Amateurvoetbal

Fakkels gooien bij de Katwijkse Burenruzie

Vrijdagochtend zaten we even wat te loeren op social media toen we de beelden van de laatste trainingen van Rijnsburgse Boys en Katwijk voorbij zagen komen. Één gigantische zee van fakkels en vuurwerk van beide kanten. De weekendplannen werden per direct omgegooid. Bij deze derby moesten we wel aanwezig zijn.

Vervangende derby

Het moge duidelijk zijn dat de wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk niet dé derby van Katwijk is. Maar met Quick Boys in de derde divisie is de wedstrijd tussen deze twee ploegen zeker niet te onderschatten. Eerder dit jaar werd de burenruzie nog stilgelegd nadat beide supportersgroepen met elkaar op de vuist gingen. Dit jaar was de politie dus ook weer in grote getalen richting Sportpark de Middelmors gekomen. Nuttig was dit echter niet. De supporters van Katwijk, die vanaf eigen sportpark waren komen lopen, braken namelijk gelijk door de hekken heen bij de entree. Met volop fakkels betraden ze vervolgens het sportpark. De politie en de stewards deden hier vrijwel niks aan. De toon was gezet, de rivaliteit tussen beide club was duidelijk voelbaar.

Een paar duizend supporters hadden zich verzameld voor de Katwijkse burenruzie. Tijdens de opkomst van de spelers werd door beide kanten groot uitgepakt. Confetti, slingers en gele rookpotten voor de thuisploeg. Aan de zijde van de uitsupporters waren enkele fakkels meegenomen. Toen de steward een supporter hier op aan sprak kwam deze met de wijze woorden: “Ik gooi het toch niet op het veld, ofwel?”. En daarmee was de zaak afgedaan. Tijdens de wedstrijd zelf bleef het van beide kanten vocaal redelijk rustig. Het veldspel hielp hier ook niet aan mee, het was weer vreselijk slecht. De middelvingers vlogen wel constant over en weer. Ondanks dat er nauwelijks kansen werden gecreëerd mocht er toch drie keer worden gejuicht. Helaas voor de thuisploeg was het tweemaal de bezoekers van VV Katwijk die mochten juichen. Net als het jaar ervoor gingen de punten mee in de wandelcombi naar De Krom.

Beelden:

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %