Actueel

De speeldagenstrijd in Spanje

Het is al jaren een bron van irritatie voor voetbalsupporters. Voetballen op de maandagavond, vrijdagavond of andere onmogelijke tijdstippen. In Duitsland zijn er al meerdere malen ludieke acties geweest gegen Montagabend Fußball. Ook in Nederland brak, op zijn zachts gezegd, de pleuris uit toen bekend werd dat de KNVB het voornemen had om op zondagavond te gaan voetballen. Een club als De Graafschap mag zich opmaken voor minimaal zeven wedstrijden op de maandagavond. In Spanje hielden de supporters van Alavés een nep begrafenis vanwege de verplaatsing naar de maandagavond van hun wedstrijd tegen Levante. De Spaanse bond RFEF heeft dus besloten om met onmiddelijk ingang te stoppen met voetbal op de maandag en vrijdag. Eind goed, al goed, zou je zeggen. De waarheid is helaas anders…

Applaus voor de bond

De Spaanse bond heeft dus besloten, onder andere door de protestacties en kritiek van supporters, dat er op het hoogste niveau niet meer gevoetbald gaat worden op de maandag en vrijdag zonder speciale toestemming. De openingswedstrijd tussen Barcelona en Athletic Bilbao stond origineel gepland op vrijdag 16 augustus, maar is dus ook door de RFEF verplaatst. “De supporters willen geen voetbal op deze dagen. Vooral op maandag is het erg lastig voor supporters om van de wedstrijden te genieten”, aldus de BBC. Tot dusver gaat alles nog goed. Dit zijn uitspraken die je wil horen van een bond. Het belang van de supporters staat voorop en op basis daarvan worden logische beslissingen genomen.

En dan nu het probleem. La Liga, de Spaanse competitie zelf, is woedend over deze beslissing van de Spaanse bond. Helemaal als een verrassing komt dit natuurlijk niet. We hebben het namelijk over hetzelfde La Liga dat Girona – FC Barcelona graag in Miami gespeeld had zien worden. La Liga vindt de verplaatsingen doelloos en zegt dat de bond alleen verwarring wil veroorzaken. Zij wijzen dan ook naar de 2 miljard euro die jaarlijks worden binnengehaald met televisierechten als reden voor hun standpunt rondom de verplaatsingen.

Vooral op maandag is het erg lastig voor supporters om van de wedstrijden te genieten

Wie heeft er gelijk?

En nu is het dus de vraag, wat gaat er daadwerkelijk gebeuren. Wie heeft er de macht om de speeldagen te beslissen, de bond of de competitie? Spanje zou Spanje niet zijn als beide partijen niet claimden om gelijk te hebben en eigenlijk niemand weet of dat nou klopt. Hoewel de bondsrechter heeft besloten dat de speeldagen inderdaad veranderd moeten worden, weigert La Liga zich hier bij neer te leggen. Zij beweren doodleuk de enige instantie te zijn die het recht heeft om de speeldagen te bepalen. De bond zegt echter dat het bepalen van de speelschema’s weliswaar een taak is voor La Liga, maar dat het recht om de dagen te bepalen toch echt bij de bond zelf ligt.

Voorlopig is er dus nog geen uitsluitsel over wie gelijk gaat krijgen. We hoeven denk ik niet te vermelden bij wie onze voorkeur ligt…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %