Eredivisie

De Twentse derby is terug

Hij is terug! De Twentse derby tussen F.C. Twente en Heracles Almelo. En met terug bedoelen we niet alleen dat hij, na een jaartje afwezigheid, weer gespeeld wordt, hij leeft ook weer. De rivaliteit tussen beide supportersgroepen laaide in 2017 op nadat supporters van Heracles een graffiti van club-icoon Blaise N’kufo zwart-wit schilderde. Een paar uur later was er volgens een woordvoerder van de politie “veel bedrijvigheid” rond het Heracles stadion en kleurde de Almelose hemel rood met vuurwerk uit Enschede. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en is er veel gebeurd. In deze special, geschreven door twee van onze redacteuren, kijken we terug en vooruit op de Twentse Derby.

De Historische overwinning

Het is nu ruim 7,5 jaar geleden dat Heracles Almelo voor het laatst zegevierde in de Grolsch Veste. Op 20 februari 2012 eindigde de Twentse derby namelijk in 2-3. Door doelpunten van Everton Ramos da Silva (2x) en Darl Douglas wisten de Almeloërs voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de rivaal te verslaan in Enschede. Deze overwinning resulteerde in een groot feest: honderden supporters kwamen bij elkaar om de spelersbus op te wachten. Toen deze eenmaal arriveerde bij het toenmalige Polman Stadion barstte het feest echt los. Pas een paar uur later was de rust wedergekeerd in Almelo. Een aantal weken later was de historische overwinning nog steeds het gespreksonderwerp van de dag bij de meeste Almeloërs. De vijf derby’s die daarna in Enschede volgden, werden allemaal verloren door Heracles Almelo.

De laatste overwinning

Je mag alles verliezen als je de derby maar wint. Een kreet die je vaak hoort rond derby’s. In Twente kunnen ze erover meepraten. Velen zullen het er niet mee eens zijn. Op 29 september 2017 werd in een uitverkochte Grolsch Veste Heracles met 2-1 verslagen. Het was een van de weinige wedstrijden die Twente wist te winnen. F.C. Twente degradeerde dat seizoen en had die overwinning tegen Heracles maar wat graag geruild voor lijfsbehoud. De overwinning was overigens geheel terecht. Daar waren zelfs de trainers het na afloop over eens. Frederik Jensen en Danny Holla scoorden namens Twente. Paul Gladon liet het net namens Heracles opbollen. Interessant detail, man of the match werd die avond Harris Vučkić! 

Degradatie

Twente mocht afgelopen seizoen orde op zaken stellen in de K.K.D. In Almelo werd dit uitbundig gevierd. Dat was slechts van korte tijd, want de derby zou immers minimaal een jaar niet worden gespeeld. Totdat Jong Heracles en Jong Twente bij elkaar in de competitie werden ingedeeld. Werd er dan toch nog een derby gespeeld in het seizoen 2018/19? In eerste instantie niet, want de november-editie van de ‘miniderby’ vond plaats achter gesloten deuren omdat men bang was voor ongeregeldheden rondom de wedstrijd. Omdat beide ploegen de winnaarspoule van de reservecompetitie wisten te bereiken, werd de derby alsnog gespeeld. Deze wedstrijd haalde de nationale media, omdat Twente-supporters alleen welkom waren middels een betaalde buscombi op de dinsdagmiddag. Van echte strijd was echter geen sprake.

Naast het veld werd er afgelopen jaar wel gestreden tussen de beide clubs. Inzet; de gezamenlijke jeugdopleiding. Heracles betaalde voor de drie miljoen euro kostende opleiding slechts 150.000 euro per jaar maar profiteerde wel flink. De discussie laaide flink op. Gelukkig toch nog wat strijd tussen Twente en Heracles.

IDH Redacteur Ron

Vanavond staat hij dan eindelijk weer op het programma. Mederedacteur Boy en ik staan bij Twente op het vak. Aan de overkant staat Jord in het zwart-wit gekleurde vak. Jord kijkt waarschijnlijk vooral uit naar onze heerlijke beenham, ik kijk er vooral naar uit de derby weer te winnen. Het gaat vanavond niet alleen om de koppositie in de Eredivisie, het gaat erom dat wij weer nummer één van Twente zijn.

IDH YouTube redacteur Jord

Ik verwacht een beladen derby die van hoog niveau zal zijn. Beide teams zitten momenteel in een goede flow en willen deze natuurlijk doorzetten. Vanaf de eerste minuut zullen zowel Twente als Heracles er vol op klappen, net zoals de supporters van beide clubs. Mijn voorspelling is een 1-2 overwinning voor Heracles én een rijk belegd broodje beenham.

Na vanavond weten we wie zichzelf dé club van Overijssel mag noemen.

Dit artikel is geschreven IDH Youtube Redacteur Jord & Redacteur Ron

Ron Lubbers
Na een wedstrijd tussen de fanatieke aanhang van F.C. Twente raakte Ron besmet met het supportersvirus. Hij houdt van de romantiek van het spel en verafschuwt de invloed van bobo's op de echte voetbalsfeer. Schrijft daarom ook vaak over sfeergerelateerde zaken.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %