FotoreportagesVoetbal in Nederland

FC Den Bosch delft het onderspit op gespannen bekeravond

Het is woensdagmiddag 17:00. Over vier uur trappen FC Den Bosch en Ajax in De Vliert af voor een wedstrijd in de KNVB beker. Waar een aantal gasten van de M-side al onderweg zijn voor hun pre match drinking session is de ME al in grote getalen aanwezig bij het stadion. Dat de lokale driehoek deze wedstrijd als risicowedstrijd heeft bestempeld is in alles te merken. Vanuit de binnenstad naar het stadion rijdt er in bijna iedere straat wel iets van de politie. Tijd voor een heet avondje in Den Bosch!

Het is voor FC Den Bosch lang geleden dat ze een tegenstander van dit kaliber op bezoek hebben gehad. Voor de M-side is het daarom ook prettig dat het een club is met een fanatieke achterban. De Amsterdammers reizen via Zaltbommel per bussen af naar De Vliert. Een uur later dan gepland vertrekken de bussen uit Zaltbommel. Bij alles wat de Amsterdammers doen worden ze op de voet gevolgd door de politie. De supporters van FC Den Bosch kunnen daarentegen op hun eigen manier naar het stadion toe. Groepjes die samen lopen ontkomen echter niet aan een fouillering en een foto met ID kaart.

Let’s get ready

Via de Graafseweg, langs café ’t Zonneke, loop ik naar het stadion toe. Het is de kroeg waar de supporters van FC Den Bosch tot en met afgelopen zomer hun biertje dronken voor de wedstrijd. Vanavond, voorafgaand aan deze kraker, zijn alle lampen uit en is er geen biertje te vinden. Bij de rotonde rechtsaf loop ik de Victorialaan op en direct worden heel veel FC Den Bosch supporters geconfronteerd met de aanwezigheid van de ME. Groepjes die aankomen wandelen om hun vak op te zoeken worden direct staande gehouden. Staande gehouden worden door de ME is eerder regel dan uitzondering. Het is één van de bewijzen dat iedereen vanavond op scherp staat.

In het stadion beuken de beats uit de speakers. Er is een DJ ingehuurd om iedereen warm te draaien en dat gaat te keer met een geweld aan old school hardcore. Waar iedereen een plekje zoekt om droog te staan blijven de diehards toch echt aan het hekwerk staan om de thuisploeg naar voren te schreeuwen. De keepers van FC Den Bosch worden aangemoedigd en de keepers en tevens spelers van Ajax worden met gefluit ontvangen. De eerste spreekkoren over de geuzennaam joden worden gezangen en ook de ziektes passeren met enig regelmaat de revue. Vlak voordat de spelers naar binnen gaan wordt het zeil van het geverfde spandoek verwijderd, de karabijnhaken bevestigd aan het spandoek en is het wachten op het hijsen. In het uitvak wordt inmiddels een wavedoek omhoog gehouden wat vaak goed nieuws betekent voor de vuurwerkliefhebbers. Het is tijd voor actie!

Bivaks en pyro

De beukende beats zijn inmiddels gestopt. Iedereen hoort aan de klanken dat de spelers het veld op gaan komen. Het spandoek aan de zijde van FC Den Bosch wordt omhoog gehesen. De M-side geeft een signaal af met de tekst ‘’Support your local club’’. Het is een reactie naar alle supporters die alleen naar hun lokale club gaan als hun favoriete club op bezoek komt. Achter het spandoek komen de eerste rookpluimen. Zodra het spandoek naar beneden is, is de M-side gehuld onder een rode gloed. Door de regen die met bakken uit de hemel komt blijft de rook heerlijk hangen. Als alle fakkels gedoofd zijn volgt het tweede spandoek. ‘’Live the moment’’ volgt met blauwe rookpluimen.

Ook aan Ajax zijde is het raak. De wavedoeken gaan naar beneden en de bivakmutsen komen tevoorschijn. Fakkels en stroboscopen worden ontstoken en het uitvak ziet rood, wit en oranje. Ook hier blijft de rook heerlijk hangen door de regen die valt. Na het ontstoken vuurwerk gaan de wavedoeken weer omhoog. De sfeer zit er direct goed in en vocaal worden beide ploegen aangemoedigd. Een fansite van FC Den Bosch had voorafgaand aan de wedstrijd een zelftest (klik hier) gemaakt. Bij een positieve uitslag verzocht de website je om thuis te blijven.

Muzikale M-side

Waar iedereen klaar is voor een heet avondje met strijd, passie en beleving op het veld valt het spel tegen. Ajax heeft de bal en heeft het geduld. Hoe langer de 0-1 op zich laat wachten, hoe meer FC Den Bosch in de wedstrijd kan komen. Dat is wat je vaak ziet bij dit soort ontmoetingen voor een underdog. Helaas duurt het maar twintig minuten voordat de 0-1 op het bord staat. Serviër en aanvoerder Dusan Tadic legt aan vanaf elf meter en schiet de bal binnen. Even is het stil op de M-side, maar al snel gaan ze door waar ze al die tijd mee bezig waren. Op de tribunes wisselen de spreekkoren zich af met liedjes van het eigen repertoire. Dat FC Den Bosch een vriendschap heeft met Standard Luik is ook vanavond weer zichtbaar en hoorbaar. Op de palen hangen stickers en een gezamenlijk spandoek is ook aanwezig.

De scheidsrechter fluit voor rust, dus is het tijd voor bier. FC Den Bosch heeft de maatregel genomen om alleen voor de wedstrijd en in de rust de tap open te zetten. Dit om te voorkomen dat supporters zich misdragen en bier op het veld gooien. Als de rust voorbij is gaat de tap weer dicht, maar overal waar je kijkt staan bladen van zes gevuld met bier, hebben supporters bier in hun hand en liggen de bekers gestapeld tegen het hekwerk.

”Vriendelijk verzocht geen bier meer te gooien”

In de tweede helft lijkt het Owen Wijndal een goed idee om de M-side uit te dagen. Hij wordt getrakteerd op bier en aanstekers. Het zal hem misschien wel leren zou je denken, maar als Ajax de 0-2 scoort gaan een aantal spelers door met provocerende gebaren.

Een aantal minuten later wordt Owen Wijndal wederom bekogeld met bier en aanstekers. Dan vind de scheidsrechter het genoeg en legt de wedstrijd stil. Na een aantal minuten en een speech van de stadionspeaker wordt de wedstrijd hervat. Diep in de tweede helft gaan op de M-side de capuchons op. Een groep probeert vlak voor het einde van de wedstrijd het stadion te verlaten. Echter blijven de poorten nog dicht en achter die poorten staat een grote hoeveelheid ME. Volgens een steward zou het gaan om een groep van ongeveer tweehonderd man, maar dat lijkt mij zwaar overdreven. Gelukkig voor die steward blijven de poorten ook dicht en komt de groep weer het stadion in. Zo ziet iedereen dat FC Den Bosch met 0-2 ten onder gaat tegen Ajax en het bekeravontuur in Oeteldonk erop zit.

 

 

Marti Meijers
Begonnen met groundhoppen in Dalymount Park waar het vuur is gaan branden voor nog meer avonturen. Voetballiefhebber in hart en nieren van Champions League tot aan 3e klasse zaterdag. Trotse eigenaar van een gebruikte Franse voetbal uit het jaar 1910.

Reageren is niet mogelijk.

0 %