Voetbal in Oost-Europa

Dinamo Tbilisi: Tegenstander Feyenoord

Aankomende donderdag is het weer zover. Dan begint het Europese seizoen van mijn club weer. Dinamo Tbilisi is de tegenstander en na afgelopen zondag kijk ik daar met angst en beven naar uit. Na het Trencin-debacle lijkt een Europese vloek bevestigd. We bekijken de geschiedenis van Dinamo Tbilisi.

Dinamo Tbilisi

Dinamo speelt in Tbilisi. In de vijfde eeuw is de toenmalig koning van Iberië op jacht in de dichtbegroeide bossen. Zijn metgezel is een valk. Wanneer de valk een fazant vangt, vallen koning, valk en fazant in een warmwaterbron.

De koning vindt de warmwaterbron prachtig en besluit er een stad te stichten. Tiflis, wat warmwaterbron betekent, wordt gesticht. Althans, zo gaat de levendige legende in het voormalig Sovjet land. Vandaag de dag heet de stad, die inmiddels bijna anderhalf miljoen inwoners telt, Tbilisi. Van een grauw Sovjet stadje is vandaag de dag weinig meer over.

Europa Cup II

De stad kent een gigantische, maar wellicht onbekende, voetbalgeschiedenis. Ten eerste bracht het Shota Arveladze voort. De aanvaller kennen we allemaal van zijn zeer succesvolle periodes bij Ajax en AZ. Buiten de aanvaller heeft Tbilisi een hele grote voetbalclub voortgebracht. Tegenwoordig draait het Europese voetbal om clubs als Barcelona en Manchester United.

Echter kent Dinamo Tbilisi een grootse historie. In 1981 wint het namelijk de Europa Cup II (voorloper van de UEFA CUP). Onder andere Feyenoord wordt in de halve finale opzij gezet. In Rotterdam wordt het nog 2-0, maar de Georgiërs winnen in eigen land met 3-0.

Acht seizoenen later valt de Sovjet Unie uit elkaar. Er breekt een bijzonder succesvolle periode aan, in eigen land welteverstaan. In de 29 jaar dat Georgië een eigen voetbalcompetitie heeft, wint Dinamo Tbilisi zestien keer het kampioenschap.

Echter gaat het in Europa een heel stuk minder. Het wordt in kwalificatie wedstrijden uitgeschakeld door clubs als Linfield FC en Mozyr. In 2004 wordt nog eenmaal de groepsronde van de UEFA Cup bereikt, maar de Europese glorie is dan wel voorbij. Het Roemeense Engordany en het Azerbeidzjaanse Gabala worden dit seizoen uit de Europa League geknikkerd. Zodoende staat het affiche Feyenoord – Dinamo Tbilsi op het programma.


Vermoedelijk zullen door de afstand maar weinig Georgische supporters verwachten worden in Rotterdam. Andersom zullen waarschijnlijk zo’n 100 Feyenoorders afreizen naar Georgië. Daar zullen zij ‘ontvangen’ worden door de Dinamo Tibilsi Ultras, een kleine maar fanatieke groep. Een biertje kost in de stad zo’n 4,5 Georgische Lari, wat neerkomt op €1.40.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dinamo Tbilisi Ultras (@dinamotbilisiultras) op

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %