Als Chemie in juni de titel in de Oberliga Nordost-Süd binnenhaalt, kan ik juichkreten niet onderdrukken. Gevolg van het eerste is namelijk dat in het nieuwe, inmiddels lopende, seizoen de Leipzig Derby tegen de gehate buurman Lokomotive weer op het programma staat.

De fixtures in juni wijzen uit dat de eerste derby plaatsvindt in het weekend van 5 oktober. Gelijk dat weekend rood onderstreept op de kalender. Nadat de definitieve datum bekend wordt gemaakt, zoek ik contact met de club voor kaartjes. Uiteindelijk vijf dagen voor de wedstrijd krijg ik de bevestiging dat mijn tickets waren gereserveerd, yes!

Boycot Ultras Lokomotiv

Dat is wel heel veel goed nieuws hé. Daar moet bijna iets negatiefs tegenover staan. Ondanks meerdere onderhandelingen tussen politie, de bond, autoriteiten en verenigingen (of fans ook hun zegje hebben mogen doen is mij niet bekend) wordt er geen overeenstemming bereikt. De beide verenigingen houden vast aan hun eis van 10% (=500) tickets voor het Gästeblock. De rest van de onderhandelaars wil niet verder gaan dan 250. Er ontstaat een patstelling waar zelfs Harm Wiersma geen winstkansen meer in zou zien. Gevolg kan wel geraden worden. De ultras van Lokomotive besluiten de derby dan maar helemaal niet te bezoeken: boycot!

Er is een aardige politiemacht op de been gebracht deze zondagmiddag. Kennelijk verwacht men nog wel iets van ‘randalieren’. Na ons door de diverse politie- en ME cortons heen gewerkt te hebben, arriveren we ruim voor aanvang van de wedstrijd in het Alfred Kunze-sportpark. Het stadion is vernoemd naar de gelijknamige trainer die de club tussen de jaren 50’ en 70’ diverse keren geleid heeft. Saillant detail, Kunze was ook trainer bij de (nu zo) gehate buurman. Een prachtig stadion blijft het. Wars van moderne snufjes, heerlijk oldskool. Met liefst 5 verschillende tribunes.

Ambiance

Vlak voor het begin van de wedstrijd zorgen de ultras van Chemie er provocerend voor dat er diverse groene rookbommetjes in het uitvak worden ontstoken. Helaas. zo blijkt later, hebben ze daarmee al hun (pyro)kruit verschoten. De spelers van Lokomotiv laten weten het oneens te zijn met de beslissing om slechts 250 kaarten beschikbaar te stellen. Bij opkomst ontvouwen ze een spandoek met de tekst: Ein Derby ohne Gäste ist nichts”. 90 wedstrijdminuten later blijkt dat dat het enige doel is wat de spelers van Lok hebben getroffen.

De sfeer is prima. Chemie heeft een choreo aan het begin van de wedstrijd. Deze is voor Chemie begrippen aan de matige kant, maar het gaat om de tekst. Via ‘ACAB’ laten zij duidelijk hun minachting blijken over de door de autoriteiten gevoerde ticketpolicy. Helaas geven ze daar in het verder verloop van de Leipzig Derby niet echt meer een vervolg aan. Jammer, gemiste kans.

Leipzig Derby

Vanaf het begin ontstaat een boeiend voetbalgevecht. Binnen een halve minuut deelt de jonge (ik schat een jaar 25) scheidsrechter al een gele kaart uit. De toon is gezet, maar tot rode kaarten of escalaties leidt het verder helaas niet. Wel wordt in totaal 10 keer het gele karton getrokken.

Chemie countert zich lustig onder de (zwakke) druk van Lok uit. Dit leidt in de 29e minuut tot een verdiende voorsprong. Verder in de 1e helft nog diverse kansen, waarna je je afvraagt hoe het mogelijk is dat het nog slechts 1-0 is. Misschien omdat ik geld heb ingezet op minder dan 2,5 goals? De 2e helft probeert Lok de gelijkmaker te produceren. Tot resultaat lijkt dat niet. Wel laat Chemie in de 78e minuut – na een prachtige aanval – via een ongelooflijke knal in de winkelhaak de 2-0 aantekenen. Daarna is het nog een kwartier billen knijpen voor me/mijn weddenschap. Vele kansen worden nog om zeep geholpen. Zelfs Lok draagt zowaar een steentje bij middels een schot op de buitenkant van de paal. Er wordt verder niet meer gescoord en de winst wordt uitbundig en langdurig gevierd o.a. middels een goed uitgevoerde ‘Roda-rups’.

Fijn trouwens dat er een grote politiemacht op de been was bij de Leipzig Derby. Dat hebben ze goed gedaan. Het belastinggeld van de Duitse burger had niet beter besteed kunnen worden. Driewerf hoera.

Dit gastartikel is geschreven door: Frank ‘Seggel” Seggelinck”, waarvoor dank!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.