Keuken Kampioen Divisie

Een lekker weekend: Supporters in Almere, ludieke derby en hete topper

Al bijna een jaar zijn we niet meer wekelijks aanwezig bij de wedstrijden van onze clubs. Het is afzien. Voor supporters van NEC die het testduel tegen De Graafschap bezochten zal het vorig weekend even als vanouds hebben gevoeld. Vandaag was het de beurt aan supporters van Almere City, die het duel tegen Cambuur Leeuwarden mochten bezoeken. Toch werd het weekend in Nederland wederom gemaakt door supporters buiten de stadions, met ludieke acties en prachtige taferelen. 

Header foto: @fr88nk

Supporters op de tribunes. Het normale voetbal was vorige week even terug, bij NEC-De Graafschap. Met een experiment, bedoeld om te kijken of supporters sneller terug op de tribunes mogen, kregen supporters van de club uit Nijmegen de kans om weer een ‘normale’ wedstrijd te beleven. Het was een bizarre en vreemde ervaring. Bijna te mooi om waar te zijn. Vandaag waren er, om dezelfde redenen en voor dezelfde doeleinden, supporters aanwezig bij Almere City-Cambuur Leeuwarden.

https://twitter.com/AlmereCityFC/status/1365977470231543810?s=20

De supporters waren voor de club uit Almere ook meer dan welkom, het duel tegen Cambuur Leeuwarden was een belangrijke wedstrijd in de top van de Eerste Divisie. Dit besef was ook bij de supporters van Cambuur aanwezig. De M.I.-Side maakte een video, die vanochtend aan de selectie en staf werd getoond. Er zal indruk zijn gemaakt, het duel eindigde in een 0-2 overwinning voor de ploeg uit Leeuwarden. “Gedragen door de steun van onze supporters, die alleen nog ontbraken in het stadion”, zei trainer/coach Henk de Jong vanmiddag tegenover de clubkanalen.

https://twitter.com/SCCambuurLwd/status/1365957665046765568?s=20

Derby van het oosten

Zaterdagavond stond de derby van het oosten weer op het programma. Omdat Heracles en FC Twente elkaar pas om 21.00 uur zouden treffen, verzamelden supporters van de club uit Almelo zich enkele uren voor de wedstrijd al bij het stadion. ‘In afwachting van aankomst van de spelers steken de supporters vuurwerk af en scanderen ze leuzen’, schreef Tubantia. ‘Dat is vanavond tijdens de beladen wedstrijd, die zonder publiek wordt gespeeld, niet toegestaan. De aftrap is namelijk om negen uur, op hetzelfde moment gaat ook de avondklok in en moet iedereen binnen zijn.’ Hieruit kunnen we niet anders concluderen dan dat het ouderwets gezellig was. Op de parkeerplaats werden de spelers onder luid gejuich ontvangen. „Het gaf ons een heerlijk gevoel. Je doet het voor hen”, zei aanvoerder Rai Vloet tegenover dezelfde krant.

Maar wie dacht dat supporters van FC Twente de derby aan zich voorbij zouden laten gaan had het goed mis. Terwijl de spelersbus van de club uit Enschede onderweg was naar Almelo, verzamelden enkele honderden supporters zich in de stad van de rivaal. Hier werd de selectie even later binnengehaald door een haag van pyro.

Het zou leidden tot een kleine, korte confrontatie. ‘De politie heeft vanavond aan de Weezenbeeksingel in Almelo een confrontatie tussen groepen supporters van FC Twente en Heracles voorkomen’, schreef RTV Oost zaterdagavond. Agenten verrichten enkele charges om de groepen uiteen te drijven. Volgens de politie hadden de supporters vuurwerk en glas bij zich.’

‘De kleur van de streek is rood’, was het motto van de supporters van FC Twente. De ludieke actie leverde in ieder geval prachtige plaatjes op. Kijk, en geniet van de foto’s van @fr88nk.

Een hete topper

Vanmiddag speelden PSV en Ajax tegen elkaar in Eindhoven. Twee jaar geleden liepen we nog mee met Lighttown Madness. Vandaag zag de wedstrijd er, zonder de aanwezigheid van supporters, heel anders uit. Toch lieten de supporters uit Eindhoven de wedstrijd niet zomaar aan hen voorbij gaan. Met veel, heel veel pyro kregen de selectie en staf een laatste steunbetuiging.

Maar ook de selectie van Ajax kreeg een laatste duw in de rug richting de topper. Onder fakkels en luid gejuich werd de spelersgroep nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk de wedstrijd in Eindhoven was.

Het was niet voor iedereen een prettig weekend. Spelers van Ajax werden na afloop van de wedstrijd tegen PSV belaagd, toen ze onderweg waren naar de spelersbus. Volgens NOS werd er met voorwerpen gegooid, waaronder naar aanvoerder Dusan Tadic. Hij speelde de hoofdrol bij een opstootje met PSV-aanvoerder Denzel Dumfries. NOS: ‘Twee personen zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Beiden zijn weer in vrijheid gesteld. Ajax gaat aangifte doen voor poging tot mishandeling, zo bevestigde de club. De spelers moesten, ondanks de aanwezigheid van politie, met hulp van beveiligers naar de spelersbus worden begeleid.’

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %