Amateurvoetbal

DOS Kampen boekt dikke overwinning in ‘coronaderby’.

Zaterdag 21 maart probeerde ik er vooral niet aan te denken, maar onbewust gingen de gedachtes toch weer die kant op. Eigenlijk had ik vandaag aanwezig moeten zijn bij DOS Kampen – Go Ahead Kampen, de échte Kampen derby. Na de bizarre heenwedstrijd zeiden de Ultras Kampen namelijk één ding: “thuis bij ons wordt het nog gekker”. Vanaf dat moment stond 21 maart rood omcirkeld in mijn agenda. Dé wedstrijd van de tweede seizoenshelft. Maar in plaats van in Kampen te staan, zat ik thuis. Sterker nog, iedereen zat thuis. Corona kwam net te snel. 12 dagen eerder stond ik nog in het uitvak bij Jong Utrecht. Een week later werd al het voetbal afgelast en dus werd de Kampen derby net niet gehaald. Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. In een “coronaderby” die bij vlagen voelde als een vriendschappelijke pot zomervoetbal wist DOS Kampen afgetekend te winnen.

Kasteelmuur

Geen uitsupporters toegestaan. Maximaal 450 toeschouwers. Het risico op boetes door de strenge loep van de KNVB die speurt naar vuurwerk. Deze restricties zouden normaal gesproken al het plezier al uit een pot voetbal hebben gehaald. Waarom de derby van Kampen een uitzondering is? Door de Ultras Kampen natuurlijk! Zij hebben ondanks alle tegenslag met de eerder afgelaste derby’s en strenge restricties het alsnog voor elkaar gekregen om iets heel vets te doen. Voor de wedstrijd laten zij een sfeeractie zien die je eigenlijk nooit gaat zien in het amateurvoetbal.

Meer dan 50 mensen zijn nodig om de actie doorgang te laten vinden. Over de lengte van het gehele veld is het tientallen meters lange doek, in de vorm van een kasteelmuur, te zien: “Geel en zwart is de baas in deze stad!”. Qua sfeeracties is er waarschijnlijk geen enkele amateurclub die mag rekenen op mooiere steun dan DOS Kampen.

Zomervoetbal

Het tientallen meters lange doek was de reden om naar Kampen af te reizen. Verder was er namelijk de angst dat de wedstrijd door alle maatregelen zou voelen als een veredelde oefenpot. Helaas bleek die angst gegrond te zijn. Misschien komt het ook deels door het goede weer, zeker deels door de afwezigheid van uitsupporters en deels door de afstandsmaatregelen rondom het sportpark. Maar de wedstrijd voelt een beetje aan alsof er gewoon wat gevoetbald wordt en wij toevallig aan zijn komen lopen.

Wat wel leuk is om te zien zijn de creatieve manieren waarop supporters proberen een glimp van de wedstrijd op te vangen. Aan de lange zijde hangen boven de boarding enkele kinderen die bijna 90 minuten lang op deze wijze voetbal kijken. Achter de korte zijde staan groepjes mensen die dichtgeplakt tegen de hekken aan staan en zo proberen om de derby toch mee te maken. You can’t ban a DOS Kampen fan!

Gouden periode

Op het veld wordt er bij vlagen toch gezorgd voor een derbysfeertje. Met als hoogtepunt een massaal opstootje rondom de dug-out van Go Ahead Kampen waar de 1,5 meter zeker niet meer gewaarborgd kan worden. Ook op andere momenten laten spelers zien wel degelijk over de passie te beschikken die bij zo’n wedstrijd hoort. Op sportief vlak is het echter een eenzijdig duel. Mede door een foutloze keeper en een geweldige teamprestatie walst DOS Kampen over haar tegenstander heen. Na 90 minuten staat er een 4-0 overwinning op het scorebord.

Voor de supporters van DOS Kampen is het allemaal nog wat onwennig. Jarenlang heeft de club eigenlijk alleen maar tegenslagen gekend, beginnend met de degradatie uit de Hoofdklasse van 2008. En nu lijkt alles rijp voor een gouden periode. Na het kampioenschap uit de tweede klasse, volgen nu al twee overwinningen in de derby én een bekerstunt tegen EVV Echt. Er zijn moeilijkere tijden geweest om een DOS supporter te zijn.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %