Voetbal in Tsjechië

Fantastische awayday voor Ultras Banik Ostrava in adembenemend stadion

Terwijl we zo onder de gigantisch steile, onoverdekte, uitverkochte tribune staan wanen we ons even ergens in Zuid-Amerika. De stralende zon laat de verbeelding nog net wat makkelijker richting voetbalwalhalla Argentinië vliegen. Maar we staan in de werkelijkheid toch echt in Oost-Tsjechië. Daar waar de supporters van Banik Ostrava een heerlijke awayday beleven in het rustieke Olomouc.

Olomouc is de op zes na grootste stad van Tsjechië met bijna 100.000 inwoners en is vooral bekend vanwege haar lokale kaas. Het is een erg rustige stad, waar weinig geks gebeurd. Toeristen vermaken zich vooral met het kijken naar kathedralen en Bohemiaanse fonteinen. In het zonnetje is deze middag dan ook heerlijk vertoeven in Olomouc. Het is echter niet bepaald het type stad waar de leipe supporters voor het oprapen liggen.

Halve derby

Die hebben ze dan ook niet. Ze hebben uiteraard wel een groepje ultras, maar deze staan niet bekend om grote aantallen of spectaculaire acties. Online zijn er vrijwel geen beelden te vinden van de supporters van Sigma Olomouc. Op sportief gebied is de club een vaste naam in de Tsjechische competitie, vergelijkbaar met een club van het niveau Heerenveen of Groningen. In de jaren negentig speelde Hanáci nog regelmatig Europees voetbal en in 2012 werd de beker gewonnen. De laatste jaren moeten ze echter vaker genoegen nemen met een positie in het rechterrijtje in plaats van meespelen om de knikkers. Dit seizoen draait de club met een zesde plaats wel weer een prima seizoen.

Hetzelfde kan niet gezegd worden over tegenstander Banik Ostrava. De viervoudig kampioen van Tsjechië/Tsjecho-Slowakije draait een dramatisch seizoen. De club gaat sowieso deelnemen aan de play-off competitie tegen degradatie, dus drie extra punten vandaag is zeker geen overbodige luxe. Genoeg om voor te spelen dus. Buiten de sportieve belangen is de wedstrijd voor beide ploegen sowieso standaard een van de leukste van het seizoen. De afstand tussen Ostrava en Olomouc is slechts een uur. Voor Tsjechische begrippen een korte afstand en de wedstrijd is dus een soort halve derby. Tevens krijgt Banik altijd de gehele korte zijde achter het doel tot haar beschikking, waardoor de ultras er vaak voor kiezen om tijdens deze wedstrijd een tifo of pyro uit te voeren.

Slezska Ostrava

De laatste trekpleister van vandaag is zonder twijfel het stadion van Sigma Olomouc. Het Andruv Stadion bestaat uit 4 losse zijdes die qua ontwerp ook allemaal verschillend zijn. Vooral de twee korte zijdes springen daarbij in het oog. De ene lijkt hierbij wel wat op de befaamde ‘chocolate box’ tribune van Boca Juniors. De andere korte zijde is een gigantisch steile, onoverdekte staantribune die al helemaal een Zuid-Amerikaanse uitstraling geeft. De lichtmasten zijn al even uniek. Een soort dubbele ronde koplampen zijn bevestigd aan de palen in de hoeken. Wat een bijzonder stadion!

Bij de aftrap zijn het de ultras van thuisploeg Sigma Olomouc die een kleine actie hebben voorbereid. Deze groep van zo’n 30 supporters houdt bij de opkomst enkele bandieri’s en vlaggen in de clubkleuren omhoog. Verder hangen er voor het vak nog enkele gestolen sjaaltjes van tegenstander Banik Ostrava. Dit kleine groepje doet tijdens de wedstrijd haar best om van zich te laten horen, maar is echt compleet kansloos tegen het vocale geweld van het fantastische uitvak.

Dit uitvak wacht tot er een kwartier gespeeld is om haar sfeeractie te ontvouwen. De gehele tribune is binnen no time gevuld met lichtblauw en witte vlaggen. Alleen het midden blijft nog even leeg. Hier wordt vervolgens een spandoek uitgevouwen waarop een logo te zien is. Slezska Ostrava staat erop en het lijkt om een oud stadslogo te gaan. Op de onoverdekte en steile tribune geven de vele vlaggen in combinatie met het spandoek een waanzinnig beeld.

Oorverdovend

Het uitvak is sowieso al vanaf minuut 1 fantastisch bezig. Dankzij een oproep van de ultras is vrijwel het gehele vak met duizenden uitsupporters in het wit gekleed. Alhoewel deze kleding vanwege de zon door veel supporters al snel wordt ingeruild voor de blote bast. Verder valt op dat een van de groepen dit jaar een 15-jarig bestaan heeft gezien een vlag voor de capostand en zijn er weer veel vrienden van het Poolse GKS Katowice aanwezig. Het geluid wat deze supporters gezamenlijk weten te produceren is keihard. Het is zonder twijfel een van de beste uitvakken die ik ooit heb gezien. Alhoewel met zoveel en op deze tribune nauwelijks nog te spreken is van een echt uitvak.

Op het veld verloopt de wedstrijd voorspoedig voor de bezoekers. Veel van de concurrenten in de degradatiestrijd staan op achterstand, waardoor Banik een belangrijke slag kan slaan. Dat beseffen de spelers zich ook en na 22 minuten komt Banik op voorsprong. Een tussenstand die drie minuten later alweer wordt verdubbeld. Vlak voor rust valt nog wel de aansluitingstreffer, waardoor er toch nog wat spanning in de wedstrijd blijft.

In de tweede helft loopt de club tot grote vreugde van het uitvak echter al snel uit naar een nog grotere tussenstand van 1-4. De overwinning is binnen. De bezoekers zwaaien met hun sjaals, t-shirts en klappen en zingen er flink op los. Wel respect voor de ultras van de thuisclub, die ondanks de kansloze achterstand toch blijven gaan. Maar door de kleine groep die zij hebben en de locatie in de hoek van het stadion lijkt het af en toe alsof juist zij de uitsupporters zijn. Dat er veel supporters van Banik op de thuisvakken zitten helpt daar ook niet bij. Het is wel duidelijk wie vandaag de baas is in Olomouc.

De vuistslag

Na één minuut blessuretijd voor het idee fluit de scheidsrechter definitief af. Bovenin het bezoekersvak wordt nog een blauwe rookbom afgestoken om de winst te vieren. De spelers haasten zich naar het uitvak en blijven daar nog lang staan. Meerdere liedjes worden er gezamenlijk door het publiek en de spelers gezongen. De spelers klappen mee, haken net als de supporters in en springen enthousiast op en neer. We hebben wel eens selecties gezien die dit soort momenten als een verplicht nummertje lijken te zien, maar daar is vandaag geen sprake van. De spelers en supporters zijn oprecht blij met het belangrijke resultaat en deze schitterende voetbaldag.

Na de wedstrijd zorgt de overheersing van Banik Ostrava op en naast het veld ervoor dat bij één supporter van Sigma Olomouc de stoppen doorslaan. Hij besluit om bij de supermarkt naast het stadion kleine groepjes normale supporters van Ostrava te beledigen in de hoop op ruzie. Als er eindelijk één veel te dronken supporter een weerwoord geeft heeft hij zijn aanleiding. Meteen wordt er een vuistslag uitgedeeld en als uitsmijter jat deze hooligan nog even een sjaaltje. Een werkelijk waar heroïsche actie die eigenlijk maar één ding bevestigt. Banik Ostrava was vandaag de baas in Olomouc.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %