Twee speelronden hebben we nu gehad van de eerste divisie in de nieuwe stijl. Twee weken waarin vele volgers van deze divisie vol verbazing staan te kijken. Wat moet zorgen voor een upgrade van de failliete competitie begint steeds meer te lijken op een slechte grap. Combiregelingen, competitievervalsing, vuurwerkbommetjes, weren van uitsupporters, overdreven aandacht voor de belofteteams en hele lege stadions. De supporters blijven nog altijd weg, terwijl de commercie in recordtempo bezig is om de laatste charme van de competitie weg te nemen.

Exemplarisch is een tweet van Fox Sports. Jong PSV-Excelsior wordt neergezet als een topper, PSV-Feyenoord in het klein. Toppers in de Jupiler League gaan tussen Willem II, VVV, De Graafschap, Sparta, MVV en FC Den Bosch. Toppers die supporters trekken, supporters die achter hun club staan en hopen op winst en promotie. Supporters die trots zijn op hun club, hun spelers aanmoedigen en er ziek van zijn als hun club verliest. Bij Jong PSV gaat het niet om winnen of verliezen, maar om het ontwikkelen van spelers. De gehele competitie is op de schop gegaan, de topploegen moeten opboksen tegen belofte-elftallen opdat de talenten van FC Twente, Ajax en PSV zich beter kunnen ontwikkelen. Dan kan het dus zomaar gebeuren dat Telstar in een troosteloze ArenA moet zien te scoren bij Oranje-international Jasper Cillessen terwijl FC Oss een week later te maken krijgt met Mickey van der Hart. De overige ploegen worden misbruikt om de talenten van de topploegen zo goed mogelijk op te kunnen leiden.

fox

Gelukkig krijgt door de nieuwe opzet de Eerste Divisie wel meer aandacht. Toch? Wie afgelopen zaterdag de berichten van de Jupiler League wilden bekijken op nusport.nl waande zich in een rood-witte wereld. Er viel van alles te lezen over het wel en wee van Jong Ajax. Wie iets wilde lezen over de absolute kraker in de Jupiler League, VVV-Willem II, kwam van een koude kermis thuis. De topper tussen de ploegen die hoogstwaarschijnlijk zullen uitmaken wie er promoveert, werd weggemoffeld onder de berichtgeving over Jong Ajax. Extra aandacht voor de competitie is er, precies zoals de KNVB dat graag wilde. Het is alleen zo jammer dat deze aandacht gaat naar de ploegen die niets te zoeken hebben in de Eerste Divisie, de ploegen die niet kunnen degraderen of promoveren.

In Maastricht lieten de supporters zaterdagmiddag al duidelijk merken hoe ze over de veranderingen in de voetbalwereld denken. MVV moet van de voorzitter veranderen in een gezellige familieclub. Daarbij worden de fanatieke fans als een hinderlijk aanhangsel gezien. Als er dan ook nog eens op een onmogelijke tijd moet worden gevoetbald tegen een ongewenst belofteteam is de maat al snel vol. Hoewel het afsteken van vuurwerk niet de meest handige manier is om je standpunt kracht bij te zetten is de woede van de Ultras Mestreech begrijpelijk. De fanatieke supporters worden geweerd uit de Geusselt en omwille van de commercie moest hun MVV om half vijf aftrappen tegen Jong FC Twente. Puur omdat Fox het interessant vindt om de wedstrijd van een belofte-elftal uit te zenden. Dat zaterdagmiddag half vijf voor veel supporters een onmogelijke tijd is maakt niets uit, zo lang Fox maar kan uitzenden en met geld strooit is er geen haan die er naar kraait. Ironisch is het natuurlijk wel dat de ultras juist door de live-uitzending veel meer aandacht kregen voor hun actie en daarmee dus een duidelijk statement konden maken.

Een week eerder had Jong FC Twente een rustigere middag toen er werd gespeeld tegen FC Oss. Van de supporters van de tegenpartij had men in Enschede in ieder geval weinig te duchten. Waar je zou verwachten dat men in Enschede er alles aan zou doen om zoveel mogelijk mensen het stadion in te lokken en de bezoekers gastvrij te ontvangen, werd er voor nota bene FC Oss door de burgemeester van Enschede een combiregeling opgelegd. De KNVB heeft een competitie geaccepteerd waarin jeugdelftallen spelen die niet eens fatsoenlijk kunnen worden bezocht door de supporters van de uitspelende ploeg. Eindhoven is een no-go area geworden, zelfs nu bekend is geworden dat de wedstrijden plaats zullen vinden in het Philipsstadion. Over deze rare actie van de Eindhovense burgemeester is al meer dan genoeg gezegd, dat zijn collega uit Enschede een combiregeling oplegde aan de supporters van FC Oss was verbazingwekkend. Niet welkom in Eindhoven, met een verplichte combi naar Enschede. Welke schokkende geweldsdelicten van de harde kern van FC Oss hebben de burgemeesters waargenomen die de rest van Nederland heeft gemist? Oss, de vriendelijke club uit het socialistische bolwerk. Het meest angstaanjagende van FC Oss is de stier in het logo, verder is een FC Oss een club waar alleen maar de pleuris uit zal breken als het bier op is. Wat bezielde de burgemeester van Enschede om de supporters van deze club een combi op te leggen? Had de burgervader misschien net de film over de Bende van Oss gezien? Het is van den gekke dat zelfs clubs als FC Oss al moeten lijden onder de manie van de combiregelingen. Zowel de supporters van FC Oss, als ook van Telstar en Excelsior zijn nu te gast geweest bij de belofteteams. Drie keer werd er gespeeld in zielloze ambiance in een te groot stadion waarbij de uitsupporters in een vrijwel leeg stadion driehoog achter werden weggestopt. Ook in de eerste divisie worden de supporters op deze wijze steeds meer ontmoedigd om hun club achterna te reizen.

De competitie is twee weken oud en veel supporters zijn het nu al zat. De wil van de televisie is doorslaggevend geworden. Topploegen als MVV en Sparta die om half vijf moeten aantreden in eigen huis tegen belofteteams zodat Fox het live  uit kan zenden. Dat er geen supporters blij mee zijn is evident. De Spartanen mopperden, terwijl Jong PSV vier fans mee nam naar Het Kasteel. In Maastricht gooide men met vuurwerk als een laatste redmiddel om de aandacht te trekken. Jong Ajax beheerst de publieke opinie, terwijl de echte topploegen ondersneeuwen. Kleine ploegen moeten met combiregelingen afreizen naar belofteteams waar ze hoog worden weggestopt, áls ze überhaupt welkom zijn. Ik mis de wind aan de Langeleegte, de geschiedenis aan de Jan Gijzenkade en de heerlijke bosgeur in Apeldoorn. Waarom heeft de KNVB deze ploegen laten stikken en vervolgens dit gedrocht van een competitie gecreëerd? Fox en de belofteteams moesten de zieke patiënt beter maken. In plaats daarvan lijkt de eerste divisie te verworden tot een patiënt die nooit meer beter zal worden.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.