Actueel

Eerste Paasdag, tijd voor de 103e bekerfinale

Eerste Paasdag, typisch zo’n dag dat je met de familie uren aan tafel zit en onsmakelijke hapjes eet. Gelukkig staat deze eerste paasdag ook in het teken van de honderdderde bekerfinale. PSV en Ajax hebben alle rondes overleefd en mogen als nummer één en twee van de Eredivisie bepalen wie de tweede prijs van het seizoen wint. De Eindhovenaren pakte de eerste prijs van het seizoen, de Johan Cruijff schaal, maar met de statistiek dat Ajax nog geen doelpunt tegen kreeg deze editie en PSV de return tegen Leicester City in de benen heeft is de uitploeg favoriet.

Vanuit alle hoeken van het land reizen supporters per auto, boot, bus en trein af naar de havenstad. Het stadion waar al sinds 1989 de finale wordt gespeeld. Het is ook het stadion waar al sinds 2006 plannen zijn om te renoveren of nieuwbouw, maar tot op de dag van vandaag is er niets veranderd. Sterker nog, afgelopen week kwam naar buiten dat de plannen voor Feyenoord City van tafel zijn geveegd. Dat betekent voorlopig nog de bekerfinale in De Kuip. Dit jaar reis ik per auto af naar Rotterdam.

Opladen voor de bekerfinale

Omdat ik een dag eerder mezelf misdragen heb in de voetbalkantine ben ik vandaag niet veel waard. Gelukkig zit ik rustig op vak NN en kan ik de wedstrijd goed bekijken. Na de welbekende paasbrunch vertrek ook ik richting Rotterdam. Een broodje kroket, tomatensoep en een bak fruit hielpen niet tegen de kater, maar een waterijsje was die dag de remedie. Op de heenweg kom ik de colonnes PSV bussen tegen. Het ziet er prachtig uit, een parkeerplaats bomvol met bussen voetbalsupporters. Bierdrinkend zit iedereen zich voor te bereiden op één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Als ik Rotterdam binnen rij doemt de tempel aan de Maas op. De auto pakeer ik snel en dan is het tijd om naar het stadion te gaan.

De grote politiemacht is zichtbaar aanwezig en stewards buiten vertellen je welke ingang je moet hebben. Nou ben ik bekend met De Kuip dus weet ik exact waar ik naartoe moet. De aanwezige hoeveelheid ME, politie en stewards zou je haast denken dat er vandaag weinig kan gebeuren. Het tegenovergestelde zal waar zijn. Rond het stadion is er genoeg te doen voor beide supportersgroepen. Alle twee hebben ze een plein toegewezen gekregen waar supporters een voorschot kunnen nemen op een mogelijk feestje.

Waar bij PSV de beukende beats uit de speakers knallen is het bij Ajax juist Peter Beense die afgespeeld wordt. Omdat ik op vak NN zit, zit ik op de tweede ring en daar is het vandaag heerlijk vertoeven. Je staat er, als de zon schijnt, heerlijk in de zon met een prachtig uitzicht op de stad. Binnen wordt ook alles gedaan om het iedereen naar zijn zin te maken. De muziek staat extreem hard en vooral PSV laat goed van zich horen. Als de warming-up begint worden beide spelersgroepen met een fluitconcert ontvangen. Hoofdsponsor TOTO voorziet de bekerfinale nog van een show en bij PSV bedekken een aantal supporters zich onder wavedoeken. Dat laatste is vak een goed teken dus is het tijd voor het echte werk.

Heerlijke ambiance

Beide ploegen hebben een uitstekende sfeeractie voorbereid. Bij Ajax zijn de drie kruizen zichtbaar en stijgt rook op vanuit de parterre vakken achter het doel. PSV heeft voor de wedstrijd zwarte t-shirts verkocht met hetzelfde ontwerp als op het spandoek. Op een zwart spandoek rolt de slogan eendracht maak macht naar beneden. Het geluid van fakkels, rookbommen en single shots die ontstoken worden is duidelijk hoorbaar. De Kuip vult zich snel met een rood wit rookgordijn.

Enerverende finale

Als de rook is opgetrokken vind Danny Makkelie het zicht goed genoeg om te beginnen. Hij fluit voor het begin van wat een enerverende finale zou gaan worden. Nadat het eerste doelpunt van PSV wordt afgekeurd zijn het de Amsterdammers die op voorsprong komen. Het stadion schudt op haar oude grondvesten en ik zie mensen om mij heen verbaasd reageren hoe dat mogelijk is. Tsja, dat is het voordeel van een staalconstructie in plaats van de vaak nieuwe stadions die van beton voorzien zijn.

Dat zij zo reageren is niet raar. Zo dacht een Spaanse journalist tijdens Feyenoord – Sevilla ooit dat het stadion in zou storten. Uiteindelijk zijn het de Amsterdammers die ook het tweede doelpunt voor hun rekening nemen. Het is alleen de VAR die ook dit doelpunt afkeurt dus gaan we met minimale voorsprong voor de Amsterdammers rusten. Even tot rust komen van een heerlijke eerste helft doe ik wederom buiten in de zon. Lang van die rust kan ik niet genieten.

Onrust op de tribunes

De tweede helft gaat alweer beginnen dus zoek ik mijn plek op vak NN weer op. Als er net afgetrapt is stormen Ajax supporters met bivakmutsen het vak op. Het zijn er tientallen en er lijkt geen einde aan te komen. Donker, blank, dik, dun, jong en oud ze zijn er in alle soorten en maten. Nadat ik zei: “die komen hier waarschijnlijk vuurwerk afsteken en zijn weer weg” scoort PSV de gelijkmaker. Een slechter moment voor vaders, moeders en kinderen op dit vak valt niet te bedenken. Niemand juicht behalve een kerel van een jaar of twintig. Precies voor het gezicht van de met bivakmuts bedekte Ajax supporter.

Hij krijgt een aantal rake klappen en dat is het startschot voor meer onrust. De Ajax supporters lopen door richting de PSV supporters op de tweede ring en lijken uit te zijn op een confrontatie. Het zijn een aantal PSV supporters die op staan en niet terug lijken te deinzen. Vanuit ons vak komt de arrestatie eenheid en mobiele eenheid het vak op. De Ajax supporters zoeken de uitgang op of verspreiden over de vakken om niet gepakt te worden. Ondertussen scoort PSV door een droge schuiver van Cody Gakpo de tweede treffer voor de boeren. Het lijkt alsof karma meekijkt in Rotterdam.

De sfeer in het stadion is compleet omgeslagen en in ons vak zijn stoeltjes leeg. Ouders met kinderen zijn weg en iedereen is verbaasd wat er zojuist gebeurde. Buiten de tribunes proberen PSV supporters een hek door te breken om bij de Ajax supporters te komen, maar zonder succes. Ruim tien minuten lang staat iedereen alert totdat de rust is wedergekeerd. Op een telefoon voor mij zie ik een foto voorbij komen waarop een groep Ajax supporters staat die ingesloten zijn.

Billenknijpen tot het einde

De wedstrijd daarentegen is ook ontvlamt. PSV doet er alles aan om tijd te rekken en de overwinning over de streep te trekken terwijl Ajax op jacht is naar de gelijkmaker. Het is uiteindelijk Klaassen die de gelijkmaker maakt, maar ook deze gaat niet door. De VAR ziet dat Brian Brobbey buitenspel staat dus ook door deze treffer gaat een streep.

Na ruim tachtig minuten gespeeld te hebben komt de meest besproken man van afgelopen week in het veld. Ihataren krijgt de kans van Erik Ten Hag om de gelijkmaker te forceren. Hij wordt ontvangen met een luid fluitconcert uit het PSV vak en met applaus van de Ajax aanhang. Hij kan ook geen potten breken en PSV houdt stand. De opluchting is enorm bij iedereen die PSV een warm hart toedraagt. De beelden na het laatste fluitsignaal van Roger Schmidt en Cody Gakpo spreken boekdelen. De PSV aanhang gaan uit hun dak want het is een aantal jaren geleden dat PSV een echte prijs won.

Nadat Guus Hiddink de beker uitgereikt heeft neemt iedereen de tijd om de beker aan de eigen aanhang te laten zien. Buiten het stadion, bij de Ajax bussen is het nog een tijdje onrustig en zo eindigt de dag voor Ajax in mineur. De Eindhovenaren nemen de beker mee naar huis en worden in het Philips Stadion door twintigduizend supporters opgewacht. Zij vieren het feestje en de Brabantse nacht zal nog lang geduurd hebben.

Marti Meijers
Begonnen met groundhoppen in Dalymount Park waar het vuur is gaan branden voor nog meer avonturen. Voetballiefhebber in hart en nieren van Champions League tot aan 3e klasse zaterdag. Trotse eigenaar van een gebruikte Franse voetbal uit het jaar 1910.

Reageren is niet mogelijk.

0 %