In de actualiteit

Eredivisie om 20.00: Volle huiskamers, lege stadions

Het is zover. De Eredivisie wordt nog verder vercommercialiseerd. Waar vele fanatieke supporters al bang voor waren, is werkelijkheid geworden. De speeltijd van 20.00 uur is toegevoegd aan ”het weekend”. 

Volgens het conceptschema mogen AZ supporters om 22.00 uur nog even doodleuk van Waalwijk naar Alkmaar rijden. RKC supporters staat hetzelfde te wachten, op zondag 22.00 uur van Enschede naar Waalwijk. FC Emmen – ADO Den Haag om 8 uur. Belachelijk.

En dat terwijl de supportersaantallen vorig seizoen al met 6% daalden. Hoe ga je met je kind naar de voetbal toe, als de wedstrijd pas om 10 uur ‘s avonds klaar is? Feyenoord – Sparta staat geprogrammeerd op zondagavond 8 uur. Dit is normaal gesproken een kameraadjes wedstrijd. Een wedstrijd waarin leden van de kidsclub gratis naar toe mogen. Duizenden kinderen bevolken dan de Willem van Hanegem tribune. Deze kinderen zullen echt niet naar een 8 uur wedstrijd gaan.

Maandagavond

Het gevolg is doodsimpel. Een gedeelte van de supporters haakt af voor dit soort wedstrijden. Lege plekken zijn het gevolg. En dan mag de huiskamer met woonboulevard-toeschouwers goed gevuld zijn, de fanatieke uitsupporter is de dupe. Maar bij Fox Sports zullen ze blij zijn, er kunnen nu 4 wedstrijden op één zondag te kijken vanuit de luie stoel. Geweldig! Het is wachten tot de maandagavond officieel wordt bijgevoegd bij het weekend. Nog een extra moment om voetbal uit te zenden, kaching!

Het zit er helaas aan te komen, want ook in de Eerste Divisie mogen we spreken van een recordaantal wedstrijden op de maandagavond. Door het koppige doordrammen van de KNVB met Eerste Divisie voetbal tijdens de Interlandweekenden hebben clubs nu een “keuze” gekregen. Of spelen op vrijdagavond zonder al je jeugdinternationals, of inhalen op de supportersonvriendelijke maandagavond. Bij De Graafschap wordt bijvoorbeeld De Vijverberg gebruikt als thuisbasis van Jong Oranje en dus worden zij verwezen naar de helse maandagavond. En dus staat een geweldige wedstrijd als NEC – De Graafschap nu gepland op maandagavond. Ongelooflijk eigenlijk.

Wat ons betreft is het tijdstip van 20.00 echt een no-go. Als concessie kan er altijd nog gekeken worden naar clubs die in dezelfde streek voetballen. Zo is het voor de uitsupporter nog enigzins acceptabel. Terwijl dit artikel online verschijnt zijn de clubs bezig met een overleg met de KNVB en autoriteiten over een definitieve beslissing over spelen om 20.00. Onze vrienden van het Supporterscollectief zijn daar natuurlijk bij en wij wachten de ontwikkelingen met argusogen af.

Update 1:

Nog dezelfde dag besluiten de KNVB en FOX Sports dat 20.00 ”in principe” geen optie is. Wordt vervolgd.

Update 2:

AZ speelt een Europese kwalificatie wedstrijd en mag dus ”genieten” van extra rust. AZ-Fortuna wordt verschoven naar 20.00. Verschrikkelijk.

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Stefan is gek op Feyenoord en de Kuip, hij staat (!) op de Noordzijde en is zeer regelmatig aanwezig in de uitvakken. Bovendien is hij regelmatig aanwezig bij de amateurderby's in ons land en schrijft o.a. de serie ''Ode aan de Vrijdagavond''.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteitStart de Normalisatie

  KNVB en FOX: Nog ongemakkelijker dan Ciara

  Against Modern FootballIn de actualiteit

  Voetbalcultuur in gedrang door BeNeLiga

  ColumnsIn de actualiteit

  KNVB en Co: supporters nog altijd de dupe

  In de actualiteit

  Racisme in het voetbal: een maatschappelijk probleem