Voetbal in Duitsland

Eintracht Braunschweig: 125 jaar oude Traditionsverein

Eintracht Braunschweig is vandaag (15 december) 125 jaar oud geworden. De Traditionsverein behoort daarmee tot één van de succesvolste van het land. Tel daarbij het prachtige logo, het unieke stadion en een zeer fanatieke supportersgroep en je hebt een hele interessante voetbalclub! 

Oprichters van de DFB

In 1895 wordt Fuẞball und Cricketclub Eintracht 1895 opgericht. Vijf jaren later, toen inmiddels al FC Eintracht hetend, is het één van de oprichters van de DFB, de Duitse voetbalbond. In 1908 en 1913 wint het de Noord Duitse kampioenschappen. In 1943 wint FC Eintracht, midden in oorlogstijd, de Gauliga Südhannover-Braunschweig, het hoogste regionale niveau. Opvallend is dat de Nazi’s deze competitie in 1933 hebben opgezet ter vervanging van een andere regionale competitie.

Eintracht Braunschweig landskampioen

Na de oorlog worden op bevel van de Engelsen alle multi-sportverenigingen in Duitsland ontbonden. Op 2 november 1945 ontstaat hierdoor TSV Braunschweig. De club bleef wel op het hoogste niveau voetballen. In april 1949 wordt de club omgedoopt naar Eintracht Braunschweig, zoals de club vandaag de dag nog steeds heet. Die Löwen spelen dan inmiddels al twintig jaar in het prachtige Eintracht-stadion, daar waar ze vandaag de dag nog steeds voetballen.

Het was zestig jaar eerder één van de oprichters van de DFB en in 1963 is het één van de zestien clubs die de Bundesliga starten. Een nationale, professionele voetbalcompetitie. Drie jaar later wordt Eintracht Braunschweig landskampioen. Het jaar erna behaalt Eintracht de kwartfinale van de Europa Cup I, waar Juventus een maatje te groot is.

3. Liga

Ondanks de prachtige historie is de club nooit een absolute topclub geworden. In 1984 degradeert de club uit de Bundesliga en komt het nooit meer terug. Sterker nog, die Löwen, spelen van 1993 tot aan 2002 bij de amateurs. De laatste twintig jaar pendelt de club tussen het derde niveau en het tweede niveau. In 2013 promoveert het nog eenmalig naar de Bundesliga.

In 2019 kent de club een absoluut dieptepunt. Eintracht Braunschweig weet op de allerlaatste speeldag degradatie naar het vierde niveau te voorkomen.

In juli 2020, in het Coronajaar, promoveren de geel-blauwen terug naar de 2. Bundesliga. Daar waar die prachtige Traditionsverein ook gewoon thuis hoort. Ondanks, of misschien wel door alle pieken en dalen, heeft de club een prachtige, fanatieke achterban.

Eintracht Braunschweig kent in Hannover 96 (95+1) haar grote rivaal. De Niedersachsen derby is in Europa een minder bekende derby, maar daarom niet minder intens. De ultras van Eintracht Braunschweig pakken altijd groots uit voor de derby.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %