Naar aanleiding van de Hillsboroughramp in 1989 zijn in stadions over heel Europa de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen. Tijdens een wedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest in het Hillsborough stadion van Sheffield Wednesday brak er grote paniek uit in het Liverpool vak. De enorme paniek op de tribunes resulteerde in een dodelijke verdrukking voor 96 Liverpool supporters. Om een vergelijkbaar drama te voorkomen, zijn staantribunes door clubs over heel Europa omgetoverd tot zittribunes. In 2016 bleek uit onderzoek dat de daadwerkelijke oorzaak van het drama te wijten was aan het falen van de politieDe laatste jaren lijkt de staantribune weer terug te keren in de Nederlandse voetbalstadions, een ontwikkeling die wij zeker toejuichen.

De terugkeer van de staantribune

In de 21ste eeuw begon de roep van fanatieke supporters in Nederland om weer staantribunes te realiseren. In 2015 startte de KNVB een onderzoek naar de mogelijkheid om weer grote staantribunes toe te staan in Nederland. Go Ahead Eagles, NAC en sc Heerenveen beschikten omstreeks 2015 al een lange tijd over een grote staantribune. Uit een onderzoek van AD Sportwereld in 2015 bleek dat alle clubs die op dat moment in de Eredivisie uitkwamen, interesse hadden in een (grotere) staantribune. Ondertussen hebben onder andere Ajax, PSV en PEC Zwolle een staantribune voor de fanatieke supporters gerealiseerd. Heerenveen en Heracles hebben de capaciteit van hun staantribunes uitgebreid. Er wordt verwacht dat de komende jaren steeds meer Nederlandse clubs zullen overstappen op de staantribune. Zover bekend hebben Twente en Groningen laten doorschemeren om de opties voor een eventuele staantribune te gaan bekijken.

De terugkeer van de staantribune

De staantribune van Heerenveen, Nieuw Noord

Niet alleen in de Eredivisie is de staantribune een steeds vaker terugkerend fenomeen, ook in de Jupiler League beschikken een aantal clubs weer over een ‘ouderwetse’ staantribune. Bij de Graafschap, NAC, RKC, Achilles, Telstar, Dordrecht en VVV Venlo kan de (voornamelijk fanatieke) aanhang plaatsnemen op een staantribune.

Een constructie die veel gebruikt wordt bij de bouw van nieuwe staantribunes in Europa is ‘safe standing’. Door middel van een soort railing wordt het valgevaar in bedwang gehouden. Ook biedt safe standing de mogelijkheid stoeltjes in te klappen, dit omdat ‘pure’ staantribunes in Europees verband leeg moeten blijven. Supporters die de wedstrijden van hun club staand bijwonen, maar dit moeten doen op een tribune met stoeltjes, zullen vol verlangen uitzien naar de bouw van een staantribune. Wij moedigen de terugkeer van de staantribune dan ook aan.

De terugkeer van de staantribune

‘safe-standing’ constructie in het PSV stadion.

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.