Voetbalboeken

Een seizoen met de Schapenkoppen

“Dordrecht heeft feitelijk alles wel, maar toch weer net niet”, zo schrijft Pieterjan Geneugelijk (onder ons voetballiefhebbers ook bekend als De Publiekswissel) over de stad van de Schapenkoppen. Je vindt er een gezellige binnenstad met culinaire verrassingen langs de mooie grachten. Maar toch is het allemaal net niet. Want de gemiddelde Hollander gaat voor grachten liever naar de hoofdstad om daar het eten van hun bord te laten kijken door langs drijvende toeristen. En lees ik, is er voor al het leuke aan Dordrecht eigenlijk altijd wel een beter alternatief te vinden, al zullen Dordtenaren daar uiteraard anders over denken.

Zo ook op voetbalgebied. FC Dordrecht is een clubje wat zo nu en dan even flink van zich laat horen, maar over het algemeen een anoniem bestaan heeft in het Vaderlandse voetbal. Allemaal net niet constant genoeg. De meeste Dordtenaren zijn toch supporter van Feyenoord of Ajax, met wellicht een verdwaalde PSV-er her en der. Ik moet ook bekennen dat ik als voetbalpurist helemaal niets met FC Dordrecht heb. Jarenlang rijd ik over de Crayensteynstraat langs het stadion De Krommedijk. Misschien is het ook een stuk gewenning inmiddels, maar de stadionlampen kunnen mij niet bekoren. Ondanks dat je in het stadion nog ouderwets in de hekken kan hangen, nodigt het mij niet uit om op een vrijdagavond eens even lekker een potje voetbal te gaan kijken. Zeker nu, zoals vele clubs inmiddels, ze echt gras hebben ingeruild voor kunstgras.

De republiek wordt uitgeroepen

Toen Pieterjan mij vertelde dat hij een boek aan het schrijven was over een seizoen met de Schapenkoppen, was ik vol verbazing. Waarom in godsnaam? Ik kan wel betere voetbalcultuur bedenken om je tijd en energie in te steken. FC Dordrecht vocht inmiddels tegen degradatie in de Jupiler League. Ik had nog zoiets van je kan je nog bedenken he? Maar het feit dat een seizoen lang FC Dordrecht volgen een mooi boek kon gaan opleveren fascineerde mij ook. Ik werd al maar nieuwsgieriger. Wat maakt de club van de Schapenkoppen zo bijzonder?

Ik moet zeggen dat ik ook meer dan positief verrast ben. Het boek geeft namelijk inzicht in het unieke karakter van FC Dordrecht en de stad er om heen. Het is een samenspel van persoonlijke beleving, cultuur, geschiedenis en bijzondere personen. Je maakt kennis met de club in alle facetten, wat met recht één grote familie genoemd mag worden. Voetbalclubs worden vaak genoemd als volksclub, FC Dordrecht is er echt eentje. Waar bij grote clubs als Feyenoord door passanten elk cultureel aspect, elke traditie vanuit allerlei belangetjes de nek om wordt gedraaid, is FC Dordrecht gewoon de club gebleven die het altijd is geweest. Ieder individu binnen de club is even belangrijk en even benaderbaar. Ik kan mij een reclame herinneren van een verzekeraar die zegt: als je maar lang genoeg gewoon blijft, wordt je vanzelf bijzonder! En dat geldt zeer zeker voor FC Dordrecht.

Pieterjan laat heel goed het “ware gezicht” van de stad en de Schapenkoppen zien. De verhalen blijven boeien, blijven aantrekken. Je wil meer en meer te weten komen, waarbij de sympathie voor FC Dordrecht groeit. Absoluut een boek wat niet alleen interessant is voor de fanatieke aanhangers van de club, misschien juist wel meer voor de absolute voetballiefhebber. Juist kleine clubs als FC Dordrecht moeten we in Nederland koesteren. Dordrecht en de Schapenkoppen hebben het allemaal wel!

Het boek bestellen doe je hier: De republiek wordt uitgeroepen

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %