FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Een tweede leven voor Oudendijk in Burst

Onze doortocht in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere loopt stilaan op z’n eind. Na de lost ground van Mere FC en de bijna verdwenen parel van KRC Bambrugge (beiden verenigd in Erpe-Mere United), gingen we ook nog langs een andere lost ground in de gemeente. De Oudendijk in Burst.

Het charmante Burst

Burst zal vast bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar tot in 1977 was het een zelfstandige gemeente. Echter altijd al in de schaduw van Erpe en Mere. In 1977 werd de gemeente mee opgenomen (samen met zeven andere gemeentes) in het grotere Erpe-Mere. Tegen die tijd hadden heel wat voetbalploegen al het levenslicht gezien. Zo ook in Burst.

Football Club Olympic Burst werd in 1943, in volle oorlogstijd, opgericht. Samen met alle andere ploegen uit de buurt gingen ze in de provinciale reeksen van Oost-Vlaanderen van start. En daar zouden ze ook “eeuwig” blijven. Maar niet alleen. Enkel KRC Bambrugge wist (heel recent) door te stoten naar de nationale reeksen. Gezelligheid troef dus met al die verhitte derbies.

Een verdwijnende trots

Olympic Burst zou zelf nooit verder dan de tweede provinciale divisie komen. Meer nog; de meest in het oog springende details van de club zouden zich naast het sportieve afspelen. Zo verhuisden ze in 1984 naar de Oudendijk en kregen ze in 1993 het koninklijk predicaat. 1993 zou later nog een andere betekenis krijgen in Burst. Hannes Van der Bruggen werd toen geboren. Op zes-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij KFC Olympic Burst, om daarna verder door te groeien naar ploegen als AA Gent, KV Kortrijk en Cercle Brugge. Hij mag met reden de trost van Burst genoemd worden.

Maar toen kwam het nieuwe millennium en staken de fusiegesprekken in Erpe-Mere de kop op. Erpe-Mere United was daar dan eindelijk in 2021. In een tweede fase zouden Olympic Burst en SK Aaigem mee in de dans springen. Maar De Burstse ploeg trok zich uiteindelijk terug. Meer nog; ze gooiden de eind 2021 de handdoek in de ring. Hun stamnummer werd overgedragen aan Olsa Brakel. In mei 2022 werd de allerlaatste bal getrapt in het meer dan charmante Oudendijk… Intussen heeft de lokale jeugdbeweging wel haar intrek genomen in het stadion. Een weerkerend gebeuren in de Denderstreek zo blijkt.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %