De stijgende kaartprijzen zorgen structureel voor onrust onder supporters die hun club graag achterna reizen. Enkele jaren geleden had de Pro League al laten weten deze situatie te willen veranderen. Aangezien er 2 jaar later nog niets gebeurd was heeft de overkoepelende supportersfederatie besloten het zelf maar te regelen.

De supportersfederatie heeft een akkoord gesloten met 15 van de 16  eerste klasse clubs voor een maximum prijs voor uitkaarten. Een overdekte zitplaats zou maximaal 20 euro mogen kosten. Voor een  staanplaats of indien niet overdekt gaat er telkens 5 euro van deze  prijs af. Door deze duidelijke afspraken is het voor de Belgische supporter een stuk goedkoper geworden om mee te reizen met hun club.

Enkel OHL (Oud-Heverlee Leuven, een fusie club die het 2e seizoen in de eerste klasse speelt) ging niet akkoord met de plannen en wilde voor 5 wedstrijden per jaar deze prijs verhogen. De weigering van de club om mee te werken zorgde ervoor dat andere clubs deze vrijheid ook weer wilden hebben (omdat zij het mogen, mogen wij het ook…).

Voor de wedstrijd tegen KV Mechelen was deze prijsverhoging het geval. OHL gaf tevens tickets aan studenten weg voor 15 euro en hierin waren ook nog eens 5 gratis consumpties inbegrepen. Aangezien niemand van het bestuur van OHL in gesprek wilde gaan om deze situatie te bespreken besloten de fans en het bestuur van KV Mechelen deze wedstrijd  te boycotten en het uitvak leeg te laten. Om deze situatie nog wat op te hitsen heeft Louis Tobback een filmpje op Youtube laten plaatsen om de studenten op te roepen om OHL te steunen. Iets waar KV Mechelen niet op kon rekenen, verwijzend naar de boycot.

 

De dag voor de wedstrijd verkocht OHL zonder medeweten van KV  Mechelen tickets voor het uitvak aan de supporters van OHL. Voor de supporters van KV Mechelen was in het eigen stadion een groot scherm geplaatst waar de supporters gratis de wedstrijd konden volgen. Mark Uytterhoeven becommentarieerde deze wedstrijd in het stadion. Supportersclubs mochten hier eten, jenever en dergelijke verkopen om de kas van de supportersclub wat te spijzen.

De nacht voor de wedstrijd bezochten de supporters van KV Mechelen het stadion van OHL om er enkele spandoeken achter te laten.

De supporters van Malinwa maakten voor de uitwedstrijd in eigen stadion uiteraard wat doeken om hun ongenoegen over de houding van OHL te uiten.

In Mechelen maakte men van de nood een deugd…

Ondanks het verlies van KV Mechelen met 3 – 1 was het een sfeervolle en gezellige avond voor de 1700 à 2000 supporters die aanwezig waren in het stadion van KV Mechelen.

We danken Lenny voor de bijdrage! Aan onze Belgische vrienden: meer van dit soort informatie over het supportersleven in België is van harte welkom, dus neem vooral contact op via [email protected] als er wat te melden is!

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.