van Scherpen is schandalig gezien de situatie van de jonge doelman. Zijn broer Jorg overleed op dinsdag 19 februari 2019 op twintigjarige leeftijd, na ruim een maand in coma te hebben gelegen als het gevolg van een hartstilstand. De daarop volgende wedstrijd FC Emmen-Vitesse was hartverwarmend, met steun voor de familie Scherpen vanuit verschillende hoeken. Destijds was Nederland nog in de ban van een jonge FC Emmen fan die Scherpen een hart onder de riem wilde steken met een zelfgemaakte tekening, die hij hem op de training overhandigde. Nu zijn het helaas bedreigingen en mensonterende berichten die de toon bepalen rondom deze situatie.

Dat Kjell Scherpen clubliefde kent is niks speciaals. Dat hij als elfjarig jochie een grote mond op Twitter had is ook niet bijster bijzonder. Dat de F-Side hem dan niet in het Ajax shirt wil zien spelen is, behalve een beetje hypocriet kijkend naar vergelijkbare situaties, misschien nog wel te begrijpen. Maar dat mensen dit op zijn persoonlijke situatie betrekken is ronduit schandalig. Het is schokkend om te zien hoe ver sommige supporters anoniem durven te gaan tegen een 18-jarige doelman. Zeker als je bedenkt dat de keeper zelf niet heeft gekozen voor de belangstelling van Ajax, zich niet heeft uitgelaten over deze belangstelling en gewoon door blijft keepen bij FC Emmen. Maar dat is in deze tijden schijnbaar al reden genoeg voor zulke reacties.

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Eindredacteur bij In de Hekken. Studeert Journalistiek om continu met voetbal, maar vooral de daarbij horende randzaken, bezig te mogen zijn. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.
Ook leuk om te lezen...
ColumnsIn de actualiteit

Feyenoord: gaan investeerders het verschil maken?

In de actualiteitIn gesprek met

In gesprek met: Royston Drenthe, "Daar kreeg ik mijn eerste adrenaline kick als speler"

In de actualiteit

Terugblik op mooie Europese avonden

In de actualiteit

Rijeka en haar verloren Stadion Kantrida