Amateurvoetbal

Dorpsclub VV Langezwaag boekt historische promotie

De play-off finale tussen FC Emmen en Almere City begint om 18:00 op de zondag. Dat biedt mogelijkheden voor een amateurwedstrijdje in de middag om de tijd te doden. En laat in District Noord nou net de finales voor promotie/degradatie voor de vierde klasse op het programma staan. VV Langezwaag – DSC ’65 it is!

Zo belanden we in de verzengende hitte op Sportpark Ezinge in Meppel. Het sportpark dat gedeeld wordt door de drie clubs die de Drentse stad rijk is. De finale van de play-offs vandaag is op het gedeelte dat MSC haar thuis mag noemen. DSC ’65 uit het Drentse dorpje Dalerveen (355 inwoners) heeft één bus aan supporters meegenomen. Tegenstander VV Langezwaag, uit de omgeving Heerenveen en goed voor 1.050 inwoners, heeft zelfs twee bussen aan supporters mee.

Bal gehakt

Niet heel gek ook, want Langezwaag speelt voor promotie. Voor DSC is het juist handhaving dat vandaag het doel is. Het zijn dus vooral supporters van VV Langezwaag die aanwezig zijn. Zij hebben blauwe shirts laten drukken met leuke teksten. Wij beginnen de dag maar op de juiste manier en bestellen gelijk een gehaktbal in de kantine. Een vette bal gehakt die langzaamaan verzuipt in het aanwezige drijfzand aan mayonaise; precies wat we zoeken!

Ook één supporter van Langezwaag begint vandaag op de juiste manier, door bij de opkomst van de spelers wat siervuurwerk de lucht in te knallen. Op het veld is het eerst DSC dat de betere kansen heeft. Langzaam komen de Friezen wat meer in het spel en dat wordt beloond met een penalty vanwege een knullige, maar overduidelijke handsbal. De pingel wordt feilloos binnengeschoten en Langezwaag staat op voorsprong.

It Paradyske van VV Langezwaag

Tijdens de tweede helft wordt het af en toe nog wel spannend, maar VV Langezwaag lijkt niet meer van plan om de boel uit handen te geven. Om de zenuwen een beetje in bedwang te houden besluit één speler die net gewisseld is om alvast gelijk maar een sigaret op te steken. Die spanning is wel te begrijpen. De afgelopen jaren speelden de club uit Friesland vaak onderin de vijfde klasse mee. De eventuele onverwachtse promotie vervult het dorp dan ook met veel trots.

De trots aan de ene kant zorgt natuurlijk voor verdriet aan de andere kant, waar na het laatste fluitsignaal de spelers van DSC ineenzakken op het veld. Maar dat verdriet kan natuurlijk niet eeuwig duren. Terwijl het feestje van Langezwaag nog volop gaande is nemen de eerste degradeerde spelers ook alvast een pilsje. Een drankje dat in de buurt van Heerenveen nog veel genuttigd zal worden. Het belooft nog een wilde avond te worden in Langezwaag. Gaatze Bosma treedt op in de kantine van It Paradyske!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %