Is het einde van het betaald voetbal in Dordrecht in zicht? FC Dordrecht zit in zwaar weer. De samenwerking met Feyenoord heeft weinig geholpen en de gemeente geeft geen garantstelling voor een nieuw stadion. Sommige supporters hopen op een externe geldschieter. Red Bull Dordrecht wordt zelfs genoemd. Komt het nog goed met de schapekoppen?

Impressie Krommedijk A&E Architecten

FC Dordrecht zit in zwaar weer

FC Dordrecht zit in de problemen nu de gemeente niet wil bijstaan in de verbouwing van het stadion. De gemeente geeft geen garantstelling voor een verbouwing aan het stadion. Volgens Hans de Zeeuw, algemeen directeur van FC Dordrecht, is het de doodsteek voor de club. Hoewel de Krommedijk voor liefhebbers nog romantiek uitstraalt, is het geen uithangbord voor een betaald voetbalclub. De club is al die jaren aan het lijntje gehouden door de gemeente. Tot vijf keer toe is de club teruggestuurd door de gemeente om met nieuwe plannen te komen. De financiën waren ook bijna rond en het was alleen wachten op akkoord. Zonder steun van de gemeente hangt het voortbestaan van de club aan een zijden draadje. Het is nu de vraag wie de club uit de storm trekt. Op dit moment behoort het einde van betaald voetbal in de gemeente Dordrecht tot één van de mogelijkheden.

Samenwerking met Feyenoord

Een jaar geleden (januari 2019) riep Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord, dat de club een samenwerking aan zou gaan met FC Dordrecht. Van die samenwerking is weinig terecht gekomen. Huurlingen die weinig extra brengen en wel in de basis moesten spelen. Spelers die wel potentie hebben, maar niet bij FC Dordrecht werden gestald. Het hielp de club weinig. Uiteindelijk was de samenwerking een laatste strohalm van De Jong om zijn fout door het niet toetreden tot de voetbalpiramide te verbloemen.

Vorig jaar zag het er nog rooskleurig uit voor de club uit Dordrecht. Een samenwerking met Feyenoord en een nieuw stadion in de pijplijn. Bouwtekeningen en plannen werden zelfs getoond tijdens de vergaderingen van de supportersclub. Op dit moment hangt het zwaard van Damocles boven de tribunes van de Krommedijk.

Red Bull Dordrecht

Een stier in plaats van een schaap. Naast energie, de club staat onderaan in de Keuken Kampioen Divisie, is ook het geld een probleem in Dordrecht bij de plaatselijke FC. Een combinatie van beide komt uit op de energiedrank van Red Bull. Supporters van de club uit de Merwestad gaan zelfs zo ver dat een petitie is gestart om de drankgigant te benaderen. Dit is natuurlijk een ludieke actie. Een disclaimer van de enquête luidt dan ook: “Ja, wij weten ook wel dat Red Bull Modern Football is en zo, maar je club daarom failliet laten gaan zijn wel een beetje teveel principes, dus to hell with that.

Red Bull zal niet toehappen. De regels van de KNVB staan het ook niet toe om aandeelhouder te zijn van meerdere betaaldvoetbalorganisaties die bij een UEFA aangesloten bond behoren. FC Dordrecht met inkomsten vanuit Red Bull, dat is dan wel weer een oplossing. Helaas is dat concept niet wenselijk voor een bedrijf als Red Bull.

De oplossing

Een slechte samenwerking met Feyenoord, geen garantstelling vanuit de gemeente en geen Red Bull. De huidige financiële situatie van FC Dordrecht is te beperkt om mee te draaien als betaald voetbalorganisatie. Faillissement is op korte termijn nog niet aan de orde, maar de vraag is of dit genoeg is voor de komende jaren. Verdwijnt de club over enkele jaren dan voorgoed van de betaald voetbalkaart? Een andere oplossing is dat FC Dordrecht verder gaat bij de amateurs. Alle hoop is nu gevestigd op een geldschieter die de club komt redden. Supporters van FC Dordrecht hopen vooral op het laatste. De gemeente is nu eenmaal geen betrouwbare partner gebleken in het vernieuwen of optimaliseren van sportprojecten, zie het hoofdpijndossier in Dubbeldam. Het opdoeken van de club behoort bij geen enkele voetballiefhebber tot de opties. Daarvoor is de club nog te veel cult! De schapenkoppen horen nu eenmaal bij het Nederlandse betaald voetbalmeubilair.

Lees ook: FC Dordrecht-supporters: red onze club

Update vanuit SV FC Dordrecht

“De afgelopen weken is er zichtbaar, maar ook onzichtbaar, keihard gewerkt. Supporters hebben elkaar opgezocht, zijn samen in raadstukken gedoken, hebben plannen opgesteld voor de rest van dit seizoen en er is gebeld met raadsleden en alle betrokken partijen die het plan hebben opgesteld”…lees meer

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.