Columns

Ernemse humor

In Arnhem is er een begrip dat Ernemse humor heet. Misschien dat voetbalminnend Nederland het inmiddels ook wel een beetje kent. Schrijver / columnist Marcel van Roosmalen is namelijk de bekendste uitdrager van deze zwartgalligheid. Met verve kan hij dit ten toon spreiden als hij op televisie verschijnt bij bijvoorbeeld Voetbal Inside. Immers gebeurt er bij Vitesse altijd wat in een seizoen waarover wat te ‘nuilen’ valt. Hij schreef er vele columns over, te lezen in het boek ‘Geen brug te ver’. Hij won met zijn hilarische boek ‘Je hebt het niet van mij – Een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse’ zelfs de prijs voor beste sportboek van 2006. Ook Remco Kock heeft heerlijke boeken geschreven over de Arnhemse zienswijze des leven in ‘De Rijn, de fles, Arnhemse meisjes en Vites’ en ‘Een Arnhemmer is niet voor Ajax’.

Ernemse zwartgalligheid

Hierbij een klein overzicht van het seizoen 2017 / 2018 in willekeurige volgorde met Ernemse zwartgalligheid:

Luc Castaignos, gehuurde spits van Sporting Portugal. Hij bakt er amper iets van bij Vitesse en onder de supporters is Luc al omgedoopt tot Kastanjeboom, want daar heb je net zoveel aan dan wat Luc laat zien in de spits. Keeper Remco Pasveer is ook het haasje. Te veel babbels en geen punten pakken, daar hebben we een broertje dood aan. In Arnhem gaat het gerucht dat de 1-2 in de wedstrijd Vitesse – PSV, gemaakt door Locadia, ervoor heeft gezorgd dat PSV 16 miljoen euro kon cashen voor hem. Een wereldgoal? Pasveer stond tegen de zon in te kijken toen Locadia van grote afstand schoot en de bal pardoes onder de lat binnen viel. Iedere keer als Vitesse thuis speelt met het dak dicht, dan haalt de Arnhemse achterban luid en duidelijk opgelucht adem. Gevraagd word dan ook nog of de lampen iets gedimpt kunnen worden voor de overgevoelige ogen van Remco.

En met die keepers hebben we wat dit jaar: Houwen verving in de basis Pasveer tijdens F.C. Groningen – Vitesse en bleek de regels niet te kennen. Rechtsback Dabo speelde te lomp en onbenullig de bal terug op Houwen, maar die liet deze zonder in actie te komen met zijn armen zomaar het doel in gaan. Houwen dacht namelijk rood te krijgen als je een terugspeelbal aanraakte. Houwen heeft in de schoen voor Sinterklaas een spelreglementen-boekje van de K.N.V.B. gekregen.

Piet, Piet, Piet!

Dan de terugkeer van Piet Velthuizen om zijn conditie op peil te houden op trainingscomplex Papendal. Piet is een zwak punt in de harten van de fans en met twee keepers die geen punten pakken, mag Piet van velen direct aangetrokken worden en in de basis starten. Piet Velthuizen, de man van zwemmen tussen de koi karpers en de Nederlandse taal verrijkte maakte met het woord ‘uitern’. Vitesse heeft aangegeven geen interesse te hebben om hem te contracteren, maar voor de cult zou het fantastisch zijn om hem weer als speler erbij te hebben. Nog vaak klinkt het hartstochtelijk ‘Piet!, Piet!, Piet!’ vanaf de tribunes, dit seizoen wat luider om Pasveer wat te jennen.

Alexander Buttner vrat iets te veel tijdens de afgelopen Kerstdagen en kwam daardoor met een te hoog vetpercentage terug. De uitspraak ‘Had hij maar honger naar de bal’ was een leuke, een ander sprak erover dat hij voortaan liever voetbal met een gehaktbal speelde. Overigens is te dik zijn in de selectie van Vitesse een bekend verschijnsel de afgelopen jaren. Supporters spreken dan ook soms niet liefkozend over Vitas, maar over F.C. Obesitas.

Arbitrale trio

Genoeg over spelers gesproken, het arbitrale trio is aan de beurt. Vitesse speelde poulefase Europa League en wat we daar aan scheidsrechters soms voorgeschoteld kregen… Zulte Waregem – Vitesse, een zuiver terecht doelpunt (van nota bene Kastanjeboom) werd om hele onduidelijke redenen afgekeurd en de scheidsrechter had die avond de gele kaart vastgeplakt aan zijn hand met Pritt stift. ‘You’re fucking shit’ en ‘UEFA Maffia’ waren twee populaire liedjes vanuit het uitvak.

Tegen Zulte thuis moest er gewonnen worden om kans te behouden op een tweede plek in de poule. Na drie minuten stond het al 0-1. De grensrechter die de tweede helft aan de kant van de Theo Bos Zuidtribune stond te vlaggen, dacht dat hij met zijn vlag vliegtuigen naar binnen moest halen. De laatste tien minuten van de wedstrijd met inmiddels een 0-2 achterstand, hielp de gehele Theo Bos Zuidtribune de beste man maar mee door zelf met alle uitgedeelde vlaggen van voor de wedstrijd te gaan zwaaien als de grensrechter weer een Boeing 747 zag aankomen.

Mutssjaal

Begin februari kwam de supportersvereniging van Vitesse met een nieuw item op de proppen genaamd de mutssjaal. Precies zoals het woord het al zegt. Binnen een uur was het hele item al vilein gefileerd door de Arnhemse aanhang op o.a. Twitter en via allerlei app groepen. Sommige vroegen zich af om het om een hele vroege 1 april grap ging en een ander dacht dat item voor de aanstaande kernafval was. Even voor alle duidelijkheid, kernafval is de aanduiding voor een Arnhemmer als het om carnaval gaat, wat hij niet viert.

Ernemse humor valt het beste te vergelijken met zwarte voetbalhumor in combinatie met heel veel zelfspot. het idee is vaak ‘dat het ons allemaal maar weer moet overkomen’ en dat we altijd maar van het slechtste uit moeten gaan, want dan valt het wellicht allemaal wel weer mee. Liever zien we onze middenvelder een verschrikkelijke pass geven, dan hebben we weer voer om te zeiken. En als we kunnen zeiken, dan zijn we in topvorm.

[ Foto via Pro Shots / Jasper Ruhe ]

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Reageren is niet mogelijk.

0 %